Czarny dym z rury i głośne turbo

Postprzez Green Hornet » 4 maja 2006, 11:50

Na początku napisze, że przeczytałem chyba wszystkie możliwe posty n.t. czarnego dymu z rury, ale oczywiście mój przypadek ma kilka innych szczegółów, więc zaczynam nowy wątek.
Moja madzia ma prawie 160 tys km przebiegu, jakiś czas temu zauwazyłem, że zaczyna kopcić na czarno kiedy mocniej dociskam gaz, podczas redukcji biegu zaczynam przypominać stawiający zasłonę dymną niszczyciel. Dym śmierdzi niedopalona ropą, jest czarny tak bardzo jak tylko się da. Na wolnych obrotach wszystko idealnie, nie widać żadnego dymku, przy ok 3000 obr zazcyna się robić czarno. Po przeczytaniu informacji na forum postanowiłem sprawdzić szczelnosć "na ucho". W okolicach turbo nie słychać, żeby brało/wydmuchiwało powietrze jakąś nieszczelnośćią. Na jednym z przewodów widać trochę czarnego nalotu (coś jak sadza, suche). Zaniepokoił mnie jednak inny dźwięk – przy 2500 obr cś zaczyna w turbinie grzechotać, stukać. Pojechałem do serwisu mazdy w Warszawie przy Szaserów (jestem z grochowa, tam mam najbliżej). Mechanik podłaczył kabelki, ale o ile rozumien błąd żaden nie wyskoczył. Po "profesjonalnym osłuchaniu" orzekł, że pewnie jest problem z turbiną i trzeba ją wymieni/naprawić/regenerować. Z mojego rozumowania wynika, że turbo się kopie, jest podawana zła mieszanka i dlatego leci czarny dym. Proszę o wasze opinie na temat problemu, jeślizgadzacie sie moim rozumwaniem, to powiedzcie kto potrafi dobrze zając się turbiną.

Dodatkowe informacje:
samochód odpala dobrze, ostatnio wymieniłem olej, filtr oleju i powietrza, nie odczułem spadku mocy, dymił też wcześniej.
Początkujący

Od: 4 maja 2006, 11:18

Postprzez tomekrvf » 4 maja 2006, 11:54

Zmierz ciśnienie doładowania. Do tego potrzebny będzie trójnik zakupiony w Praktikerze na dziale ogród i ze trzy metry przewodu odpowiedniej średnicy (pasującej do trójnika i manometru). Podłączyć się trzeba tam gdzie jest podpięty wężyk do boost sensora na rurze wychodzącej z intercoolera. Jak dymi na czarno to na 90% masz nieszczelność na dolocie.
Full Time 4WD
VTR 1000F
Forumowicz

Od: 9 gru 2003, 19:51
Auto: Galant 2.5V6
VTR1000F
Alfa 147

Postprzez marek63hd » 4 maja 2006, 11:55

Podjedż do Jaksy.Co prawda turbin nie naprawia ale myśle że okresli co twojemu autku dolega.
m63hd MOTOCYKLE SĄ WSZĘDZIE
www.weteran.warszawa.pl
Forumowicz

Od: 2 sty 2006, 17:09

Postprzez Green Hornet » 4 maja 2006, 12:29

Dzięki za informację tomekrvf, ale ja techniczny jestem tylko w sprawach rowerowych :–) i mimo że pewnie bym podołał wyzwaniu, to zaczynam uważać, że wycieczka do Jaksy może być dobrym pomysłem.
Początkujący

Postprzez tomekrvf » 4 maja 2006, 12:42

Green Hornet napisał(a):ale ja techniczny jestem tylko w sprawach rowerowych

Taak? To może wiesz gdzie można kupić dobre i oczywiście względnie tanie koła do szosówki?
Full Time 4WD
VTR 1000F
Forumowicz

Od: 9 gru 2003, 19:51
Auto: Galant 2.5V6
VTR1000F
Alfa 147

Postprzez xANDy » 4 maja 2006, 14:35

Czarny dym – to brak powietrza. Są rzeczywiście dwie możliwości – albo uszkodzenie turbiny (lub tego, co wokoło niej) albo gdzieś dziura (sprawdź intercooler i wszystkie inne miejsca ZA turbiną a przed wlotem do silnika) Może masz zapchane!! Wtedy turbina ma duży opór i nie może przepchać powietrza.
Jak turbina padła to będzie problem. Co prawda widziałem u gości taką turbinę, ale nie wiem po ile chcieliby ją oddać...
Najpierw sprawdź wszystko co jest za turbiną. Zdejmij rurę powietrza wylotowego z turbiny oraz końcówkę z kolektora wlotowego i spróbuj samemu dmuchnąć – nie powinno być praktycznie żadnych oporów.

PS. ja od kupienia przez 9 miesięcy myślałem, że mój motorek ma moc a dopiero po zatkaniu dziury w dolocie stwierdziłem co to znaczy naprawdę moc w dieslu... Może od zawsze masz coś walnięte. Podobnie miał zgrzes – tylko on miał rozerwany intercooler.
Zdejmij węże z turbiny i sam sprawdź czy nie ma luzów, czy da się ją ruszyć ręcznie.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Forumowicz

Od: 27 lis 2004, 21:42
Auto: Mazda 6, MZR-CD, 136KM

Postprzez Green Hornet » 4 maja 2006, 17:05

Tak informacyjnie, z Jaksy skierowli mnie do Auto 2000, tam po rozmowie zasugerowano wyczyszczenie i sprawdzenie zaworu EGR (czy jakos tak, ja w tych tematach <jelen> jestem), zdjęcie i oczyszczenie turbo, w tym jakiegoś zaworka bezwładnościowego, który wygląda na zablokowany. Do tego test komputerem – pokaże ciśnienia i będzie wiadomo czy cos jest zatkane/dziurawe. Przy okazji wyregulowanie zaworów. Do tego uslyszałem kilka czarnych scenariuszy kosztowych p.t. co by było gdyby okazało się że to nie to.
Początkujący

Postprzez xANDy » 4 maja 2006, 19:07

Jeśli masz uszkodzoną turbinę to stawiam 10:1, że z powodu właśnie zapchania. Turbina tłoczy i nie ma dokąd, więc rośnie w niej nagle ciśnienie, z którym nie ma co zrobić pracując na bardzo dużym obciążeniu.
Postaram się jutro zapytać po ile mają taką turbinę do Twego autka (jeśli chcesz). Wiem, że mają, bo trzymałem ją niedawno w rękach... Poza tym – mają też większość tych rur od turbiny do kolektora.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
Forumowicz

Postprzez Jaksa » 4 maja 2006, 20:53

Green Hornet napisał(a):z Jaksy skierowli mnie do Auto 2000
Bo tam miałes blisko ( do nas z Grochowa daleko jak na weryfikacje )
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez GofNet » 5 maja 2006, 01:18

tomekrvf napisał(a):To może wiesz gdzie można kupić dobre i oczywiście względnie tanie koła do szosówki?
Nie wiesz? Tam, gdzie wszystko. Na Allegro! hahaha hahaha hahaha

Małe OT. Jak wiemy, Turbo w benzyniakach zazwyczaj zwiększa spalanie. Jak to jest w przypadku DIESEL'i?
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Green Hornet » 5 maja 2006, 07:52

xANDy napisał(a):Postaram się jutro zapytać po ile mają taką turbinę do Twego autka.

Będę dźwięczny za tą informację, chociaż mam nadzieję, że uda się tego uniknąć. Pan Sójka z Auto 2000 powiedział, że oczyszczenie powinno pomóc, bo turbine sama w sobie trudno przy normalnej jeździe popsuć. Ja używam mazdy jako luksusowego autobusu do jazdy w góry i na mazury, chociaz nigdy nie wiadomo co poprzedni właściciel robił. Oczywiście sprzedawca <diabełek> zapewnial, że to był starszy niepalący pan, który jeździł tylko w soboty na zakupy i w niedzielę do kościoła. I licznik sobie pewnie w górę podkręcił.

Jaksa napisał(a):Bo tam miałes blisko ( do nas z Grochowa daleko jak na weryfikacje ).

Jestem tu nowy, ale przeczytałem kilka wątków i uważam, że lepiej stosować się do Twoich rad :)

A co do spalania, to w pewnych granicach zwiekszenie stosunku mocy do masy (czyli np. zastosowanie turbo) może je zmniejszyć. Ale przekroczysz pewnien punkt i zaczynasz tworzyć wiry w baku.
Początkujący

Postprzez xANDy » 5 maja 2006, 14:25

GofNet napisał(a):Turbo w benzyniakach zazwyczaj zwiększa spalanie. Jak to jest w przypadku DIESEL'i?

Porównaj sobie diesla bez turbo – np. w GD i "analogiczny" comprex lub DiTD. Spalanie utrzymuje się na zbliżonym poziomie. Z powodów fizykochemicznych dopowietrzenie komory spalania poprzez turbinę wychodzi "sprawniej" w przypadku oleju napędowego niż benzyny – stąd różnica w spalaniu jest na korzyść diesla.
Najłatwiej zobaczyć różnicę ("zobaczyć" w sensie dosłownym), gdy spotkasz diesla bez turbiny jak musi mocniej wdepnąć gazu – pozostawia za sobą strasznie czarną chumrę dymu – czyli zamiast CO2 pozostałością spalania mieszanki jest głównie C (cząsteczka węgla, sadza). Różnica w ilości doładowanego powietrza odbiera właśnie "sprawność" spalania – różnica wynika z "niepełnego" spalenia paliwa (czyli mniej kalorycznego spalania). Ten efekt w benzyniaku jest o wiele mniejszy.
Forumowicz

Postprzez GofNet » 5 maja 2006, 23:55

xANDy napisał(a):Spalanie utrzymuje się na zbliżonym poziomie.
Tego się domyślałem, ale nie mam DIESEL'a i nie byłem utwierdzony w przekonaniu. Dostałem w plecy takim pytaniem wczoraj i ledwo się podniosłem (autorytatywna odpowiedź). Dzięki :).
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Green Hornet » 7 maja 2006, 00:08

OK, zabrałem samochód do serwisu i pomogło. Konieczne okazało się wyczyszczenie zaworu EGR, odblokowanie zaworu na turbosprężarce i wyregulowanie zaworów. Zostawiam za sobą przeźroczyste powietrze, samochodzik chodzi sprawniej <jupi>
Początkujący

Postprzez Jaksa » 7 maja 2006, 00:17

Green Hornet napisał(a):z Jaksy skierowli mnie do Auto 2000

Green Hornet napisał(a):zabrałem samochód do serwisu i pomogło
Widze ze pomysł miałem dobry – grunt to dobry kontakt <lol>
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Postprzez zgrzes » 7 maja 2006, 08:52

Green Hornet napisał(a):Konieczne okazało się wyczyszczenie zaworu EGR, odblokowanie zaworu na turbosprężarce

OK to teraz może mi ktoś powiedziec czy te czynnosci można wykonac samemu?
Jeśli tak, to gdzie sie znajdują i jak je się czyści – odblokowuje?
Z zaworami to już wiem że tylko dobry majster od madzi sobie poradzi :D
zGrzes
Forumowicz

Od: 9 maja 2005, 14:39
Auto: CX-30

Postprzez xANDy » 7 maja 2006, 15:08

To teraz będziesz "wydymiał" autko przy każdym mocniejszym wciśnięciu gazu – jest to zjawisko normalne przez jakiś czas. Masz duże ilości sadzy zgromadzone w układzie wydechowym i one muszą się wydostać.
Taka chmura dymu nie jest w tym momencie niczym dziwnym ani niepokojącym.
Po różnych przebojach z moim turbo chyba staję się expertem w tej działce... :D
Forumowicz

Postprzez Green Hornet » 8 maja 2006, 23:52

No trochę jeszcze podymiło, ale teraz już właściwie wcale (od piatku zrobiłem niewiele ponad 200km). Silnik pracuje tez równiej i ciszej i wiosna przyszła, bociany przyleciały, zieleni się wszytsko. Jak to pozytywnie czyszczenie zaworka na człowiek wpływa :P Ale teraz aż się dziwnie czuję jak z tyłu za mną tak czysto
Początkujący

Postprzez Jaksa » 8 maja 2006, 23:59

Green Hornet napisał(a):Ale teraz aż się dziwnie czuję jak z tyłu za mną tak czysto
<lol>
Forumowicz

Postprzez magicadm » 9 maja 2006, 12:11

zgrzes napisał(a):
Green Hornet napisał(a):Konieczne okazało się wyczyszczenie zaworu EGR, odblokowanie zaworu na turbosprężarce

OK to teraz może mi ktoś powiedziec czy te czynnosci można wykonac samemu?
Jeśli tak, to gdzie sie znajdują i jak je się czyści – odblokowuje?

dorzucę pytanie dodatkowe – przy jakich obrotach otwiera się EGR???
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć