Witam,
też miałem problem z cyklicznym wypadaniem zaworów na cylindrze nr 1 [check engine] i mój gazownik poradził mi wymianę świec – wymieniłem na NGK ITR6F-13 4477 [dodam, że moja mazda jest przedliftowa – chyba, że mały lift zmienia długośc gwintu na świecach na 25mm i kupiłem złe świece ;/]. Jak to zrobiłem okazało się, że mam olej na świecach i to może być przyczyna check engine. I teraz pytanie czy tez się z tym zgadzacie i czy ktoś wie jaki jest symbol tej uszczelki (podobno są dwie). W warsztacie mi proponują za 120 zł, a mam kumpla który pracuje w hurtowni z częściami i jakoś nie może tego zlokalizować ?
Czekam na porady.
Olej na świecach – wymiana uszczelki pokrywy/dekla zaworów
Strona 1 z 1
Jak dostaliśmy się do świec i były jeszcze wkręcone to trochę "pływały" w oleju. Ale czy były brudne poniżej ... szczerze nie zwróciłem uwagi, ani nie zwróciłem uwagi czy wykręcając się nie zabrudziły....
- Od: 26 kwi 2012, 13:50
- Auto: Mazda3 BK 2.0 LF '06 Top Sport – Hatchback
nic trudnego wymień uszczelkę pokrywy zaworów w ASO za oryginała płaciłem 150 zł , nie ma co kombinować z zamiennikami
Uszczelka wymieniona na firmę Eling za 83 zł po zniżkach. Samochód po wymianie i skasowaniu błędu odbył trasę 650km i na razie hula bez problemu
jedyne dziwne zachowanie było wtedy jak kończył mi się gaz LPG w zbiorniku (czerwona kropka- mimo, że miałem ok 10litrów) – silnik się rozgrzewał po nocy i już był rozgrzany to lekko nim szarpało, ale zalałem cały bak LPG na BP i przestało.....
W każdym razie miejmy nadzieję, że check engine był przez olej na świecach, a nie przez cewkę która się odezwie za jakiś czas.
Może komuś pomoże mój przypadek.
Dzięki i pozdrawiam
W każdym razie miejmy nadzieję, że check engine był przez olej na świecach, a nie przez cewkę która się odezwie za jakiś czas.
Może komuś pomoże mój przypadek.
Dzięki i pozdrawiam
- Od: 26 kwi 2012, 13:50
- Auto: Mazda3 BK 2.0 LF '06 Top Sport – Hatchback
Strona 1 z 1