Mazda3 BK Y6 '06
Wycieraczkę autolanda wywal do kubła... Lub nie stosuj na przedniej szybie! Wycieraczki zaczną skakać jak wściekłe!
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
No w końcu jakieś fotki!
Ładnie się Mazda prezentuje po pielęgnacji lakieru. Co do kosmetyków k2, są one naprawdę dobre! Szczególnie wosk na mokro K2 spectrum! Jako quick detailer idealnie się spisuje!
Na przyszłość polecam Ci zastosowanie wosku Collinite 476. i później po myciu przelecieć autko spectrum, efekt po każdym myciu idealny!
Co do zdjęć to w pierwszym poście je umieść!
Co do zdjęć to w pierwszym poście je umieść!
-
Axela!
- Od: 5 maja 2014, 22:14
- Auto: Mazda3 BK Z6 2004r, HB. Winning Blue 27B <-- Było.
Jest Mazda 3 BP SKYACTIV G 2019 HIKARI. https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 2&t=212463
Bejsu – wrzuciłem 3 fotki do 1szego posta
Co do K2 Spectrum – chciałem go kupić podczas zakupów "zestawu", ale nie było to wziąłem K2 Balsam i efekt jak widać.
Spectrum też kupię kiedyś przy okazji:)
Co do Collnite – jak jest z trudnością nakładania i polerowania tego wosku?
Co do K2 Spectrum – chciałem go kupić podczas zakupów "zestawu", ale nie było to wziąłem K2 Balsam i efekt jak widać.
Spectrum też kupię kiedyś przy okazji:)
Co do Collnite – jak jest z trudnością nakładania i polerowania tego wosku?
Wosk Collnite jest czymś perfekcyjnym! Polecam zakup na wiosnę jak zacznie się sezon, najpierw sobie glinką autko oczyścisz, później jakiś primerek przed woskiem np. dodo juice lime prime i na sam koniec Collnite i masz taki błysk że nie uwierzysz jaki piękny jest kolor Winning Blue! Co do nakładania to czysta przyjemność! Sprawa banalnie prosta, nie pozostawia smug i jest bardzo wydajny! Później tylko po myciu utrwalasz efekt jakimś quick detailerem np. K2 spectrum i masz auto przez cały sezon zaimpregnowane twardym woskiem! Ja wosk w tym roku nakładałem tylko dwa razy
Cierpliwości przy pielęgnacji i ciesz się z efektów ! 
-
Axela!
Jest Mazda 3 BP SKYACTIV G 2019 HIKARI. https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 2&t=212463
Niewidzialna wycieraczka "psuje" szybę. Wycieraczka potrzebuje filmu wodnego, a środki hydrofobowe powodują, że mimo deszczu guma lata po "suchej" szybie i skacze. Markowe produkty ponoć radzą sobie lepiej (Marianek stosuje).
A woski Coli też polecam.
A woski Coli też polecam.
-
Konrad czyli podążając za tym co mówisz, to użycie takiego środka może doprowadzić do powstania mikrorysek na szybie (z powodu pracy na suchej szybie) dobrze rozumuję?
Na wiosnę faktycznie kupię Bejsu to co proponujesz
Aczkolwiek ten kolor chyba już nie może być piękniejszy. 
Na wiosnę faktycznie kupię Bejsu to co proponujesz

Rys nie (choć kto wie)... Ale praca wycieraczek może (nie musi) być fatalna – z uszkodzeniem silniczka włącznie.
Usuwanie tego środka to też masakra... Ja dopiero polerką Sonaxa dałem radę... Nic innego nie pomagało.
Usuwanie tego środka to też masakra... Ja dopiero polerką Sonaxa dałem radę... Nic innego nie pomagało.

-
Dziś mija 10000 km odkąd śmigam swoją M3, dlatego w prezencie dostała ode mnie kilka drobiazgów:
1) Optimum No Rinse – środek do mycia samochodu bez spłukiwania. Bardzo wydajny – ponoć z całej butelki wychodzi ponad 14 litrów gotowej mieszanki do mycia. Relacja z użycia niebawem..
2) Nowy olej i filtr
Olej to Total Quartz 5W30, filtr natomiast to wypust marki Mann
3) Żeby Madzi nie było zimno to założyłem jej zimowe ogumienie – Dunlop Winter SP Sport w rozmiarze 15 cali, felunek stalowy.
Tak oto prezentuje się w nowych gumach:
1) Optimum No Rinse – środek do mycia samochodu bez spłukiwania. Bardzo wydajny – ponoć z całej butelki wychodzi ponad 14 litrów gotowej mieszanki do mycia. Relacja z użycia niebawem..
2) Nowy olej i filtr
Olej to Total Quartz 5W30, filtr natomiast to wypust marki Mann
3) Żeby Madzi nie było zimno to założyłem jej zimowe ogumienie – Dunlop Winter SP Sport w rozmiarze 15 cali, felunek stalowy.
Tak oto prezentuje się w nowych gumach:
Karko napisał(a):Optimum No Rinse
To ciekawe. Napisz jak to działa.
-
KMBak napisał(a):Karko napisał(a):Optimum No Rinse
To ciekawe. Napisz jak to działa.
Wg. tego co wyczytałem na różnych stronach działa to tak, że dodajesz 30ml na 7 litrów wody i w otrzymanym roztworze namaczasz mikrofibrę lub inne akcesorium do mycia i myjesz samochód kawałek po kawałku. Po umyciu np. drzwi bierzesz suchą mikrofibrę, wycierasz i gotowe.
Jako, że moi sąsiedzi zaraz by zadzwonili na straż miejska jakby zobaczyli mnie zasuwającego z wiadrem pełnym niebieskiego płynu, wykoncypowałem inny sposób nanoszenia roztworu, a mianowicie użycie spryskiwacza po płynie do szyb
Na zimę dywaniki welurowe?
Ja swoje welurowe na zimę zawsze zamieniam na gumowe. Przede wszystkim ze względu na wilgoć jaka pozostaje na welurowych dywanikach szczególnie w zimie. Z gumowego wodę wylejesz, do weluru woda wsiąka i ciężkie ma warunki do wyschnięcia...
Preparat bardzo ciekawie się zapowiada, po zaaplikowaniu napisz jak działa i czy warto?
Preparat bardzo ciekawie się zapowiada, po zaaplikowaniu napisz jak działa i czy warto?
-
Axela!
Bejsu – czytaj uważnie i patrz na zdjęcia
parę postów wyżej pisałem ze welury WYJEŻDŻAJĄ:) poza tym na fotkac widać gumiaki
Co do ONR (Optimum No Rinse, nie organizacji niby-patriotycznej) – jak chcecie chłopaki mogę wam odlać trochę – skoro na litr używa sie tego naprawdę niedużo to wiecie
tylko przyjechać musicie! 
Co do ONR (Optimum No Rinse, nie organizacji niby-patriotycznej) – jak chcecie chłopaki mogę wam odlać trochę – skoro na litr używa sie tego naprawdę niedużo to wiecie
Faktycznie, przepraszam za szybko przewijałem zdjęcia nie zwracając uwagi na fakt, że przewijam dwa posty
Wybacz!
ten Twój nowy płyn może się świetnie sprawdzić w zimie, kiedy to myjkę ciśnieniową wstyd wyciągać
Pytanie tylko czy błoto zmywane tym płynem idealnie spłynie wraz z wodą, bo może się okazać że rozmaże się tylko po powłoce lakieru, powodując przy okazji zarysowania...
-
Axela!
Powiem szczerze, że nie wiem jaki będzie efekt na NAPRAWDĘ brudnym samochodzie
na lekko ubrudzonym będą testy jutro
stay tuned!
Dopisano 23 lis 2014, 18:11:
Witajcie ponownie,
Jak obiecałem takoż czynię i niniejszym przedstawiam relację z mycia samochodu środkiem Optimum No Rinse.
Na początek bohaterowie owej relacji czyli mikrofibry + butelka ze spryskiwaczem, a w niej roztwór ONR w proporcji ok 4ml na pól litra wody kranowej.
Mycie polegało na obfitym spryskaniu roztworem danego segmentu auta (np maska, drzwi kierowcy, drzwi pasażera etc itd itp.) i wytarciu do sucha mikrofibrą.
Okazało się, że ten roztwór jest niezwykle skuteczny z "rozpuszczaniu" lekkich zabrudzeń oraz ptasich gówien.
Dwa dość ładnie zabrudzone miejsca przed zastosowaniem ONR:
oraz po:
Tak po umyciu lusterka wyglądała mikrofibra:
a tak kolejna mikrofibra po drzwiach kierowcy i drzwiach pasażera tylnego lewego:
Kilka zdjęć efektu po myciu:
Na całe auto (łącznie z dachem) zużyłem ok. 50 procent przygotowanego środka, tak na oko to będzie z 300ml:
.
A teraz mały konkurs dla osób, które chciałby wypróbować ONR – mam nadzieję, że władze forum nie powieszą mnie za to.
Nagrodą jest 1 litr gotowego roztworu.
Nagrody są przewidziane dla 3 pierwszych osób.
Odbiór nagród osobisty, bądź poprzez wysyłkę
Kwestie wysyłki będą ustalane indywidualnie.
Pytanie konkursowe brzmi
Niedaleko jakiego skrzyżowania zostały wykonane zdjęcia? Należy podać przynajmniej dwie ulice tworzące owo skrzyżowanie.
Żeby nie było, że konkurs jest zrobiony pod mieszkańców Wrocławia dla ułatwienia dodam, że na 1 zdjęciu widać budynek, który zwyczajowo jest nazywany hotelem, chociaż nim de facto już nie jest.
Odpowiedzi proszę przesyłać via PW.
Dopisano 23 lis 2014, 18:11:
Witajcie ponownie,
Jak obiecałem takoż czynię i niniejszym przedstawiam relację z mycia samochodu środkiem Optimum No Rinse.
Na początek bohaterowie owej relacji czyli mikrofibry + butelka ze spryskiwaczem, a w niej roztwór ONR w proporcji ok 4ml na pól litra wody kranowej.
Mycie polegało na obfitym spryskaniu roztworem danego segmentu auta (np maska, drzwi kierowcy, drzwi pasażera etc itd itp.) i wytarciu do sucha mikrofibrą.
Okazało się, że ten roztwór jest niezwykle skuteczny z "rozpuszczaniu" lekkich zabrudzeń oraz ptasich gówien.
Dwa dość ładnie zabrudzone miejsca przed zastosowaniem ONR:
oraz po:
Tak po umyciu lusterka wyglądała mikrofibra:
a tak kolejna mikrofibra po drzwiach kierowcy i drzwiach pasażera tylnego lewego:
Kilka zdjęć efektu po myciu:
Na całe auto (łącznie z dachem) zużyłem ok. 50 procent przygotowanego środka, tak na oko to będzie z 300ml:
.
A teraz mały konkurs dla osób, które chciałby wypróbować ONR – mam nadzieję, że władze forum nie powieszą mnie za to.
Nagrodą jest 1 litr gotowego roztworu.
Nagrody są przewidziane dla 3 pierwszych osób.
Odbiór nagród osobisty, bądź poprzez wysyłkę
Pytanie konkursowe brzmi
Niedaleko jakiego skrzyżowania zostały wykonane zdjęcia? Należy podać przynajmniej dwie ulice tworzące owo skrzyżowanie.
Żeby nie było, że konkurs jest zrobiony pod mieszkańców Wrocławia dla ułatwienia dodam, że na 1 zdjęciu widać budynek, który zwyczajowo jest nazywany hotelem, chociaż nim de facto już nie jest.
Odpowiedzi proszę przesyłać via PW.
Wydaje mi się, że rozsądniej jest najpierw spłukać auto na bezdotykowej myjni. A potem przelecieć tym środkiem. Bo jak pod szmatę piach wejdzie to masakra będzie. 

-
Przyznam sie szczerze, ze przy grubszym brudzie na bank lepiej jest zrobić tak jak mówisz – przy drobniejszym (jak to ja mówię "okurzony samochód) oraz po odpowiednio mocnym spryskaniu nie powinno się nic stać.
Srodek dosc ciekawy nie powiem ale balbym sie myc tym suche auto bo mimo wszystko moga tam byc jakies drobinki piachu czy tym podobne rzeczy

-
Darnok - chlopak na opak
- Od: 3 lut 2008, 16:38
- Auto: 626GF 1.8 97'
ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'
Właściwie to auto nie jest suche podczas wycierania, gdyż zostało spryskane i to dość obficie tym środkiem. Chociaż fakt- przy "grubszym" brudzie trochę strach – natomiast osobiście zamierzam środek używać na auto w takim stopniu zabrudzenia jak wyżej – czyli delikatnie ubrudzone.
Dopisano 25 lis 2014, 00:02:
Mam już jednego zwycięzce mojego mini-konkursu i jest nim kolega phoenx.
Czekam na jeszcze dwóch chętnych do zgarnięcia nagrody:)
Dopisano 25 lis 2014, 00:02:
Mam już jednego zwycięzce mojego mini-konkursu i jest nim kolega phoenx.
Czekam na jeszcze dwóch chętnych do zgarnięcia nagrody:)