Co kupić? Alfa, Volvo, Audi lub...? Dyskusja o przewagach ;)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Barthez » 4 maja 2014, 18:35

lookas – powiem szczerze, że trochę Ci zazdroszczę tej Twojej motorowni...

z innego forum... posiadacz 2.0dci 173KM ma problem z temperaturą silnika i pisze na forum:
Ciekawe, że wskaźnik pokazuje tyle samo kresek niezależnie od obciążenia silnika, tak jakby jazda 90 km/h na piątce byłaby obciążeniowo równa jeździe 5 km 4x4 na jedynce pod górę czy staniu przez 30 minut w korku.

Jak ja bym chciał mieć takie problemy... :]
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez JohnnyB » 28 cze 2014, 02:20

Odkopuje starocia :–)

Tema możliwe że powróci.

Budżet 50-60 tyś, silnik przynajmniej 2.5 litra. Przede wszystkim Wolnossąca PB, ewentualnie diesel powyżej od 3 litrów. Na chwile obecną pierwszym typem byłby W211 w Kombi z motorem 3.0 PB, potem 300C 5.7 Hemi, potem jakiś Suv, jeszcze nie wiem, ale może XC90 4.4V8.

To tak na teraz, S60 jeździ, ale powoli przez głowę przechodzi mi zmiana :–).
Przyjmijmy na razie 50 tyś, reszta to będzie pakiet startowy.
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez loockas » 28 cze 2014, 21:17

JohnnyB napisał(a):XC90 4.4V8

Jeździ świetnie. Jeżeli lubisz SUVy, to polecam. Silnik japoński, świetnie znosi LPG. Minus taki, że skrzynia nieco wg mnie archaiczna, miewająca problemy i tania w serwisowaniu nie jest. Ogólnie części do XC90 do tanich nie należą ale pewnie się z tym liczysz. Mój dobry kolega ujeżdża takiego od paru lat, mam wiarygodne informacje o awariach, cenach itd. Ogólnie nie narzeka na auto, ma bardzo zadbany egzemplarz, ale podkreśla, że "opieka" tego auta kosztuje i trzeba o tym pamiętać.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Dominator » 28 cze 2014, 21:21

bier legacy z H6. Tanio moze nie ma, ale spelni twoje wymagania :)
...
Forumowicz

Od: 6 sty 2011, 23:36
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka

Postprzez JohnnyB » 29 cze 2014, 12:05

XC 90 ma chyba tą samą skrzynie co aktualne s60, przynajmniej te po 2006 roku. 6 biegowy AT, ktory w mojej opinii jest całkiem OK. Nie wiem czy bym to gazował, jeździć to aż tak dużo nie będzie.

Jesli Subaru to tylko Tribeca. Nie wiem czy ona ma dokładnie ten sam motor. Jesli chodzi o H6 to z netu wynika że są dwa "obozy" jeden twierdzi że ten motor jest niezniszczalny, druga ze psuje się na potęgę po przekroczenie 100 tyś km. Sam jeszcze nie wiem jaką wersję przyjąć jako bliższą prawdy :–).

Poczytałem nieco o 3.0 CRD w 300C i dorzuciłem ten motor do akceptowanych silników w tym nadwoziu.

Ogólnie mocno nęci mnie cos z za ocenau, auto z USA jakoś zawsze mi się marzyło :–).
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez loockas » 29 cze 2014, 12:14

JohnnyB napisał(a):XC 90 ma chyba tą samą skrzynie co aktualne s60, przynajmniej te po 2006 roku. 6 biegowy AT, ktory w mojej opinii jest całkiem OK. Nie wiem czy bym to gazował, jeździć to aż tak dużo nie będzie.

Kolega ma z 2005r. Nie znam się na A/T, bo jeździłem tym sporadycznie, ale dla mnie ten lag jest irytujący. Z tym, że o ile pamiętam on miał 5 stopniową skrzynię. Raz już wymieniał :) Bardzo "fajnie" się w tej skrzyni filtr oleju wymienia – trzeba skrzynie wyciągnąć :)

Co do LPG, od początku chciał to gazować, bo jeździ tym na co dzień. Jednak nie ma się co dziwić, bo ciężko tym autem zejść do 15l, zwykle bliżej 17-18l. Mówimy o jeździe miejskiej. Auto zbyt opływowe nie jest, to w zasadzie kiosk na kółkach, spalić swoje musi.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez JohnnyB » 29 cze 2014, 12:40

No to faktycznie, ten 5 biegowy A/T to chyba te z Alfy 166 czyli mniej udany :–), mój już sobie radzi, lagów brak :–).

Spodobał mi się jeszcze Cadillac SRX :–). Nic na jego temat nie wiem, ciekawe ile wspolnylch bebechów ma z jakimś europejskim Oplem...
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez dadan » 29 cze 2014, 16:12

Pomyśl o Lexusie RX400H, osiągi całkiem niezłe, 7,9 s do 100 km/h, spalanie 13-14 l przy 170 km/h, w mieście w granicach 12L, koszta utrzymania na dobrym poziomie, tylko za 60 tyś to bedzie 8-letnie auto.
Forumowicz

Od: 1 kwi 2008, 13:23
Auto: TA KL

Postprzez mysiak » 29 cze 2014, 22:40

a może Pacifica?
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
Forumowicz

Od: 11 wrz 2010, 21:02
Auto: Outlander

Postprzez JohnnyB » 30 cze 2014, 12:48

Przewija się gdzieś tam w rozważaniach, aczkolwiek nie bardzo jest z czego przebierać na naszym rynku :/.
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Speedy27 » 3 lip 2014, 12:32

A może Mazdę CX-9? Sam ostatnio zmieniłem z Mazdy 6 i zdecydowanie na plus (chociaż szczerze to dopiero poznaje to auto:)
Mazda Inside
Wcześniej:
Mazda 6 2.0
Mazda 626 1990
Mazda 626 1985
Początkujący

Od: 15 mar 2014, 00:11
Auto: Mazda CX-9 3.7 V6 2010 + LPG

Postprzez JohnnyB » 3 lip 2014, 13:44

Speedy27 napisał(a):A może Mazdę CX-9? Sam ostatnio zmieniłem z Mazdy 6 i zdecydowanie na plus (chociaż szczerze to dopiero poznaje to auto:)

Mazda nie jest marką którą chciałbym już posiadać (chyba że Xedos9 alobo MX-5). Wiem ze to już bardziej amerykaniec, ale to nie mój typ.
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez enzo_pl » 7 gru 2014, 20:38

Żenujące to są wymagania niektórych osób względem mazdy 3. Szukacie luksusu bo wydaliście nagle 80-90 tysięcy złotych. Jeździłem autami gdzie komfort bywał lepszy (alfa romeo, jaguar), ale to była klasa premium i porównywalnie jeździłem autem klasy mazdy 6 (tam wszystko się świeci...).

Nie mogę zrozumieć porównywania audi a4 do mazdy 3, porównajcie sobie audi a3 które jest totalnym dnem jeżeli chodzi o design, a dodatkowo wygląda wyjątkowo biednie w każdym niemalże wyposażeniu, zaczynając od podstawowego w kwocie prawie 90 tyś.

Mazda 3 to kompakt, przypadkiem zrobili ją bardziej "wypasioną", większą i stylizowaną na sportowe auto.
Forumowicz

Od: 8 lis 2014, 11:54
Auto: Mazda 6 Sport Kombi, SkyPassion 2.0 MT

Postprzez creet » 8 gru 2014, 00:02

enzo_pl napisał(a):Jeździłem autami gdzie komfort bywał lepszy (alfa romeo, jaguar), ale to była klasa premium

Alfa Romeo to klasa premium? Dobrze wiedzieć... Możesz podać, który model i co rozumiesz pod pojęciem "klasa premium"? Co jak co, ale akurat w Alfach, które użytkowałem ja lub moja rodzina, jakiekolwiek podświetlenie zwykle nie działało wcale... :)

W kwestii podświetlenia wnętrza, kolega SCADA nie porównywał M3 do A4, tylko bardziej do każdego VAG (nawet Rapida), bo tam akurat ta konkretna kwestia rozwiązana jest mądrze.

Mam dziwne wrażenie, że wielu użytkowników M3 racjonalizując swój wybór (co jest zjawiskiem naturalnym), za wszelką cenę (co już naturalne nie jest) i nie widzi jej obiektywnych wad, braków i niedoróbek. To samo zresztą uskutecznia SCADA, tyle że w zakresie stworków z VAG. Przykład? Próba nie zauważania idiotyzmów z nowego Leona, typu brak normalnego USB. Tak jak niektórzy tutaj piszecie o tym, że brak podświetlenia w Mazdzie jest uzasadniony, tak on próbuje niedoróbki w autach VAG tłumaczyć argumentami typu "kabelek, w formie przejściówki do wtyku w schowku jest gratis, więc czego się czepiacie".
Forumowicz

Od: 12 sty 2014, 23:31
Auto: 2014 Matsuda Axela SkyPassion 2.0 165HP

Postprzez Motion » 8 gru 2014, 12:57

kuperman napisał(a):Jeszcze jedno pytanie mam, czy ktoś jechał może trójką z fotelikiem dziecięcym i dwiema osobami z tyłu? Wiem, że tylna kanapa nie rozpieszcza jeśli chodzi o przestrzeń, ale mam prośbę o wypowiedź kogoś w temacie, kto to przetestował dokładnie.

Testowałem:
i30, ix35, ASX, Sportage, Mazda 3, CX-5, Quashai, Astra IV

w układzie 2 foteliki z tyłu i jedna średnia persona.
O minimalnym komforcie można mówić tylko przy CX-5 i ASX w reszcie odczucia są podobne czyli ciasno lub bardzo ciasno.
Optymalnie, jesli jest to możliwe przy jednym foteliku, jest umieszczenie go na środku. Wysoki tunel w BM powoduje, że nie jest zbyt wygodnie siedzieć dorosłej osobie okrakiem x godzin co z pewnościa potwierdzi grocek76

Dopisano 8 gru 2014, 13:03:

ggrzesiek napisał(a):Motion, a kiedy odbierasz i w którym salonie? Ja czekam na odbiór w Odyssey i auto miało być do końca grudnia, a podobno może być nawet w styczniu. Z drugiej strony jeśli w innych salonach sa np. dostawy w połowie miesiąca to możliwe żeby druga dostawa była po dwóch tygodniach czyli na koniec miesiąca? Wiecie może jak często są dostawy nowych Mazd?

Mam odbiór na 15tego u Bołotowicza. Na razie nie dostałem inofrmacji aby termin się zmienił wręcz handlowiec go potwierdził. Co będzie zobaczymy :D. Najlepsze jest to że szwagier zamówił CX-5 miesiąc poźniej, a odbiera w środę :P
Forumowicz

Od: 27 sie 2014, 17:33
Auto: Mazda3, Sedan, SKYACTIV-G 2.0 120KM 6MT, SkyEnergy, Jet Black

Postprzez enzo_pl » 8 gru 2014, 13:03

Alfa Romeo to klasa premium? Dobrze wiedzieć... Możesz podać, który model i co rozumiesz pod pojęciem "klasa premium"? Co jak co, ale akurat w Alfach, które użytkowałem ja lub moja rodzina, jakiekolwiek podświetlenie zwykle nie działało wcale... :)
.

Popisujesz się wiedzą którą zdobyłeś użytkując chyba złomowane alfa romeo. Alfa romeo to auto klasy premium i cieszę się, że od teraz chodzisz mądrzejszy po tej planecie, nie ma za co!

Posiadałem różne alfy i nie zaliczyłem żadnej awarii, nawet jednej. Raz przepaliła mi się żarówka postojowa. Wyposażenie zawsze było bardzo dobre, jakość materiałów również wysoka. Polecam następnym razem nie kupować auta po "cyganach" lub powodzi :–) Uwierz mi, wszystko będzie działać jak w zegarku.

Auta z grupy VAG to złom, psujące się tandetne puszki ciachane przez przerośnięte niemki :–) I zacytuję tekst znany z forum alfa romeo, wolę swoją zakatarzoną Monikę Bellucci niż zdrową Merkel :–)
Forumowicz

Postprzez nexus30 » 8 gru 2014, 14:32

Wysoka jakość materiałów w alfie? Polecam obejrzeć tę tandetną pseudo skórzaną harmonijkę łącząca kolumnę kierowniczą z deską rozdzielczą (pod zegarami) w Giulietcie i mito.
Forumowicz

Od: 12 lip 2014, 17:18
Auto: Mazda 3 BM 2.0 165 KM Soul Red 2014

Postprzez stern » 8 gru 2014, 15:19

enzo_pl napisał(a):Posiadałem różne alfy i nie zaliczyłem żadnej awarii, nawet jednej.

No to masz szczęście. Szwagier już parę razy odwiedzał ASO z powodu "check engine". 1-roczna giulietta.
Podobno tym razem już naprawdę naprawili.
Forumowicz

Od: 1 wrz 2014, 08:10
Auto: BM, 120KM, 2014

Postprzez enzo_pl » 8 gru 2014, 17:59

Szwagier, kolega, kolega kolegi... Często debile które nie czytają instrukcji, że auto pali trochę oleju i należy go dolewać, że przecież w szrotwagenie nie musieli tego robić...

Jeżeli ktoś nie miał osobiście to niech się nie wypowiada. Ja miałem 3 egzemplarze i każdy chodził jak marzenie. Jakość materiałów była pierwszej klasy (166, 156), auto mniej hałasowało na dziurach niż x-type.

Alfa jest niezawodna jeżeli jest dobrze serwisowana. I co dziwnie, narzekali na 156 i 159, a jak te silniki identyczne z napędem włożyli do saaba i do opla, to super ekstra świetne. Mówiąc o alfe w klasie premium mówię o każdej, nawet mito jest klasyfikowane jako premium (wyposażenie, moc, cena), ale prawdziwą jakość widać w 159, Brera, Spider (montowana w pinninfarina).
Forumowicz

Postprzez jaketherake » 8 gru 2014, 20:31

Żeby połączyć wątek M3 z Alfą, coby mod się nie czepiał :) przytoczę historię jaka ostatnio mi się przytrafiła: kolega z pracy sprzedawał kilka miesięcy temu AR 159. Zgadaliśmy się coś o autach i niemało się zdziwiłem, jak mi powiedział za ile ostatecznie poszło: znacznie poniżej 30tys. rocznik 2008 i 140tys przebiegu, diesel 150KM. Ponieważ stereotypy mi wiszą, więc nawet nie dopytywałem co było przyczyną tak niskiej ceny (moje M3 z tego samego rocznika sporo droższe?!?). Niedawno kolega zaprosił na piwko i tam się dowiedziałem, że jadnak Alfa to nie premium (6 lat posiadania, w ciągu ostatniego roku 4 razy w serwisie, od osprzętu silnika po elektrykę) :D
Nowe auto kolegi to Civic 1.8...
Forumowicz

Od: 9 lut 2012, 20:01
Auto: M3 2.0 BK AC+ '08