ASO: sama diagnoza uszkodzonego fotela 70 zł – czy to normalne?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Paweł » 23 gru 2014, 14:58

Kolega nie kwestionuje ceny, tylko "naciąganie" na niepotrzebną – jego zdaniem – usługę. Czytamy ze zrozumieniem lub cały wątek, a nie tylko pierwszy post. :)
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez tadziol » 23 gru 2014, 17:09

Paweł napisał(a):Kolega nie kwestionuje ceny, tylko "naciąganie" na niepotrzebną – jego zdaniem – usługę.

Aha.....
Moja interpretacja:
"Telefon do przychodni...
-dzień dobry,panie doktorze,boli mnie brzuch po lewej stronie....damy radę coś z tym zrobić?
-tak,owszem,proszę przyjechać na wstępne rozpoznanie czyli usg,koszt 70 pln.po tym określimy dalszy rodzaj i sposób leczenia......."
te usg,to też "niepotrzebna" usługa ?? lekarz naciągacz ??
Obrazek
Firma

Od: 28 cze 2005, 19:13
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box,CX-7 L3-VDT,BJ RF4F

Postprzez JohnnyB » 23 gru 2014, 18:14

Możliwe że cały sytuacja wynika z błędnego się wysłowienia, albo proacownika ASO, albo relacjonującego na forum użytkownika.

Możliwe że koleś z ASO powiedział, że diagnoza kosztuje 70 PLN jesli nie będize naprawiał usterki w ASO, w każdym innym przypadku, kwota zawierać się będzie wymianie/naprawie wadliwego mechanizmu.
I w tedy sytuacja jest zrozumiała dla wszystkich i IMHO jak najbardziej poprawna.
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Rumcajs » 23 gru 2014, 18:18

Marianek napisał(a): przy czym w ASO którym stale się pojawiasz nikt nie weźmie ani centa za diagnozę.

Ja nie serwisuję u siebie w ASO, mimo to:

Pojechałem (bez terminu), bo buczało mi koło.
Wyszedł majster (nie żaden uczeń) wsiagł w moje auto i karnoł się ze mną parę kilometrów.
Wróciliśmy do ASO, auto na podnośnik.. kręcenie kołem itd.
Diagnoza: Łożysko
Cena – nic – dałem zrobić gdzie indziej ;P

Innym razem zapalił się check (auto z lpg) – sczytali błąd, skasowali, kazali obserwować
Cena – nic

Auto nie przeszło przeglądu – amory z tyłu leją
Dzwonię do ASO – "proszę przyjechać w czwartek, wymiana amorów 200e."
Jadę w czwartek na wymianę.
"Jutro można auto odebrać, tu auto zastępcze... mamy od razu zrobić i podbić przegląd?"
Koszt auta zastępczego (M6GG Dizel) na 24 godz.– nic
Forumowicz

Od: 21 lut 2012, 16:03
Auto: M6 2.0 Sports-Line'10

Postprzez Maniekvip » 23 gru 2014, 18:35

Grzyby napisał(a):To tak, jakbym zamówił w restauracji (takiej trochę lepszej) schabowego z ziemniakami i surówkami + jakąś zupę i przy rachunku na np. 100zł nazwał kelnera złodziejem – bo przecież wszystkie składniki można kupić w Biedronce za mniej niż 10zł ...

Jest inaczej.
Zamówiłeś to i to zjadłeś więc zapłaciłeś i bez dyskusji.
Ja chce wymienić zamek powiedzmy za 300 zł zlecam robotę potem za nią płace i jest ok.
Więc po co mam przyjechać na oględziny za 70zł jak chce wymienić zamek.

To tak jak byś miał płacić za zapoznanie się z menu.
Forumowicz

Od: 31 paź 2013, 20:01
Auto: Mazda6
Mazda3

Postprzez czarmi » 23 gru 2014, 18:48

Maniekvip napisał(a):To tak jak byś miał płacić za zapoznanie się z menu.

To raczej tak jakby kelner po samym tylko ustaleniu co chcę zjeść, zażądał za to zapłaty. <rotfl>
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 22:04
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'
była ...

Postprzez ravo » 23 gru 2014, 20:01

Rumcajs napisał(a):Wyszedł majster (nie żaden uczeń) wsiagł w moje auto i karnoł się ze mną parę kilometrów

co by było jak by je rozbił ?
Rumcajs napisał(a):Cena – nic – dałem zrobić gdzie indziej

Dlatego właśnie zawsze pobieram opłatę.

A z doświadczenia nigdy nie diagnozuje przez telefon, ani na żywo mimo że jestem czegoś pewien, bo wiele osób się na tym przejechało. Auto powinno wjechać na serwis, powinno być profesjonalnie zdiagnozowane i na piśmie podana przyczyna usterki.

Paweł ta wiedza to wieloletnie doświadczenie ale masz rację dokumentacja to też coś co posiadamy ale za to też się dużo płaci.
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez Rumcajs » 23 gru 2014, 22:27

ravo napisał(a):
Rumcajs napisał(a):
Rumcajs napisał(a):Cena – nic – dałem zrobić gdzie indziej

Dlatego właśnie zawsze pobieram opłatę. .

Nie tym razem , to następnym. Trza o klienta walczyć!
Mam w promieniu 20stu kilometrów 4 ASO, w Polsce chyba na województwo jest jedno + pan Mietek, dlatego klient jest żebrakiem. ;)
Aha, cały czas mogę łazić po hali i patrzeć im na łapy, nikt się BHP nie zasłania... i to w Nimcach Obrazek
Forumowicz

Od: 21 lut 2012, 16:03
Auto: M6 2.0 Sports-Line'10

Postprzez ravo » 24 gru 2014, 00:21

w Niemcach jest dziwnie :P

o klienta walczyć ale utrzymać też ogromny obiekt, 50 pracowników i ogromny kredyt
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez Marianek » 24 gru 2014, 00:34

Ravo bez problemu da się :) Jak mówiłem wcześniej brać za diagnozę a jak klient wróci naprawić to odliczyć mu to :) . Nie tylko w Niemczech tak jest, u nas tez, jak chce idę i łażę po hali, nie wolno mi tylko pod podnośnik wchodzić. Szczerze mówiąc nie chodzę bo mi się znudziło a i mam zaufanie do mechaników którzy grzebią w mojej Madziuli. Siadam pije kawkę lub syn zabiera mnie na chatę.

Ravo zaproponuj to u siebie i z perspektywy czasu obroty skoczą jak opinia się rozniesie :) Chyba że szef to sęp na zety to nawet nie próbuj.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez Maniekvip » 24 gru 2014, 11:08

Tak przypadkiem odkopałem temat z tego forum o ASO w którym chciałem wymienić zamek. Temat stary ale chyba nie wiele się tam zmieniło.

viewtopic.php?f=101&t=99298

ASO= Wiedza, sprzęt, super obsługa hehehe każdy mówi co innego w dodatku usterek nie znaleźli.

Są w tym temacie osoby które zrozumiały mój problem, są tacy co jadą do ASO płacą i płaczą, są też pracownicy ASO którzy unieśli się honorem i mi nie pomogli (chyba że za ich pomoc na forum trzeba płacić jak w ASO) a przecież mają wiedzę jak rozebrać fotel chyba :P bez urazy. No nic mimo wszystko dziękuje za rozmowę

WESOŁYCH ŚWIĄT !!
Forumowicz

Od: 31 paź 2013, 20:01
Auto: Mazda6
Mazda3

Postprzez gutek_wrb » 24 gru 2014, 12:06

A widzę ze gorąca dyskusja jest :D
Z mego doświadczenia i wiedzy powiem wam ze jest przyjęte że tak zwany wjazd na kanał to minimum 50 zł bezwzględu na to czy to wymiana wycieraczki czy diagnoza ze padł Panu akumulator <lol>
Tak samo prawnicy biorą za przeczytanie tylko orzeczenia do sprawy lub porady kodeksowej :|
i jest tu średnio przyjęte 100 zł <dupa>
Forumowicz

Od: 13 mar 2010, 23:52
Auto: CeX-30 -AWD aktualnie

Postprzez Pioteq25 » 29 gru 2014, 20:58

Za 100zł wymieniłem w warsztacie łożysko przedniego koła i to "na już" bo miałem pilny wyjazd. Wymienił bym sam, ale nie dysponuję prasą.
Ludzie nie popadajmy w paranoje, że za diagnostykę fotela, do której nie potrzeba komputera klient ma zapłacić 70zł <nie powiem> Dobry temat na usterkę w TVN :)
Forumowicz

Od: 8 lut 2006, 19:26
Auto: UFO 1.8