No i co (chyba) ważniejsze – czy system bezkluczykowego dostępu działa zawsze zgodnie z oczekiwaniami (tudzież instrukcją obsługi)?
Przycisk otwierania drzwi w klamce.
Strona 1 z 1
Pytanie dotyczy posiadaczy wersji SKYPASSION...
Czy przycisk bezkluczykowego dostępu na klamce drzwi jest wygodny w obsłudze dla kogoś, kto posiada długie paznokcie?
Chodzi mi o to, czy w sytuacji, kiedy samochód użytkuje kobieta, to czy nie będzie za każdym razem rysowała paznokciami lakieru na klamce?
No i co (chyba) ważniejsze – czy system bezkluczykowego dostępu działa zawsze zgodnie z oczekiwaniami (tudzież instrukcją obsługi)?
Przycisk na klamce (gumowy) ma dostateczną średnicę oraz jest na tyle wypukły, by przy zachowaniu odrobiny ostrożności nie musieć dotykać klamki. Zresztą, wciskając go kciukiem nie ma specjalnie możliwości dotknięcia czegokolwiek innego.
Jest wygodny w użyciu wraz z funkcją automatycznego zamykania drzwi po wyjściu z samochodu (np. z dodatkowym sygnałem w ustawieniach – dwa "bipnięcia") – można zapomnieć jak kluczyk wygląda bo nie ma potrzeby, by go kiedykolwiek wyciągać z kieszeni.
Jest wygodny w użyciu wraz z funkcją automatycznego zamykania drzwi po wyjściu z samochodu (np. z dodatkowym sygnałem w ustawieniach – dwa "bipnięcia") – można zapomnieć jak kluczyk wygląda bo nie ma potrzeby, by go kiedykolwiek wyciągać z kieszeni.
- Od: 19 paź 2013, 09:02
Zdarza wam się że czasem po opuszczeniu samochodu że auto samo się nie zamknie? I to w sytuacji gdzie jadę sam i używam tylko drzwi kierowcy. Już kilka razy mi się to przytrafiło co mnie trochę denerwuje
@SCADA – gumowe przyciski działają w tym aucie akurat bardzo fajnie, ulokowane są w takich miejscach by otwierać je opuszkiem kciuka, także długie paznokcie tu nie przeszkadzają. Jeden z przycisków jest w hatchbacku także nad tylną rejestracją.
@michal55yh – mi też się tak zdawało, dlatego skonfigurowałem sobie auto tak by cicho zapiszczało + zamrugało, kiedy rygluje drzwi. A zdawało dlatego, że czekając na (nie)zamknięcie się drzwi stałem w takiej odległości od auta, w której pilot miał jeszcze zasięg by drzwi nie ryglować.
Olbrzymim minusem jest dla mnie za to brak autoryglowania drzwi po osiągnięciu danej prędkości przez samochód. Nie trudno mi sobie wyobrazić sytuację, kiedy w korku jakiś leszcz podprowadza z auta plecak lub torebkę w której znajduje się kluczyk. Nie dość że strata utorbienia, to jeszcze auto bezużyteczne.
PS. @SCADA – obiecałeś kiedyś podrzucić link do testu porównawczego: nowy Leon vs BM, Twojego autorstwa, w którym Leon złoił BM-kę. Przypominam się;)
@michal55yh – mi też się tak zdawało, dlatego skonfigurowałem sobie auto tak by cicho zapiszczało + zamrugało, kiedy rygluje drzwi. A zdawało dlatego, że czekając na (nie)zamknięcie się drzwi stałem w takiej odległości od auta, w której pilot miał jeszcze zasięg by drzwi nie ryglować.
Olbrzymim minusem jest dla mnie za to brak autoryglowania drzwi po osiągnięciu danej prędkości przez samochód. Nie trudno mi sobie wyobrazić sytuację, kiedy w korku jakiś leszcz podprowadza z auta plecak lub torebkę w której znajduje się kluczyk. Nie dość że strata utorbienia, to jeszcze auto bezużyteczne.
PS. @SCADA – obiecałeś kiedyś podrzucić link do testu porównawczego: nowy Leon vs BM, Twojego autorstwa, w którym Leon złoił BM-kę. Przypominam się;)
@creet Mam ustawione aby piszczał i mrugał więc nie czekam aż się zamknie tylko odchodzę i słucham. Kilka razy zdarzyło się że odszedłem od auta i nie zapiszczał więc zdalnie go zamykałem. Dzieje się tak może raz na 100 zamknięć.
Jak następnym razem natkniesz się na przypadek, że nie zapiszczy, sugeruję odczekać kilkadziesiąt sekund i wrócić do auta by zweryfikować czy się zamknęło. Teraz sobie przypomniałem że na początku użytkowania auta miałem pojedynczy taki przypadek, że auto ani nie zamrugało, ani nie zapiszczało, ale zaryglowało drzwi.
Oo widzisz. O tym nie pomyślałem. Następnym razem sprawdzę 
Gdzie sie ustawia to mruganie i piszczenie? 
Mam do was pytanie ws. tego przycisku w klapie bagaznika HB. Mianowicie w instrukcji pisze ze sluzy on do zamykania calego auta + bagaznik. Troche nie rozumiem tego na moim przykladzie.
Mam kluczyk przy sobie, auto otwarte, naciskam ten przycisk w klapie, slychac zamki i mrugniecie kierunkow. Drzwi sie zamykaja a bagaznik nie. Jesli mam klucz przy sobie to bagaznik normalnie sie otwiera z tego "switcha" a jak odejde od auta to bagaznik sie rygluje.
Czy to jest poprawne dzialanie, myslalem ze jak nacisne ten przycisk to zablokuje bagaznik nawet jesli kluczyk mam przy sobie i stoje obok auta tak jak w przypadku drzwi.. Nawet jesli zamkne auto z pilota to bagaznik tez moge normalnie otworzyc o ile pilot jest w zasiegu auta. Dzis sadzilem ze cos sie stalo z zamkiem w klapie bagaznika bo ciagle jest otwara chyba ze odejde od auta.
Mam do was pytanie ws. tego przycisku w klapie bagaznika HB. Mianowicie w instrukcji pisze ze sluzy on do zamykania calego auta + bagaznik. Troche nie rozumiem tego na moim przykladzie.
Mam kluczyk przy sobie, auto otwarte, naciskam ten przycisk w klapie, slychac zamki i mrugniecie kierunkow. Drzwi sie zamykaja a bagaznik nie. Jesli mam klucz przy sobie to bagaznik normalnie sie otwiera z tego "switcha" a jak odejde od auta to bagaznik sie rygluje.
Czy to jest poprawne dzialanie, myslalem ze jak nacisne ten przycisk to zablokuje bagaznik nawet jesli kluczyk mam przy sobie i stoje obok auta tak jak w przypadku drzwi.. Nawet jesli zamkne auto z pilota to bagaznik tez moge normalnie otworzyc o ile pilot jest w zasiegu auta. Dzis sadzilem ze cos sie stalo z zamkiem w klapie bagaznika bo ciagle jest otwara chyba ze odejde od auta.
Tym małym przyciskiem zamykasz auto, ale jeśli podejdziesz do auta z kluczem w kieszeni to otworzysz bagażnik. Taki jest cel zastosowanego systemu. W bagażniku nie masz dodatkowego ryglowania, jak w drzwiach. Przycisk otwierania bagażnika reaguje, lub nie, w zależności czy auto jest otwarte, zamknięte, lub zamknięte, a Ty podejdziesz z kluczykiem.
Jest to opisane w instrukcji.
A mruganie i piszczenie ustawiasz w Ustawienia –> Pojazd –> Zamki drzwi (mogłem pomylić trochę nazwę, piszę z pamięci)
No wlasnie z tego co czytalem w instrukcji to nie ma opisanej sytuacji kiedy auto jest zamkniete a podchodzimy z kluczykiem i normalnie otwieramy tak jakby auto bylo nie zamkniete. Ale skoro tak to dziala to oki, myslalem ze cos jest popsute i sie bagaznik nie zamyka tak jak reszta drzwi.
Strona 1 z 1