Witam mam problem z mazda6 2.2 163 KM
Jak jadę normalnie spokojnie wszystko jest w porządku czasami troszkę jakby niższy pedał jak tylko dam ostro w gaz pedał sprzęgła wpada w podłogę i nie mogę wrzucać normalnie biegów
Mechanik rzekomo wymienił wysprzeglik przy skrzyni biegów i dalej to samo powiedział ze to wina sprzęgła wyjął skrzynie biegów i powiedział ze dwumas i komplet sprzęgła do wymiany
Pojechałem tam gdzie regenerują dwumas i koleś powiedział ze nie jest zły ten dwumas komu wierzyć pomocy bo nie wiem co robić
pedał sprzęgła wpada
Strona 1 z 1
Podaj jeszcze jaki przebieg ma auto? Czy jestes pierwszym wlascicielem? Jezeli nie to jak dlugo nim jezdzisz? Skoro gosc z punktu regeneracji powiedzial ci ze jest w niezlym stanie to chyba tak jest. W koncu to jego praca i chyba zna sie na tym....
Co do mechanika to fachura z niego niezly jezeli za wpadanie w podloge pedalu sprzegla obarcza dwumase
. Jak dla mnie to raczej jest cos nie tak z pompa hamulcowa lub serwem skoro juz Ci wymienil sprawny silownik i dalej to samo. No chyba, ze jest cos nie tak z dociskiem sprzegla ale to wykluczyl, tak?
Co do mechanika to fachura z niego niezly jezeli za wpadanie w podloge pedalu sprzegla obarcza dwumase
Historia auta jest taka kupiłem to auto uszkodzone przodem od pierwszego właściciela z Włoch przebieg tylko 42000 udokumentowany i wizualnie wygląda ze ma tyle auto zostało naprawione blacharsko i mechanicznie wysprzeglik tez był uszkodzony przy wypadku po naprawie pojawił sie ten problem ze sprzęgłem mechanik powiedział ze dwumas docisk i tarcze trzeba wymienić
osobiście uważam że to jednak sprawa hydrauliki sprzęgła mechanik upiera się ze jednak że to sprzęgło (ale przy takim przebiegu! ) chyba że coś się stało przy kolizji
Dopisano 6 lis 2014, 08:29:
Dodam że jak przejechałem się i dałem w rurę wpadł pedał sprzęgła zatrzymałem się i powiedziałem koledze żeby podniósł pedał sprzęgła wcisnal i przytrzymaj pedał a ja w tym czasie poluzowalem odpowietrznik wysprzeglika to poszedł czysciutki płyn hamulcowy zero powietrza i pedał zrobił się dobry później sprawdziłem ze wystarczy się zatrzymać zgasić motor podnieść pedał sprzęgła do góry i bez otpowietrzania robił się dobry i można było jechać dalej
Dopisano 6 lis 2014, 08:38:
Mechanik powiedział ze jak wpadł pedal to wystarczyło cofnąć łapę od sprzęgła ręką i robiło się dobrze
osobiście uważam że to jednak sprawa hydrauliki sprzęgła mechanik upiera się ze jednak że to sprzęgło (ale przy takim przebiegu! ) chyba że coś się stało przy kolizji
Dopisano 6 lis 2014, 08:29:
Dodam że jak przejechałem się i dałem w rurę wpadł pedał sprzęgła zatrzymałem się i powiedziałem koledze żeby podniósł pedał sprzęgła wcisnal i przytrzymaj pedał a ja w tym czasie poluzowalem odpowietrznik wysprzeglika to poszedł czysciutki płyn hamulcowy zero powietrza i pedał zrobił się dobry później sprawdziłem ze wystarczy się zatrzymać zgasić motor podnieść pedał sprzęgła do góry i bez otpowietrzania robił się dobry i można było jechać dalej
Dopisano 6 lis 2014, 08:38:
Mechanik powiedział ze jak wpadł pedal to wystarczyło cofnąć łapę od sprzęgła ręką i robiło się dobrze
- Od: 1 lis 2014, 16:22
- Auto: Mazda 6 2.2 diesel 163 KM kombi 2009 rok
Zmien mechanika. Czyli ewidentnie jest cos nie tak z serwem/pompa hamulcowa. Ma to zwiazek z brakiem podcisnienia w ukladzie (po zgaszeniu auta). Moglo cos sie stac z pompa podczas wypadku gdy np. wlasciciel zapieral sie o pedal noga lub czegos brakuje w ukladzie podcisnienia po powypadkowym montazu. Ciezko tak gdybac jak sie nie widzi. Ja na twoim miejscu poszukalbym kompletu serwo+pompa i wymienil. Szkoda tylko ze mechanior pol auta Ci rozebral....
Jaki wpływ ma pompa hamulcowa i serwo do sprzęgła ?
Pompa przepycha plyn do silownika powodujac wysuniecie jego tloczyska a serwo zwielokratnia sile nacisku na tlok pompy hamulcowej. Bez niego musial bys cisnac na hamulec tak mocno ze mial bys prawa noge jak atleta
.
Ale jaki ma związek pompa hamulcowa i serwo hamulcowe do układu hydraulicznego sprzęgła hamulec mam ok
Dopisano 6 lis 2014, 12:13:
Byłem dzisiaj u następnego magika który zajmuje się tylko sprzęgłami i powiedział ze wszystko jest ok podjąłem decyzję żeby składał to spowrotem na tym sprzegle powiedział ze zamieni jeszcze wysprzeglik z innej Mazdy jezdzacej normalnie bo może tamten był wadliwy
Dopisano 6 lis 2014, 12:13:
Byłem dzisiaj u następnego magika który zajmuje się tylko sprzęgłami i powiedział ze wszystko jest ok podjąłem decyzję żeby składał to spowrotem na tym sprzegle powiedział ze zamieni jeszcze wysprzeglik z innej Mazdy jezdzacej normalnie bo może tamten był wadliwy
Dobra namieszalem
. Myslalem o czym innym a pisalem o czym innym. Ciezkie czasy mam ostatnio.... Wracajac do tematu to pozostala ci tylko wymiana pompy sprzegla. Czy ten silownik, ktory mechanior Ci zalozyl pochodzi z demontazu czy jest nowy?

Uklad hydrauliczny sprzegla jest zasilany z tego samego zbiornika ukladu hamulcowego...
Jezeli pedal sprzegla "wpada" w podloge, to jest problem z ukladem hydraulicznym... zanim on wysprzegli/wylaczy tarcze sprzegla...
Jezeli pedal sprzegla "wpada" w podloge, to jest problem z ukladem hydraulicznym... zanim on wysprzegli/wylaczy tarcze sprzegla...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Założony był drugi używany dlatego teraz założy z jezdzacej Mazdy bo ma taką możliwość i zobaczymy
Dopisano 6 lis 2014, 14:48:
Myślę że trzeba wymienić najpierw wysprzeglik na pewny a później jak nie pomoże pompę przy pedale sprzęgła ewentualnie przewód łączący i zobaczymy narazie składa tą skrzynię co wyjmowal
Dopisano 6 lis 2014, 14:48:
Myślę że trzeba wymienić najpierw wysprzeglik na pewny a później jak nie pomoże pompę przy pedale sprzęgła ewentualnie przewód łączący i zobaczymy narazie składa tą skrzynię co wyjmowal
Złożone wszystko okazało się że to co mówili wszyscy wysprzeglik pierwszy wymieniony okazał się wadliwy
Strona 1 z 1