elektryczne szyby – problem

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez carloos » 7 maja 2006, 11:24

witam, mam problem z podnoszeniem elektrycznych szyb. prawa strona jest ok, natomiast wczoraj – jest ciepluto – uchyliłem szybki do połowy, kiedy dojechałem na miejsce i klapa nie mogę jej zamknąć. do dołu chodzi ok, ale wogóle nie chce podnosić. odkręciłem obicie drzwi, nic szczególnego trochę kabli, silniczek, układ centralnego zamka, musiałem na siłe od spodu ją podnosić, no i zaskoczyła, ale po opuszczeniu znawu ten proble, nie chce podnosić. co może być tego przyczyną? pytam bo chce oddać sprawę do mechanika i żeby mi zaraz nie zaśpiewał tyyyyle, bo być może to jakaś drobnostka, pomóżcie, pozdr. mazda mx3 '93.
Początkujący

Od: 29 maja 2005, 20:05
Auto: mx- 3 1,6 16v '93 wersja usa

Postprzez yaqb » 7 maja 2006, 12:09

hmmmm, fakt jest cieplutko, ale może ci się odkształciła uszczelka, a właściwie gumowa prowadnica szyby (od strony tylnej drzwi). Na górze jest ona mocno wygięta z racji kształtu szyby, co powoduje zaciskanie jej w części dolnej. Przesmaruj środkiem do konserwacji uszczelek i looknij co się będzie działo. Ja miałem to samo ale zimą – ale moooooże.
pzdr
nie lękam się – bo wiem – na co stać mnie
Forumowicz

Od: 28 sie 2005, 10:12
Auto: MX-3 1.6 DOHC 1994 /dzida/

Postprzez GofNet » 7 maja 2006, 21:18

Może sterowanie "się uszkodziło". Przewód od przycisku urwał, uszkodził przycisk, itp. Sprawdź, czy szyba "chce" iść do góry, ale nie może...? Jeśli tak, to pozostaje oczyszczenie i silikonowanie uszczelek, co doprowadzi do ich uelastycznienia i poprawy sprawności.

Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez nero » 7 maja 2006, 21:24

tak jak pisza poprzednicy – w mx-a to standard, szczegolnie w zimie czesto mialem ten problem wiec psikalem co 2 tygodnie sprajem silikonowym i zawsze pomagalo. Latem tego problemu raczej nie mam ale tak na wszelki wypadek raz na miesiac psikne sobie sprajem.

Wiecej informacji jest na pewno w archiwum bo sam kiedys opisywalem ten problem ...
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 wrz 2004, 21:48
Auto: Mazda MX-3 1.6 16V

Postprzez Ralphy » 11 maja 2006, 16:45

A ja napisze troche inaczej.
Mialem problem z silniczkiem (silownikiem do szyby lewej) poprostu nie dzialal. Kupilem uzywany podnosnik i wszystko bylo spoko gdyby nie fakt ze dzialalo to w jedna strone w dol. Co sie okazalo ... styki w sterowaniu byly mocno zabrudzone i nie kontaktowalo. Po przeczyszczeniu wszystko wrocilo do normy. Mozesz sam sprobowac rozebrac sterowanie nic trudnego ( no moze z wyjatkiem samych przelacznikow ktore posiadaja takie 2 krzyzyki z 2 kuleczkami 2 sprezynami i 2 plastkiami (zlozenie tego troche moze podniesc cisnienie)). Nic nie bedzie koszotowac a moze poprawic dzialanie. jak nie to zostaje nasmarowanie prowadnic.
Power with out control is nothing
Forumowicz

Od: 29 mar 2006, 11:50
Auto: Mazda 6, 2.0

Postprzez Kamcza » 21 maja 2006, 07:44

U mnie sprawa podobna jest, nie podniosę bez podepchnięcia ręcznie prawej szyby. Ale u mnie wynika, że jakieś szczotki w silniku są kiepskie i należy wymienić cały silnik (no może jakiś grzebacz elektryk mógłby coś porobić koło tego). Mechanizm elektryczny szyby jest jednak uniwersalny więc silniczek od każdego wyszrotowanego auta z takim mechanizmem może pasować. A nie sądzę, aby to było drogie.
Początkujący

Od: 10 mar 2006, 09:49
Auto: Xedos 9 `00

Postprzez Globy » 22 maja 2006, 01:29

Poszukajcie rowniez tematu, gdzie kolega przemo (626 GD GT) opisal czyszczenie podnosnikow.
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez siwy_dymek » 22 maja 2006, 09:45

To i ja sie tu dopisze, bo sam naprawialem jedna z szybek! Nie dzialala wogole, caly czas zamknieta-rozebralem boczki drzwi kierowcy, dobralem sie do konsoli mastera, rozkrecilem ja, wyciaglem wadliwy przelacznik, rozebralem go na czesci pierwsze i poprostu byl zapieczony w jednym polozeniu! Tam sa takie male blaszki i jedna byla wtopiona w plastik-musialo byc jakies zwarcie no i troche tam bylo malych deformacji! No ale troszke podlubalem, poszlifowalem, blaszki odpowiednio podoginalem i dziala idealnie! Mysle ze warto w czyms takim samemu pogrzebac, bo kosztowalo mnie to 2-3H pracy, a mechanik by sie nie pierniczyl tylko zamowil caly sterownik za kilokaset zlotych!
Forumowicz

Od: 10 sty 2006, 17:29