przez kropek101 » 18 cze 2014, 23:39
Odgrzewam kotleta zanim zacznę grzebać przy silniku i uszczelnianiu chcę się trochę naradzić bo mam problem z lokalizacją wycieku.
Piszę tu bo bankowo do wymiany mam oringi przy wtryskach mam olej. Nie piszcie że mam walnięte podkładki bo są dobre i jest tam czysty olej bez ropy ale jak już będę wymieniał oringi to i podkładki dam nowe.
Dodatkowo jest opocone składanie silnika które nie cieknie jest tłuste i tyle.
Teraz mój problem zdjęć nie dodaje bo nikomu nie pomogą a i brak miejsca aby je zrobić więc tylko teoria. Muszę zlokalizować wyciek który mam od 2dni, spadło już około 10 kropli oleju w poniedziałek byłem pod autem i nie było nic niepokojącego były opocenia ale nie kapało i nie było mokro.
Teraz zadanie do was na co byście postawili sugestie mile widziane bo nie mam zielonego pojęcie półtorej godziny to myłem na tyle ile się dało żeby za kilka dni jeszcze raz zrobić rewizję, oglądałem schematy z czego mogło by puścić i którędy .
Wyciek z tyłu silnika praktycznie przy samemu składaniu silnika ze skrzynią biegów gdzieś chyba w połowie wysokości. Olej ścieka po silniku ślady są na mocowaniu (śrubie) z rury wydechowej oraz idzie po mocowaniu skrzyni biegów i kapie na ziemię. Dokładnego miejsca nie można zlokalizować gdyż tego nie widać czy aby na pewno tam to się dzieje czy poprostu z innego miejsca to idzie i akurat tam ma swoją drogę. Od góry zasłania to filtr paliwa, okablowanie i egr. od dołu zakrywa to półoś, kiepskie dojście oraz jakaś puszka plastikowa nie wiem co to ledwo widać jest do niej jakiś przewód od góry wpięty. Widać tylko że jest tam mokro więc gdzieś z tamtej lokalizacji.
Co ja podejrzewam.
Simering na wale silnika ale to by chyba kapało na dole składania skrzyni z silnikiem jest tam otwór i tym powinno lecieć.Simering był wymieniony 2,5tyś km temu.
Oringi przy pokrywie zaworów dosyć dużo oleju przy tym od strony akumulatora. Ale tego nie widać którędy by to mogło tam ciec no i czasem to wycieram.
Wyciek ze składania silnika chyba by tak nagle nie powstał nie przegrzewam silnika.
Dopisano 19 cze 2014, 20:52:
Nikomu nic nie przyszło do głowy gdzie szukać gdzie by mogło ciec?
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.