Dzięki za pomoc, będę informował w temacie co się dzieje dalej, może oszczędzi to jakiemuś innemu posiadaczowi 2.0 LF problemów
Mazda3 2.0 Zbyt duże spalanie oleju
Olej kupowałem w hurtowni w Rzeszowie, która nie powinna żadnych wałków zrobić... no chyba, że mój mechanik postanowił mnie oszwabić po 3 latach współpracy na 50zł :/. No nic, kupie kolejną bańkę i będę jeszcze dolewał, może się unormuje.
Dzięki za pomoc, będę informował w temacie co się dzieje dalej, może oszczędzi to jakiemuś innemu posiadaczowi 2.0 LF problemów
- Od: 8 mar 2012, 20:50
- Auto: Mazda 3 Kintaro 2.0 150KM LF (BK)
była: 626 2.0 115KM FS (GF)
ja zalałem castrol 10w40 bo taki byłe wczesniej lany jak mi poprzedni właściciel powiedzial i oleju na bagnecie nic nie ubywa ani kszty a kreci sie jak szalona i to wysoko i nic zero poki co ubytkow
Szybkie pytanie w temacie dla osób znających "moją historię". Czy w związku, że czeka mnie remont tak czy siak, mogę pogorszyć sprawę wlewając jako uzupełnienie jakiś olej 10w40 (coś tańszego niż obecny 5w30 Motul), albo 5w30 tylko tańszy? Zbieram kasę na remont a niestety auto muszę codziennie użytkować więc oleju ubywa cały czas dość dużo...
Co o tym sądzicie?
Co o tym sądzicie?
lej najtańszy 5w30 ja tak przed remontem dolewałem wk....ny najtańszy Orlen
ja mam zalanego castrol 10w40 i oleju nie uubywa i na zegarku hmm jakies 220 tys. niedlugo bede zmienial na taki sam i zobaczymy czy tez bedzie brał . Czy to jest taki objaw ze mazdy lubia pic olej czy cos z silnikami ludzie maja ?
tak przy okazji = po remoncie
Mobil 3000 XE 5w30 – 2L/ 13.5 tys.km
Mobil 3000 X1 FE 5w30 – 2L/ 10 tys.km
Mobil New Life 0w40 pierwsze 5 tys. km 1 L po 5 tys. olej przestał ubywać
Mobil 3000 XE 5w30 – 2L/ 13.5 tys.km
Mobil 3000 X1 FE 5w30 – 2L/ 10 tys.km
Mobil New Life 0w40 pierwsze 5 tys. km 1 L po 5 tys. olej przestał ubywać
Poczytałem trochę i taki będę dolewał do czasu remontu:
http://allegro.pl/olej-elf-evolution-90 ... 51510.html
Specyfikacja taka jak obecny olej. Jednak, nie będę kombinował z 10W40. Jest szansa, ze za dużo nie popsuję lejąc ten olej jako dolewka.
Będę informował czy tutaj, czy w moim temacie by dla innych jakaś wiedza się ostała na przyszłość.
Pozdrawiam

Specyfikacja taka jak obecny olej. Jednak, nie będę kombinował z 10W40. Jest szansa, ze za dużo nie popsuję lejąc ten olej jako dolewka.
Będę informował czy tutaj, czy w moim temacie by dla innych jakaś wiedza się ostała na przyszłość.
Pozdrawiam
marcin255 napisał(a):Jakiego motula masz teraz ?
8100 Eco-nergy 5W30
https://www.motul.com/pl/pl/products/oi ... rgy-5w30?f[range]=25&f[viscosity]=33
ponad 4 lata mam to auto i za ...... nie mogę pojąć tego pomiaru oleju i dolewanie , ktoś to rozkminił – robi x kilometrów , sprawdzam olej równiutko ,czekam 15 min. silnik gorący , pokazuje 1/2 miarki czyli brakuje ok 350 ml , dolewam 300 ml. . Jadę robię 50 km i wieczorem w tym samym miejscu jest ponad stan i do max muszę odciągnąć 170 ml. ( tak dokładnie bo robię to strzykawką ) , ktoś łapie o co chodzi , już mnie to męczy
ps. płynu chłodniczego nie ubywa
ps. płynu chłodniczego nie ubywa
Niby w instrukcji pisze zeby sprawdzac na cieplym silniku po paru minutach ale wedlug mnie nie jest to najleszy pomiar, przynajmniej u mnie ile razy nie sprawdzam, to za kazdym razie pokazuje inny poziom, do tego inny z jednej strony miarki i inny z drugiej
dlatego zawsze sprawdzam po nocy na zimnym silniku bo wtedy nie ma takich cudow

moim zdaniem jedyny sensowny pomiar jest rano po kilkugodzinnym postoju. wtedy jak silnik nie bierze oleju powtarzalność odczytu jest co do milimetra.
Skoro już jestem przy pomiarze i w temacie brania oleju. Generalnie moja mazda nie bierze oleju. Od wymiany do wymiany (10 tys. km) ubywało jakieś 100-150 ml. Aczkolwiek czasami wkręcam go na wyższe obroty. Tutaj pojawia się pytanie. Czy jazda z większymi prędkościami i z wyższymi obrotami potęguje zużycie oleju??
Wczoraj zakończyłem trasę 1,5 tyś. km z czego jakieś 900 km to autostrada gdzie niemal cały ten odcinek przejechałem z prędkością 160-170 km/h przy około 4-4,5 tyś obr./min (skrzynia sześciobiegowa).
Po tej trasie w misce olejowej silnika ubyło 300 ml oleju gdzie do tej pory mniej znikało od wymiany do wymiany. Faktem jest że moja mazda autostrady widzi rzadko, bo w okolicy Olszyna ich nie ma.
Czy mam się czym martwić?? Czy może to normalne zużycie przy takim stylu jazdy?? Oczywiście jeszcze remontu nie planuję i będę obserwował bagnet ale niepokój jest...
Skoro już jestem przy pomiarze i w temacie brania oleju. Generalnie moja mazda nie bierze oleju. Od wymiany do wymiany (10 tys. km) ubywało jakieś 100-150 ml. Aczkolwiek czasami wkręcam go na wyższe obroty. Tutaj pojawia się pytanie. Czy jazda z większymi prędkościami i z wyższymi obrotami potęguje zużycie oleju??
Wczoraj zakończyłem trasę 1,5 tyś. km z czego jakieś 900 km to autostrada gdzie niemal cały ten odcinek przejechałem z prędkością 160-170 km/h przy około 4-4,5 tyś obr./min (skrzynia sześciobiegowa).
Po tej trasie w misce olejowej silnika ubyło 300 ml oleju gdzie do tej pory mniej znikało od wymiany do wymiany. Faktem jest że moja mazda autostrady widzi rzadko, bo w okolicy Olszyna ich nie ma.
Czy mam się czym martwić?? Czy może to normalne zużycie przy takim stylu jazdy?? Oczywiście jeszcze remontu nie planuję i będę obserwował bagnet ale niepokój jest...
Ostatnio edytowano 25 lis 2014, 22:33 przez rafik256, łącznie edytowano 2 razy
Wydaje się to normalne , przy takich prędkościach . Na jakim oleju jeździsz ?