buczos napisał(a):Ciekawe skąd skopiowane

.
nie każdego musisz oceniać na podstawie swoich praktyk... to forum więc każdy może przedstawiać swoje opinie. Pewnie sam masz używane opony i jeśli zabolało Cię to co napisałem to sry.
z drugiej strony nie mówię, że 100% opon używanych jest w złym stanie technicznym. Kwestia tylko umieć ocenić ich stan. Kupując na miejscu/z odbiorem osobistym mamy na to wpływ. Kupując na Alle~~~itd możemy kupić kota w worku. Szczególnie jeśli mamy liczne okazje typu 4 szt R16 za 400zł
Co ciekawe opony z najczęściej kupowanym bieżnikiem 5-6mm są zarówno z lat 2012 jak i 2005.
Dodatkowo ze względu na gabaryty wysyłki taki opon kształtują się w okolicach 50-100zł. Kto się chce bawić później z odsyłaniem takich opon na własny koszt?
Z drugiej strony jeśli kogoś stać na auto za 30 tys nie wierzę że oszczędzi 500zł na oponach.
Z resztą w poprzednim samochodzie sam jestem po dzwonie na śliskiej nawierzchni po wymuszeniu przez innego użytkownika.. Aż strach się bać co by było gdybym miał opony gorsze jakościowo. i jaka by była prędkość w chwili uderzenia.
Popatrzeć można też na testy. Opona z górnej półki zatrzymuje auto z 100km/h na odcinku trzydziestu kilku metrów. Opona również nowa ale z niższej półki zwiększy wynik o kilka metrów. Opony używane z czasem tracą swoje walory użytkowe i to jest FAKT.
Kwestia tylko czy wioząc całą rodzinę stać Cię na oszczędności. Zakup używanych części silnika nie ma większego znaczenia. Jak coś się posypie najwyżej postoi więcej w garażu.. Opony powinny być jednak pewne. Takie jest moje zdanie i możecie mieć oczywiście inne.
czyli w woli sprostowania, Opony używane TAK ale tylko w
dobrym stanie technicznym który Ty możesz ocenić a nie mechanik/sprzedawca który Ci je wciska.