Jarzmo zacisku hamulca tylnego Mazda 3 2007

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez maciej1710 » 17 gru 2014, 16:15

Witam wszystkich serdecznie. jestem zmuszony do wymiany jarzma zacisku hamulca tylnego I tu pojawia sie problem, bo od sprzedajacego usyszaem ze sa dwie wersje tego zacisku. chodzi glownie o rozstaw srub mocujacych. czy ktos moze potwierdzic te informacje lub i ewentualnie wskazac sposób w jaki mozna ustalic jaki rozstaw tychze srub wystepuje w moim samochodzie. Z gory serdecznie dziekuje Maciej
Forumowicz

Od: 15 lip 2011, 00:24
Auto: Mazda 3 Sedan 1.6 Touring 2007

Postprzez kropek101 » 17 gru 2014, 19:40

Jest różnica pomiędzy rozmiarem tarcz w silniku 1,6 a 2,0 stąd też będzie różnica w jarzmie i rozstawie śrub. Nie wydaje mi się że była różnica na przed i po lift nie zagłębiałem się w temat więc bardziej obeznani niech piszą. Najlepiej wyjąć twoje i dopasować. Jeśli nie masz takiej możliwości to zamawiaj według pojemności silnika.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół

Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Forumowicz

Od: 21 lut 2011, 00:49
Auto: Seat Altea XL 2,0 TDI CR 170KM i 370Nm

Była Mazda 3 BK Y6 2006r
Mazda 323f 1,5 16v 88km 98r

Postprzez gt44 » 19 gru 2014, 17:51

Sprawdź czy przypadkiem zacisk nie kwalifikuje się do regeneracji (wymiany elementów gumowych, które są dostępne w zestawach oraz czyszczenia). Tak było w moim przypadku, kiedy jeden warsztat stwierdził konieczność wymiany zacisku. Drugi wymontował zacisk, który został zregenerowany i działa świetnie.
Forumowicz

Od: 1 maja 2011, 23:19
Auto: Mazda 3 BK Z6 hb '07

Postprzez maciej1710 » 21 gru 2014, 18:29

Witam ponownie. Dziekuję za szybkie odpowiedzi. Może nakreślę po krótce co jest przyczyną tejże wymiany. Poprzedni "mechanik", który wymieniam mi klocki, pozakładał je( o zgrozo ) odwrotnie tzn. te które powinny być od wewnątrz założył na zewnątrz i odwrotnie te które powinny być na zewnątrz założył wewnątrz. Klocki po okresie dwóch lat zużyły się kompletnie, choć nierównomiernie. Na jednym z klocków był rant co świadczy o tym że klocek nie był założony jak być powinien. Po wymianie klocków na nowe, rzecz jasna u innego mechanika, okazało się że, ma on problem z założeniem prawidłowo zacisku. Śrubę, która mocuje zacisk do tego jarzma nie można w prawidłowy sposób wkręcić. Przekasza się i zacisk nie jest w pozycji, której normalnie być powinien. Prawdopodobną przyczyną tego stanu rzeczy były żle pozakładane klocki lub wkręcanie śruby za pomocą pneumatu. Od momentu wymiany klocki na nowe z tej strony dochodzą mnie cały czas jakieś stuki, choć bardziej właściwym określeniem było by klepanie, odgłos podobny powstaje po przejechaniu jakiejś metalowej płytki leżącej na jezdni. Dlatego właśnie musze wymienić te jarzmo. Podobno na śrubie (choć nie wiem na której) jest wybity rozmiar rozstawu tych śrub?
Forumowicz

Postprzez kropek101 » 21 gru 2014, 19:38

Jesteś pewien że to jarzmo u kolegi w top sporcie tyrkocze, chrobocze nie wiem jak to do końca nazwać hamulec i winne nie jest jarzmo a zacisk który jest do regeneracji
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół

Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Forumowicz

Od: 21 lut 2011, 00:49
Auto: Seat Altea XL 2,0 TDI CR 170KM i 370Nm

Była Mazda 3 BK Y6 2006r
Mazda 323f 1,5 16v 88km 98r

Postprzez maciej1710 » 21 gru 2014, 22:07

Mechanik który mi wymieniał klocki powiedział , że zacisk jest w porządku. Gwint w jarzmie jest przekoszony i nawet tej śruby mocującej nie był w stanie wkręcić tak jak powinien. Stąd mój wniosek, że klocek ma tam trochę luzu i dlatego tak sobie tam klepie. Wystarczy, że podczas jazdy delikatnie zaciągnę ręczny, to te odgłosy zanikają...
Forumowicz