Skrzypiące wnętrze, wiele różnych odgłosów
Zaczyna mnie denerwować dźwięk obcierającego się plastiku dobywający się z okolic osłony przeciwsłonecznej. Piszczy na wybojach i koleinach w każdym położeniu osłony. Mam podejrzenie, że może to być dźwięk od nieumiejętnie położonej instalacji alarmowej – w narożniku okna jest jakiś czujnik. Chyba przy wymianie oleju po dotarciu silnika będę monitował o tym w serwisie.
Czy w waszych Mazdach boczki drzwi mają tendencję do wpadania w lekkie drgania przy słuchaniu muzyki, przy głośności ustawionej gdzieś powyżej 30?
Czy takie usterki są naprawiane w ramach gwarancji?
Czy takie usterki są naprawiane w ramach gwarancji?
Raziel napisał(a):Czy w waszych Mazdach boczki drzwi mają tendencję do wpadania w lekkie drgania przy słuchaniu muzyki, przy głośności ustawionej gdzieś powyżej 30?
Tak.
Raziel napisał(a):Czy takie usterki są naprawiane w ramach gwarancji?
A czemu miały by nie być?
Może jeszcze uzupełnię. To że drgają – pół biedy. Ale dla mnie ukrytą wadą do poprawy jest dość wkurzające trzeszczenie plastików podczas tych drgań, zwłaszcza podczas odtwarzaniu mocniejszych basów z Bose, zwłaszcza podczas jazdy z prędkościami autostradowymi z włączoną opcją podbijania basów mających wygłuszyć dźwięki spoza auta. Wtedy boczki drzwi lubią trzeszczeć jak stary tapczan.
Ostatnio edytowano 25 lis 2014, 23:28 przez creet, łącznie edytowano 1 raz
Panowie a czy ktos z Was spotkal sie moze z nietypowym dzwiekiem w przedniej czesci auta? Moja 3 to w zasadzie nowka sztuka ale przy zbyt szybkim zjezdzie z progu albo wpadnieciu w dziure kiedy amor szybko odbija w dol slysze z lewej strony oprocz normalnej, gluchej pracy zawieszenia tez odglos uderzajcego plastiku. Jakby oslona falowala, nadkole latalo albo aku podskakiwal. Nic takiego jednak sie nie dzieje. Czyzby TTTM?
apx napisał(a):u mnie odlos z fotela pasazera prawdopodobnie zapiecie do pasow stuka o bok fotelu
Miałem to w każdym poprzednim samochodzie, a w swojej M3 tego nie mam

A czy komus dochodzą jakieś dźwięki z oparcia siedzenia kierowcy objawiajace sie przy ruszaniu lub oparciu głowy o zagłówek? Oczywiacie nie zdarza się to za kazdym razem w opisanych przypadkach...
-
maryousz
Witam. Po prawie miesięcznym sprawdzaniu co stuka, gdzie trzeszczy nareszcie cisza.
3 godziny w Promoto Katowice i problem ustał.
Tak jak pisaliście – jest biuletyn na tę bolączkę.
Póki co 200km po naprawie usterki i wszystko ok.
Pozdrawiam

3 godziny w Promoto Katowice i problem ustał.
Tak jak pisaliście – jest biuletyn na tę bolączkę.
Póki co 200km po naprawie usterki i wszystko ok.
Pozdrawiam

-
Palimakat
Mi niestety po 7000km zaczęło coś stukać w okolicach prawego przedniego słupka, jakby wewnątrz deski rozdzielczej...słyszalny postuk przy każdej nierówności na drodze... nie da się jeździć ;/
Umówiony jestem w Pro-Moto Katowice na piątek... ktoś pisał że bez problemu sobie poradzili ze stukiem.
Dam znać jak już będę po wizycie.
Umówiony jestem w Pro-Moto Katowice na piątek... ktoś pisał że bez problemu sobie poradzili ze stukiem.
Dam znać jak już będę po wizycie.
U mnie nie stuka a trzeszczy w okolicach prawego, przedniego słupka. Dodatkowo prawe drzwi zachowują się tak jakby szyba S nich drżała. Wystarczy mocniej dociągnąć ręką pasażera i objaw znika.
Ktoś to miał? Wystarczy podregulować drzwi na zawiasie??
Ktoś to miał? Wystarczy podregulować drzwi na zawiasie??
Spotkał się ktoś może ze stukaniem (pukaniem?) plastików (najprawdopodobniej) po stronie kierowcy gdzieś poniżej kolumny kierownicy? Problem występuje tylko przy wolnej jeździe po kostce brukowej (bardzo możliwe, że przy szybszej po prostu tego nie słyszę). Pojawił się jakiś czas temu (sporo jeżdżę po kostce) i za nic nie mogę zlokalizować źródła problemu.
Drugie pytanie, czy również macie problem ze skrzypiącym siedziskiem fotela? Nie jest to jakieś nagminne, ale szczególnie przy zimnym aucie i sporym "przemieszczaniu się na fotelu" (sięgnięcie po coś na tylnej kanapie itd.) powstaje taki dźwięk. Również pojawił się jakiś czas temu, na początku nie było tego problemu.
I ostatnia kwestia, znów fotel kierowcy. Przy jeździe po nierównościach (również progi zwalniające) mam wrażenie jakby coś w fotelu stukało (w oparciu, odcinku lędźwiowym). Myślałem, że to kable które gdzieś tam są wsadzone ale sprawdziłem... i wydaje mi się, że są zamocowane solidnie. Kompletnie nie wiem co to jest... I ten problem również pojawił się po jakimś czasie...
Auto ma przejechane prawie 11 tys. km (pół roku eksploatacji). Nie wiem na ile te "usterki" wynikają z niskich temperatur, ale są na tyle irytujące (a wymieniona jako pierwsza – niepokojąca), że postanowiłem zwrócić się z pytaniem na forum.
Z góry dziękuję ze wszelkie sugestie
P.S.
Boję się jechać na ASO, bo skrzypiący słupek naprawiali 4 razy... ale to w innym poście – opiszę moje przygody z rzeszowską Mazdą u której byłem już kilkanaście razy
Drugie pytanie, czy również macie problem ze skrzypiącym siedziskiem fotela? Nie jest to jakieś nagminne, ale szczególnie przy zimnym aucie i sporym "przemieszczaniu się na fotelu" (sięgnięcie po coś na tylnej kanapie itd.) powstaje taki dźwięk. Również pojawił się jakiś czas temu, na początku nie było tego problemu.
I ostatnia kwestia, znów fotel kierowcy. Przy jeździe po nierównościach (również progi zwalniające) mam wrażenie jakby coś w fotelu stukało (w oparciu, odcinku lędźwiowym). Myślałem, że to kable które gdzieś tam są wsadzone ale sprawdziłem... i wydaje mi się, że są zamocowane solidnie. Kompletnie nie wiem co to jest... I ten problem również pojawił się po jakimś czasie...
Auto ma przejechane prawie 11 tys. km (pół roku eksploatacji). Nie wiem na ile te "usterki" wynikają z niskich temperatur, ale są na tyle irytujące (a wymieniona jako pierwsza – niepokojąca), że postanowiłem zwrócić się z pytaniem na forum.
Z góry dziękuję ze wszelkie sugestie
P.S.
Boję się jechać na ASO, bo skrzypiący słupek naprawiali 4 razy... ale to w innym poście – opiszę moje przygody z rzeszowską Mazdą u której byłem już kilkanaście razy

- Od: 20 sty 2015, 15:32
- Auto: Mazda 3 HB, 2.0, 120 KM, SkyEnergy
Od wielu miesięcy mój fotel a dokładnie oparcie wydaje jakieś dzwieki właśnie podczas wiercenia się na nim. Olalem to bo podobnie jak Ty nie chce oddawać auta do serwisu żeby bardziej go nie zrypali.
-
maryousz
Możecie spróbować opisać słowami te dźwięki z fotela? Czy jest to może coś w stylu odgłosu przesuwania dłoni po meblu ze skóry naturalnej? Zastanawiam się czy nie jest to czasem po prostu odgłos tego śliskiego materiału z którego wykonana jest tapicerka.
To się na bank dzieje wewnątrz fotela. Takie jakby trzeszczenie które nie za bardzo można wywołać na zawołanie szarpiac oparciem.
-
maryousz
U mnie w BL też występowało. Serwis to robił. Trochę pomogło, ale nie wyeliminowało zupełnie.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Kolego Tramwajarz. Miałem opisywane przez Ciebie problemy z subtelnym stukaniem. Oba skutecznie usunięte przez ASO BMG w Gdyni.
Przyczyną stuków pod kolumną kierownicy była luźna linka otwierania bagażnika. Jest akcja naprawcza polegająca na przymocowaniu jej ściągaczem do jakiejś wiązki. Dźwięk przypominał delikatne klikanie klamkami otwierania klapy i wlewu.
Druga, szeroko opisywana tu akcja naprawcza stuków ze słupka usunięta póki co skutecznie przez rozszerzenie elementów podszybia i zabezpieczenie masą uszczelniającą rzecz jasna.
Przyczyną stuków pod kolumną kierownicy była luźna linka otwierania bagażnika. Jest akcja naprawcza polegająca na przymocowaniu jej ściągaczem do jakiejś wiązki. Dźwięk przypominał delikatne klikanie klamkami otwierania klapy i wlewu.
Druga, szeroko opisywana tu akcja naprawcza stuków ze słupka usunięta póki co skutecznie przez rozszerzenie elementów podszybia i zabezpieczenie masą uszczelniającą rzecz jasna.