jestem tutaj nowy oraz posiadający pierwszy raz mazdę.
Jestem od miesiąca szczęśliwym nabywcą mojego pierwszego własnego auta Mazda 6 2.0 Diesel Combi 2002r.
Wiem że dla niektórych model z tego roku już starawy jednaka jak dla mnie i mojego studenckiego budżetu idealny.
Jak to młody i niedoświadczony chciałbym o prosić o pomoc przy zdiagnozowaniu problemu w moim nabytku. Oczywiście wszystkie podstawowe rzeczy wykonałem czyli olej wymieniony, filtry, pasek rozrządu sprawdzony (sprzedający nie wiedział kiedy był wymieniany ale skoro na pasku są jeszcze napisy więc jeszcze na nim pośmigam), oraz pojechałem na zbieżność kół, wymieniłem wszystkie żarówki podświetlenia nawiewów ponieważ były spalone (3szt). Kupując widziałem o stukaniu w prawym kole ale poprzedni właściciel mówił o tym że do wymiany wahacz. Jednak po wizycie u znajomego mechanika okazało się że to tylko sworzeń. Po wymianie jednak zmniejszyło się stukanie, lecz nie do końca. Podczas hamowania z prędkości > 60 km/h zaczyna mi drżeć kierownica oraz słychać stukanie w prawym kole. Podobnie jest jak ruszam delikatnie na sprzęgle ( te odgłosy są cichsze, ale drżenie pozostaje). Na biegu jałowym nic nie występuje podobnie jak już podczas samej jazdy. Przy skrętach nic się nie dzieje. Czytając forum natknąłem się na informacje na temat:
– tarczy hamulcowych (te objawy nie powinny pojawiać się przy ruszaniu),
– amortyzatorów (te objawy powinny dawać znać podczas jazdy na nierównej drodze),
– tulei.
Czy to może być wina tych tulei czy może jeszcze coś innego ?
Moja przygoda z mechaniką rozpoczęła się tak naprawdę od miesiąca wiec chętnie posłucham rad doświadczonych kolegów
Jestem mieszkańcem Łodzi i wiem, że na ul Pabianickiej jest serwis Mazdy. Czy warto jechać diagnozować usterkę i jaki koszt takiej diagnozy ?
Dziękuję z góry za sugestie oraz odpowiedzi
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)