wizbek napisał(a):usrobo napisał(a):enzo_pl napisał(a):dostałem aż 6% rabatu
Tak jak wcześniej pisałem, kolejki na samochód się skracają to i dealerzy "miękną". Stąd te promocje na opony zimowe za 1 zł czy też 2 lata gwarancji.
Ja bym raczej nie przypisywał tych korzyści temu, że kolejki się skracają, i dealerzy miękną.
Żeby skusić klienta do zamówienia auta, oraz to że muszą długo czekać, to na zachętę dostają klienci "coś niecoś" (dywaniki, alarm, itp.).
Wg mnie, spore rabaty o których wspominacie z innych salonów spowodowane są tym, że aut jest dużo naklepanych, i tylko czekają na odbiorcę. Żeby się nie starzały i jak najszybciej znalazły właściciela, salony kuszą sporymi przywilejami. Maździe jeszcze daleko do naprodukowanych rezerw, to póki co jeszcze nie musi kusić wysokimi obniżkami, bądź gratisami. Gdy naprodukują aut na tyle dużo, że rocznik im zacznie zalegać, to pewnie dopiero wtedy będzie można sporo ugrać.
A teraz to co dostajemy, to pewnie zależy indywidualnie od salonu. Ja np. dostanę gratis lakier metalik bez dopłaty (oprócz tego alarm i dywaniki) tylko dlatego, że odbiór auta przedłuży się o dwa tygodnie.
A jeszcze jeśli chodzi o inne salony, to być może ceny innych nowych aut są zawyżone, a Mazda już nie ma za bardzo z czego spuścić. To jest też taka fajna polityka: nasze auta są warte 100 000zł, ale my Panu sprzedamy za 70 000. Takiego rabatu w żadnym innym salonie Pan nie dostanie

. To tak w uproszczeniu. Czyż nie działa to psychologicznie na zachętę?