Mazda 3 BL 2009 Diesel 109KM a silnik 115KM

Postprzez kamiś » 4 gru 2014, 13:30

Witam,

Jestem w miarę nowym użytkownikiem. Prześledziłem całe forum a jednak nie doszukałem się pewnych informacji ( lub źle szukałem ). Jeśli temat źle wstawiłem proszę moderatora o informacje/usunięcie.

Dane mazdy: mazda 3 BL 2009r. 1.6 diesel 109km

Szukam następujących informacji:
1. Czy mój silnik ma FAP czy DPF. Piszecie tutaj o FAP jednak po telefonie do serwisu mazdy uzyskałem informacje, że ten silnik ma DPF ( niby bezobsługowy ). Ps. nie mam narazie możliwości podjechania na serwis – auto jest w trakcie naprawy.
2. Kto jest producentem silnika?
3. Jaka jest różnica w oleju pod FAP a DPF i jaki najlepiej wybrać pod DPF ( pod FAP jest na forum )
4. Czym się różni silnik 1.6 o mocy 115km?

Z góry dzięki.

Dopisano 4 gru 2014, 12:53:

skrót DPF od ang. diesel particulate filter lub FAP od fr. filtre à particules- czyli jest to jedno i to samo tylko w zależności od producenta? Gdzie francuz uznaje to za FAP a użytkownik forda za DPF?
Początkujący

Od: 9 lis 2014, 11:50
Auto: Mazda 3 BL Y6 2009r.

Postprzez Tytan » 4 gru 2014, 14:46

Ad.1 Silnik 109 KM ma FAP a 115 KM ma DPF stąd może zamieszanie przy rozmowie z serwisem
Ad. 2 Producentem silnika jest koncern PSA ale Mazda dokłada trochę osprzętu od siebie co czyni go mniej awaryjnym niż u innych producentów.
Ad. 3 Różnica w dedykowanych olejach związana jest z technologią filta. DPF to filtr suchy (bezobsługowy), natomiast FAP to tzw "mokry" filtr w którym niezbędny jest tzw. dodatek katalityczny dozowany do paliwa ze specjalnego zbiornika (umieszczonego obok baku) przy każdym tankowaniu. Ze względu na ten fakt do silnika z FAPem nie jest wymagany żadny specjalny olej W przypadku Mazdy producent zaleca ten sam olej co do silników benzynowych. Do silników z DPFem natomiast producent zaleca dedykowany olej. Są dostępne na rynku oba warianty mazdowskiego oleju DEXELIA.
Ad. 4 Te dwa silniki to zupełnie różne konstrukcje ale obie pochodzą od PSA. Różnią się m.in. Ilością wałków rozrzodu, ilością zaworów, turbinami a nawet skrzyniami biegów Wersja 109 KM ma 5 biegów a 115 KM 6. Pod względem osiągów nie ma żadnej różnicy a zmiana silnika przez Mazdę była podyktowana potrzebą sprostania wyższej normie emisji spalin.
Forumowicz

Od: 27 cze 2011, 13:59
Auto: Mazda 3 BL HB 1,6 MZ-CD Sand Speed

Postprzez kamiś » 26 gru 2014, 21:42

Tytan,

Dzięki za informacje. Wszystko się potwierdziło jak obejrzałem auto i sprawdziłem od A do Z.
Olej Dexelia, filtr mokry.

Czas na testy :)
Początkujący

Od: 9 lis 2014, 11:50
Auto: Mazda 3 BL Y6 2009r.

Postprzez Masterjam » 4 lut 2016, 15:15

Witam
Jest to mój pierwszy post więc odkopię temat aby nie robić duplikatu:) Jesteśmy z żona zdecydowani na 99% na M3BL i powyżej przeczytałem że wersja 115KM ma 6 biegowa skrzynię. Czy jest ona awaryjna no i czy spalanie nie jest niższe przy podróżach autostradowo-ekspresowych .
Masterjam