Mazda6 GG RF '02 150 PS Grace Green Mica :) 18" The End :(
Moje Krosno od 1/3 ciagną same 
-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08
cisza w temacie, bo w sumie nic się nie dzieje
ciągle ją myję, a ona ciągle brudna
w weekend 600 km Madzia pokonała tylko z jednym zarzutem – krzywe tarcze hamulcowe
wiosną trzeba będzie zrobić z tym porządek
ale ja nie o tym chciałem
potrzebny jakiś rejestrator jazdy do około 200 zł, który nagra z jakością lepszą niż kalkulator
oczywiście karta pamięci nie jest wliczona w cenę
ktoś może polecić coś sprawdzonego z zadowalającą jakością?
i czy karta pamięci 32GB z 10 klasą szybkości da radę? 

rafalmazda6 napisał(a):krzywe tarcze hamulcowe
Jesli jeszcze mozesz przetocz tarcze i wrzuc klocki ATE ja tak zrobilem i jest cudo.Pozbylem sie klockow ori ktore co prawda nie pylily ale krzywily tarcze momentalnie. I przez pierwsze 1000 km delikatnie z hamowaniem niech sie ułoży wszystko.Co do rejestratorow to ponizej 500 zl nie kupie zadnego przerabialem juz dwa ponizej tej kwoty i

-
WisniaUs
właśnie zastanawiam się nad przetoczeniem, bo tarcze mają... półtora roku
nie wiem jakim cudem się skrzywiły
w kałuże nie wjeżdżam, tarcze przecież są wentylowane
dziwne
poza tym odkąd tylko zmieniałem tarcze i klocki tak klocki cały czas piszczą
muszę właśnie kierunek toczenia obrać
a z tymi rejestratorami jest ciężko, no ale za jakość trzeba płacić 

JA zanim wyrzucilem roczne tarcze do kosza postanowilem je przetoczyc i wyrzucic prawie nowe ori klocki w kosz. Wsadzilem klocki ATE ,przetoczylem te tarcze i jest OK.Klocki byly za twarde i grzaly tarcze co bylo powodem ich odksztalcania.Aha jak zdejmiesz tarcze to musisz wszystko idealnie wyczyscic tam gdzie tarcza przylega do piasty,powierzchnie na tarczy i na piascie!!!!! To b.ważne bo jesli bedzie tam rdza czy inne paprochy to tez krzywi ci tarcze bo ona wtedy nie przylega idealnie.Ja dalem chlopakom na warsztat i wyczyscili mii tam wszystko,teraz jest poezja
-
WisniaUs
dzięki za radę
właśnie myślałem o toczeniu, ale zastanawiałem się czy to ma sens
rozwiałeś moje wątpliwości 

rafalmazda6 napisał(a):dzięki za radęwłaśnie myślałem o toczeniu, ale zastanawiałem się czy to ma sens
rozwiałeś moje wątpliwości
Ja obralem tansza opcje z nowymi klockami i toczeniem tarcz ale mialem na uwadze tez to ze moze to nic nie dac i cza kupic nowe tacze.Jednak moje myslenie i tansza opcja wygrało 5cio letnia walke z biciem tarcz(trochu mi zeszlo co wymyslec
-
WisniaUs
Toczenie pomaga,ale powiem Wam że jak tarcze były krzywe przed toczeniem to oone długo proste po toczeniu nie będą,bo tokarz podczas toczenia zebrał ich cieńką warstwę o jeszcze je osłabił.Tak z ciekawości ile u Was kosztuje przetoczenie tarcz?
- Od: 9 lut 2013, 16:12
- Auto: Mazda 6 fl 2006rok 2.0 Benzyna
Czarna śliwka :)
To zalezy jak hamujesz , jak jezdzisz po miescie to one dlugo nie beda proste . Sam tak toczylem swoje chyba ze 2 razy , wkoncu kupilem nowe bo to bez celu robota, jak jedno mocne hamowanie i dalej sie "ósemki" robia z tarcz:P
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
No właśnie,jedno dobre hamowanie i
.

- Od: 9 lut 2013, 16:12
- Auto: Mazda 6 fl 2006rok 2.0 Benzyna
Czarna śliwka :)
mmarcis4 napisał(a): ile u Was kosztuje przetoczenie tarcz
U mnie od 40 zł za sztukę.

-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok
U mnie 40 zl za obie
Dopisano 19 gru 2014, 17:49:
200-0 jak przywalisz w podloge to pewnie tak.Ja juz wiele razy buta przylozylem ze 100km czy 120 do zera i jakos nic nie powykrzywialo.Kazdy ma inny styl jazdy,mi toczenie pomoglo i od wiosny mam spokój. Zawsze wrarto sprawdzic co bedzie jak przetoczy niz wywalac kase na nowe tarcze..Ważne jest aby powierzchnie gdzie tarcza sie styka z piasta idealnie wyczyscic bo bez tego moze sobie kupowac prze cudne tarcze a i tak po niedlugim czasie beda bily.Twardy klocek tez skrzywi i przegrzeje tarcze.I biedzie takie neverending story
Dopisano 19 gru 2014, 17:49:
mmarcis4 napisał(a):No właśnie,jedno dobre hamowanie i.
200-0 jak przywalisz w podloge to pewnie tak.Ja juz wiele razy buta przylozylem ze 100km czy 120 do zera i jakos nic nie powykrzywialo.Kazdy ma inny styl jazdy,mi toczenie pomoglo i od wiosny mam spokój. Zawsze wrarto sprawdzic co bedzie jak przetoczy niz wywalac kase na nowe tarcze..Ważne jest aby powierzchnie gdzie tarcza sie styka z piasta idealnie wyczyscic bo bez tego moze sobie kupowac prze cudne tarcze a i tak po niedlugim czasie beda bily.Twardy klocek tez skrzywi i przegrzeje tarcze.I biedzie takie neverending story

-
WisniaUs
spróbuję przetoczyć i poczekam na rozwój wydarzeń
ale to pewnie wiosną dopiero
o cenę pytałem jakiś czas temu, ale zapomniałem
na szczęście do warsztatu zajmującego się toczeniem mam koło 500m 

rafalmazda6 napisał(a):potrzebny jakiś rejestrator jazdy do około 200 zł, który nagra z jakością lepszą niż kalkulatoroczywiście karta pamięci nie jest wliczona w cenę
ktoś może polecić coś sprawdzonego z zadowalającą jakością?
i czy karta pamięci 32GB z 10 klasą szybkości da radę?
Polecam Overmax CamRoad 6.1 Kosztuje trochę więcej ale posiada gps.Kartę mam 32Gb Class 10 i radzi sobie świetnie ( szybkość ).
Ostatnio edytowano 19 gru 2014, 21:52 przez MIRAS M6, łącznie edytowano 2 razy
patrząc na filmiki prezentujące ten rejestrator, podoba mi się
dzięki za podpowiedź 

rafalmazda6 napisał(a):patrząc na filmiki prezentujące ten rejestrator, podoba mi się
Właśnie dzięki temu wybór padł u mnie na Overmaxa. Dużo jeżdżę w nocy i funkcja WDR ( nagrywanie detali ) robi w niej swoją robotę a oprócz tego masz jeszcze możliwość połączenia z WDR-em trybu nocnego.
poważnie się nad nim zastanowię i to pewnie będzie tylko kwestią czasu 

Ja bym na Twoim miejscu jeszcze przykleił rysunek tej kamery do szyby – może Aniołek zdąży jeszcze zauważyć i by Ci zrzucił na Gwiazdkę

Taką właśnie i w zupełności wystarcza. Nagrywając trasę jako ewentualny przyszły dowód jakiegoś zdarzenia nawet nie ma potrzeby nagrywania w FHD wystarcza w zupełności 720p bo ma obiektyw 12Mpx. Na FHD przełączam się jedynie jak jadę jakimś ciekawym zakątkiem europy i wtedy też przełączam na nagrywanie ciągłe ( żeby nie klatkować co 1/3/5min ).