Mam M3 BL z 2010r i ostatnio musiałem ją awaryjnie otwierać, ponieważ zablokował mi się zamek.
Auto ma centralny zamek i dotychczas otwierałem je pilotem, ale ostatnio nie zadziałał i zamknąłem samochód mechanicznie kluczykiem. Po chwili okazało się, że auta nie da się otworzyć w żaden sposób. Po włamaniu się do auta przez drzwi pasażera i przetransportowaniu auta w bezpieczne miejsce zamek w końcu zadziałał z pilota.
Długo nie czekając rozebrałem drzwi w poszukiwaniu problemu.
Już wcześniej zauważyłem, że po zaryglowaniu drzwi kierowcy od środka ("przycisk" nad klamką) nie można otworzyć drzwi tym samym przyciskiem i działa tylko centralny z pilota, ale myślałem, że to normalne. Teraz już wiem, że w pozostałych drzwiach blokada działa normalnie i od środka można je zablokować i odblokować (bez siłowania się)
Wszystkie cięgna były zamocowane poprawnie i nie są uszkodzone, ale zauważyłem pewną zależność w zamku, w drzwiach kierowcy.
Gdy jest podłączona wtyczka zasilania do zamka, centralny z pilota działa normalnie, a kluczyk nie działa, tzn można zamknąć kluczykiem lub pilotem, ale już się nie otworzą kluczykiem, oraz nie da się odryglować ich od wew.
Gdy odłączę wtyczkę zasilania, to wiadomo centralny i pilot nie działają, ale mechanicznie działa poprawnie, czyli można zamykać i otwierać kluczykiem oraz ryglowaniem (i klamką) w środku.
W związku z tym uznałem, że jest uszkodzony zamek i kupiłem używkę. Wygląda na to, że w "nowym" zamku przy podłączonej wtyczce zasilania działa otwieranie kluczykiem i pilotem, ale dalej nie można odryglować od środka.
Dlatego zastanawiam się jak jest w innych M3 i proszę was o pomoc. Nie wiem czy dalej mam szukać innego sprawnego zamka? Czy normalnie można odryglować drzwi od środka (mechanicznie)?
Może to problem elektroniczny i elektromagnes nie chce puścić. Nie mam pomysłu.