Wymiana fabrycznego radia w M6 – Czy jest możliwa?
Troche mowisz tak jakbys przetestowal WSZYSTKIE chinskie ledy. Czy tylko dobre ledy sa montowane te w ASO ? Ewentualnie ile musialy by kosztowac dobre ledy po za aso aby efekt swiecenia byl zadowalajacy ?
Nie testowałem wszystkich, wystarczy wyjść na aulice i zobaczyć co montują:
w passatach
omegach
civicach
crx'ach
golfach
A3
A4
A6
accordach
astrach
vectrach
e39
e46
i można jeszcze wymieniać tylko po co ? Każdy z tych ledów jako DLR świeci tak jak lampki na Twojej choince w domu. Przecież te reflektory są relatywnie tanie, cena z alibaby sie nie sugerujcie bo za kilka miesiecy jak sie przyjma to beda nie duzo drozsze od innych podobnych chinczykow do Mazdy. Dobre ledy w markowym reflektorze to odpowiednie diody, odblyśniki, chłodzenie, regulator napięcia i sam układ elektryczny a to swoje kosztuje, jeżeli ma działać i przejść homologacje w Europie.
Chinskie reflektory nie maja homologacji i świeca tak jak widać to na ulicy, czyli marnie.
Najlepszy przykład to jakieś Audi A4 B5/B6 z takimi lampami udającymi droższe audice – porażka jesli chodzi o moc DLR i widoczność. Nikogo nie przekonuje, najlepiej samemu zobaczyć na ulicy i porównać z jakąs badziewną fabryczną nową renówką Megane lub Kia Sorento/Sportage.
I niech nikt sie nie suferuje zdjęciami bo tam czas naświetlania robi swoje i lampy wyglądają jakby świeciły mocniej. Na przejeżdzających samochodach widać dobrze ten efekt, że oświetlenie tych diód jest słabiutkie. Można sobie założyć jakieś mocne ringi ale one znowu nie nadają sięjako DLR, za to jako postojówki to chyba nie ma niczego mocniejszego.
w passatach
omegach
civicach
crx'ach
golfach
A3
A4
A6
accordach
astrach
vectrach
e39
e46
i można jeszcze wymieniać tylko po co ? Każdy z tych ledów jako DLR świeci tak jak lampki na Twojej choince w domu. Przecież te reflektory są relatywnie tanie, cena z alibaby sie nie sugerujcie bo za kilka miesiecy jak sie przyjma to beda nie duzo drozsze od innych podobnych chinczykow do Mazdy. Dobre ledy w markowym reflektorze to odpowiednie diody, odblyśniki, chłodzenie, regulator napięcia i sam układ elektryczny a to swoje kosztuje, jeżeli ma działać i przejść homologacje w Europie.
Chinskie reflektory nie maja homologacji i świeca tak jak widać to na ulicy, czyli marnie.
Najlepszy przykład to jakieś Audi A4 B5/B6 z takimi lampami udającymi droższe audice – porażka jesli chodzi o moc DLR i widoczność. Nikogo nie przekonuje, najlepiej samemu zobaczyć na ulicy i porównać z jakąs badziewną fabryczną nową renówką Megane lub Kia Sorento/Sportage.
I niech nikt sie nie suferuje zdjęciami bo tam czas naświetlania robi swoje i lampy wyglądają jakby świeciły mocniej. Na przejeżdzających samochodach widać dobrze ten efekt, że oświetlenie tych diód jest słabiutkie. Można sobie założyć jakieś mocne ringi ale one znowu nie nadają sięjako DLR, za to jako postojówki to chyba nie ma niczego mocniejszego.
CLAU dzieki za szczegolowa odpowiedz
ruzmiem ze nie warto sobie zawracac glowy tego typu ledami bo efekt bedzie mizerny
chyba ze kogos zadowala to jak swieca te chinskie ledy 
Jak widać po tym co jezdzi na drogach, i po niektórych użytkownikach tego forum to nie wszyscy mają wysokie wymagania aby coś dobrze świeciło. Dla takich osób ważne jest to, że mają tuningowe lampy, które się błyszczą i są kolorowe, jakośc oświetlenia jest sprawą drugorzędną.
Sam zgłębiałem temat DLR pod siebie ale do Mazdy nie ma niczego sensownego co miałoby homologacje a tym samym świeciło dość dobrze poza osobnymi lampkami Philipsa, Helli, Osrama, które niekoniecznie ładnie pasują do M6. Chińskie lampy odpadaja bo one fajnie wyglądają na zdjęciach i pewnie są tacy co się będą podniecać że mają 3 lub aż 4 tanie soczewki wciśnietę nie wiadomo po co do jednego reflektora prestiżowej firmy LongDing.
Serio, LongDing ? Jeszcze żeby to było chińskie Depo albo FK Automotive ale to jest zwykły chińczyk firmy "CzingTengPingSamaRamaBezDynama" za który wołają ponad 2000zł bo wygląda fajnie i jeszcze inni chińczycy nie robią podobnych więc jest drogo.
Sam zgłębiałem temat DLR pod siebie ale do Mazdy nie ma niczego sensownego co miałoby homologacje a tym samym świeciło dość dobrze poza osobnymi lampkami Philipsa, Helli, Osrama, które niekoniecznie ładnie pasują do M6. Chińskie lampy odpadaja bo one fajnie wyglądają na zdjęciach i pewnie są tacy co się będą podniecać że mają 3 lub aż 4 tanie soczewki wciśnietę nie wiadomo po co do jednego reflektora prestiżowej firmy LongDing.
Serio, LongDing ? Jeszcze żeby to było chińskie Depo albo FK Automotive ale to jest zwykły chińczyk firmy "CzingTengPingSamaRamaBezDynama" za który wołają ponad 2000zł bo wygląda fajnie i jeszcze inni chińczycy nie robią podobnych więc jest drogo.
Procek 600mhz to w dzisiejszych czasach troszkę za mało i do tegp 256MB RAM 
-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08
To już lepiej kupić jakiś chiński tablet za podobną cenę i wmontowac to w miejsce schowka podpinając pod auxa. Do tego jakiś najtańszy pakiet internetowy i jazda
Roboty dużo, ale masz wtedy navi, radio, mp3, i co tylko zechcesz
Roboty dużo, ale masz wtedy navi, radio, mp3, i co tylko zechcesz
Popieram
A jaka wielka satysfakcja! 
-
& Marta
MazdaSpeed 3 BK '08
I należy pamiętać że podłączenie paneli w przedlifcie i polifcie jest inne
– wątpie żeby chińczyk z aliexpress był aż tak uniwersalny, a cena kosmos za taki...shit.
Jak wyżej – lepiej chiński tablet w miejsce nawigacji wsadzić.
U mnie jest włozona navi GoClever+podłączona pod Bose+ AUX do Bose i bangla
Na aliexpress w ogóle jest PEŁNO różnych gadżetów do Mazdy, ale jak się dobrze przyjrzeć to są one dokładnie do wszystkiego (audi, vw, honda) czyli niestety do niczego

Jak wyżej – lepiej chiński tablet w miejsce nawigacji wsadzić.
U mnie jest włozona navi GoClever+podłączona pod Bose+ AUX do Bose i bangla
Na aliexpress w ogóle jest PEŁNO różnych gadżetów do Mazdy, ale jak się dobrze przyjrzeć to są one dokładnie do wszystkiego (audi, vw, honda) czyli niestety do niczego
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
roxygenium napisał(a):I należy pamiętać że podłączenie paneli w przedlifcie i polifcie jest inne![]()
Nie jest inne. Inne jest podłączenie wyświetlacza w przedlifcie jest podłączony do radia w polifcie wyświetlacz ma osobną wtyczkę. Radio z polifta idzie wsadzić do przedlifta

O to mi chodziło
Że nie bangla plug & play 
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
No dobra. To przynajmniej to:
http://www.aliexpress.com/item/XTRONS-C ... 27789.html
Może widzieliście taką atrapę za te same piniondze gdzieś bliżej? (ta za 2k widziałem)
Znacie kogoś kto zamawiał coś z tej strony ?
http://www.aliexpress.com/item/XTRONS-C ... 27789.html
Może widzieliście taką atrapę za te same piniondze gdzieś bliżej? (ta za 2k widziałem)
Znacie kogoś kto zamawiał coś z tej strony ?
Z tego co wiem to nie działa połowę funkcji które są na panelu środkowym
Gościu nie napisał, że działa to pewnie nie działają 
-
& Marta
MazdaSpeed 3 BK '08
Ponieważ temat mam obcykany wyjścia są dwa.
Najpierw postawiłbym na sprzęt na androidzie a nie win CE 6.0. Dlaczego? bo mamy miliony aplikacji, które nas wesprą w różnych możliwościach od OBD przez filmy i Angry birds
(to dla syna). Po drugie powinien być to sprzęt, który jest wyposażony na pewno w WIFI, bluetooth, wejście AV-IN, i wejście 3G OTG (do internetu).
I teraz te 2 rozwiązania po pierwsze instalujemy http://www.ebay.com/itm/NEW-METRA-99-7524B-MAZDA-6-2006-2008-SINGLE-DOUBLE-DIN-DASH-KIT-BLACK-/181255165573?pt=US_Car_Audio_Video_Dashboard_Installation_Kits&hash=item2a33a65685
Uwaga panele są inne do polifta i przedlifta trzeba też uważać przy manualnej klimie bo inaczej się podłącza.
I wtedy szukamy każdego radia 2 din, od aliexpres, gdzie mamy androida 4.2.2 czyli w miarę nowego, albo coś co można kupić w Polsce parrot asteroida smart ale na starym androidzie 2.3 http://www.parrot.com/pl/wsparcie/parrot-asteroid-smart/
Drugie rozwiązanie http://android-caraudio.com/en/autoradios-sous-android-pour-mazda/1494-multimedia-pure-android-422-for-mazda-6-old-model.html
W jednym i drugim rozwiązaniu można sterować z kierownicy tylko trzeba dokupić odpowiedni moduł.
Myślałem o tablecie ale kombinacji i sprzętu trzeba byłoby tyle podłączać, ze coś może pójść nie tak a tak mamy jeden sprzęt. Mam nadzieję, ze komuś się przyda bo przekopanie całego internetu trochę zajmuje. Jeżeli ktoś znajdzie ciekawsze rozwiązanie lub ma obiekcję chętnie poczytam
Ja zbieram kasę na rozwiązanie 1 bo daje mi więcej możliwości choć idealnie byłoby mieć ekran na wysokości wzroku.
Widok na pierwsze rozwiązanie:

Na drugie:

Najpierw postawiłbym na sprzęt na androidzie a nie win CE 6.0. Dlaczego? bo mamy miliony aplikacji, które nas wesprą w różnych możliwościach od OBD przez filmy i Angry birds
I teraz te 2 rozwiązania po pierwsze instalujemy http://www.ebay.com/itm/NEW-METRA-99-7524B-MAZDA-6-2006-2008-SINGLE-DOUBLE-DIN-DASH-KIT-BLACK-/181255165573?pt=US_Car_Audio_Video_Dashboard_Installation_Kits&hash=item2a33a65685
Uwaga panele są inne do polifta i przedlifta trzeba też uważać przy manualnej klimie bo inaczej się podłącza.
I wtedy szukamy każdego radia 2 din, od aliexpres, gdzie mamy androida 4.2.2 czyli w miarę nowego, albo coś co można kupić w Polsce parrot asteroida smart ale na starym androidzie 2.3 http://www.parrot.com/pl/wsparcie/parrot-asteroid-smart/
Drugie rozwiązanie http://android-caraudio.com/en/autoradios-sous-android-pour-mazda/1494-multimedia-pure-android-422-for-mazda-6-old-model.html
W jednym i drugim rozwiązaniu można sterować z kierownicy tylko trzeba dokupić odpowiedni moduł.
Myślałem o tablecie ale kombinacji i sprzętu trzeba byłoby tyle podłączać, ze coś może pójść nie tak a tak mamy jeden sprzęt. Mam nadzieję, ze komuś się przyda bo przekopanie całego internetu trochę zajmuje. Jeżeli ktoś znajdzie ciekawsze rozwiązanie lub ma obiekcję chętnie poczytam
Ja zbieram kasę na rozwiązanie 1 bo daje mi więcej możliwości choć idealnie byłoby mieć ekran na wysokości wzroku.
Widok na pierwsze rozwiązanie:

Na drugie:

-
Tomek grupa rozwoju forum
- Od: 11 kwi 2008, 15:18
- Auto: Lexus LS400 4.0 V8 1998
Mazda6 GG LF`06 2.0 156,5KM@6676RPM 196,3Nm@4218RPM Noblessgrau
była Mazda Xedos 9 TA KL 2001 AT
była Mazda 323f 2.0 V6 BA
była Mazda 323f 1.6 BG
Właśnie chodzi o to, że ekran jest za nisko jeśli chodzi o nawigację, aby się wygodnie jeździło.
A po podłączeniu kamery cofania to musimy patrzeć na to i na lusterka co może być uciążliwe na ten wysokości
I na Windowsa też jest dużo aplikacji, jakoś nie widzi mi się coś takiego jak granie w aucie od tego mam telefon bo jest to dużo wygodniejsze
Zakładanie czegoś takiego w tym miejscu to tylko i wyłącznie poprawa wyglądu wnętrza nic więcej, no chyba, że ktoś zamontuje tam jednostkę jakiejś znanej firmy, która będzie miała dobry wyświetlacz, dźwięk i możliwość obejrzenia jakiegoś filmu. Bo w takim chińczyku to myślę, że dźwięk będzie taki sam jak oryginał lub gorszy jeszcze, a i jakość wykonania ma wiele do życzenia 
A po podłączeniu kamery cofania to musimy patrzeć na to i na lusterka co może być uciążliwe na ten wysokości
I na Windowsa też jest dużo aplikacji, jakoś nie widzi mi się coś takiego jak granie w aucie od tego mam telefon bo jest to dużo wygodniejsze
-
& Marta
MazdaSpeed 3 BK '08
Granie w grę podałem tylko jako przykład możliwości i drobny żart, windows jest zakończonym systemem i tak samo aplikacje na niego. Co nie znaczy, że nie ma wielu fajnych i przydatnych np. Automapa lepiej na nim działa. Co do jakości to się zgodzę choć nie do końca bo zdjęcie wymienionego panelu jest tylko poglądowe a w linku podałem całkiem inny panel, amerykańskiej nie chińskiej firmy. Też wolałbym wyżej mieć nawigacje ale jesteśmy skazani na oryginalną lub chińczyki, w pierwszym rozwiązaniu są wszystkie możliwości od 1 do 2 DIN od chińczyka przez Pioniera i Alpine czy jakie tam firmy są teraz na topie. Oczywiście zrobi każdy jak będzie uważał to jest tylko moje zdanie 
-
była Mazda 323f 1.6 BG
A ja mam tak zrobione i oprócz zakupu radia nie wydałem ani złotówki .
zapraszam do tego poradnika : najlepiej zacząć na trzeciej stronie .
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=409&t=128039&start=40

zapraszam do tego poradnika : najlepiej zacząć na trzeciej stronie .
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=409&t=128039&start=40
Lepiej napisz jakie masz wrażenia, czy jesteś zadowolony lub czy zrobiłbyś tak jeszcze raz
-
była Mazda 323f 1.6 BG
Wrażenia mam bardzo dobre , to że jest nisko nie przeszkadza w korzystaniu z nawigacji . i zrobiłem już tak dwóm kolegom , czyli już trzy razy zrobiłem taki myk , i za każdym razem jest lepiej i szybciej .