przez mikomajster » 7 gru 2014, 14:28
Witam, jak kupowałem auto to zaraz zakupiłem nowe zimowe opony Nokian WR A3, i okazały się tak dobre , ciche i nie zużywające że jezdziłem na nich aż do teraz bez żadnych zmian na letnie i znów zimowe. Zapewniają bardzo dobre osiagi na śniegu, na lodzie nie miałem okzaji testować całe szczęście, a podczas jazdy po mokrym są stabilne i ABS czy kontrola trakcji się nie załącza. Mają wyskoi indeks prędkości V bodajże i nie ma problemu z szybkim podrózowaniem po autostradach, nie ważne czy to lato czy zima. Moim patentem na jazdę latem było po prostu delikatne podwyższenie cisnienia w oponach, a dokładnie o 0,2 bara w górę i nigdy nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów, chałasu, czy pływania auta.
Jestem uczulony na cisnienie w oponach i stale je kontroluje, co roku kontroluje geometrię i zbieżność, oraz sprawdzam dokładnie zawieszenie czy coś nie jest zużyte.
Przez te 2 lata zrobiłem około 20tyś na tych oponach i jeszcze mają ponad 4 mm bieżnika, lecz ze wzdledu na to że jezdziłem również w sezonie letnim, postanowiłem je zmienić w tym roku, i na zimę mam już zakupione nowe opony Michelin Alpin 4 w rozmiarze 205/55/16, o indeksie prędkości H do 210km/h ponieważ w tych zimówkach większe nie występują.
Po zimie postaram się wypowiedzieć i ocenić te opony, jak wypadają w porównaniu z Nokianami, z których byłem bardzo zadowolony.