niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Mazdy 323F BA 1.5 z 1998 roku
Mam zamiar wymienić żarówki, jednak nie wiem, na co zwracać uwagę i jak dokładnie jest z homologacją.
Wiem, że jeśli chce się wymienić światła na ksenonowe to trzeba montować cały zestaw (przetwornice, żarówki itd).
Napotkałem ostatnio takie żaróweczki tj. Philips Blue Vision --->

Jest napisane, że posiadają pełną homologację..
Jak to dokładnie z tym jest? czy nie ma żadnych problemów prawnych jeśli chodzi o taki zestaw?
Druga sprawa, wiem, że mam żarówki H1, z tego co wyczytałem. Tzn. mijania H1 i drogowe chyba również H1, natomiast postojowe W5W.. W takim razie, gdybym chciał wymienić żarówki, to musiałbym kupić 4x H1 (dwa na mijania, dwa drogowe) oraz Blue Vision W5W.. Czy jest to możliwe? Czy światła drogowe muszę zostawić zwykłe skoro nie będę miał przetwornic?
Kolejna sprawa dotyczy obrysówek. Facet od którego kupiłem samochód miała zamontowane 4 obrysówki. Niestety, są już popękane, świecą tylko dwie, a w dodatku załączają się wraz z włączeniem świateł, co nie za bardzo mi odpowiada, bo wiem, jakie mogą być tego konsekwencje. Dlatego nie chce strzelać sobie w stopy. Wyrzucić ich całkowicie nie mogę, bo są wcięte w karoserię, i wygląda to źle, dlatego mam zamiar kupić nowe coś takiego -->

Z góry przepraszam, jak te pytania są denne, bo z reguły wiem, że większość z Was tutaj takie rzeczy wie, ale dopiero się uczę, to moje pierwsze auto, także prosiłbym o wyrozumiałość i pomoc.
Pozdrawiam !