TPMS – Sygnały dzwiękowe – alarmy/ostrzeżenia

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez wit100 » 12 sty 2015, 15:17

Cześć Wam
Jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy6 z 2007 w wersji amerykańskiej.
Od piątku po włączeniu silnika po około minucie w kabinie włącza się sygnał – pięć krótkich beeep raz na pięć minut.
Sygnał dźwiękowy milknie gdy zapali się lub zagaśnie dioda "Ciśnienia w oponach".

Co sezon zmieniam koła z oponami letnie/zimowe i dioda ta miga jak szalona, gdy założę koła bez czujników. Nigdy natomiast nie słyszałem takiego sygnału w moim aucie.

Czy Wy również macie potwierdzenie sygnalizacji ciśnienia opon za pomocą brzęczyka?

Znałem dotychczas dwa dźwięki Mazdy: otwarcia drzwi i niezapięcia pasów.
Za wszelkie Wasze sugestie z góry serdecznie dziękuję.
-Witek
Początkujący

Od: 1 lis 2008, 22:01
Auto: Mazda6

Postprzez djdark4 » 13 sty 2015, 23:57

u mnie jest pojedynczy sygnal dzwiekowy kiedy pulsuje kontrolka od cisnienia opon i również pojawia sie dzwiek kiedy temperatura spada ponizej 4 stopni Celsjusza :)
Początkujący

Od: 8 lis 2010, 22:22
Auto: M6 GH MZR-CD 2.0 SPORT

Postprzez wit100 » 16 sty 2015, 12:46

Cześć
Amerykańskie Mazdy6 mają inaczej:

TPMS
The low pressure alarm/warning is a short 5-sec long beep w/ a solid dash indicator light. A faulty/missing sensor or malfunctioning system is the blinking light.

Przetestuję kalibrację oryginalnych czujników z komputerem Mazdy na "letnich kołach" i opiszę wrażenia.
Początkujący

Postprzez wit100 » 26 sty 2015, 11:49

Cześć
Przeprowadziłem wzorcową kalibrację.
Zastosowałem się do wszystkich trzech punktów instrukcji i nic :(
Komputer mojej Mazdy6 nie "nauczył się" własnych czujników TPMS.

Znacie może na Mazowszu (okolice Warszawy) jakiegoś elektronika, który mógłby zgłębić problem komputera w moim modelu? Serwisy ASO nie spotkały się z takim problemem i nie maja oprogramowania Mazd z USA :(
Początkujący