Zakup używanego auta – Mazda3 BK (2003 – 2008)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez zigu18 » 3 paź 2014, 15:55

Krzemol1994 napisał(a):
Pati75 napisał(a):No i dlaczego ta Mazda jest taka "tania" skoro te dobre zaczynaja sie od 20tys?

Nieraz dobre auto trzeba wystawiać za śmieszne pieniądze, aby się sprzedało... Bo nieświadomi kupujący mając do wyboru takie za 15tys od Mirka a 20tys z rąk prywatnych w dobrym stanie z reguły wybierają to pierwsze, bo "po co przepłacać, oo nawet przebieg mniejszy" itd :P

no nie powiedział bym.. dużo jest od mirka za ponad 20 tys tylko dobrze podpicowanych. Teraz cena nie jest wyznacznikiem
Forumowicz

Od: 19 lis 2012, 18:35
Auto: Mazda 6
GG 2002 sedan
2.0 benzyna BRC

Postprzez Pati75 » 3 paź 2014, 21:36

Czyli jednak cuda sie zdarzaja i mozna dorwac M3 ponizej 20tys :) Moze trafie na innego "desperata", ktory wystawi za 15 :P W kazdym razie, zeby nie bylo, ze sobie przyszla baba i czeka na gotowe,a przy okazji marudzi na forum ;) siedze w ogloszeniach, na forach, i jest nadzieja, ze dostane moje wymarzone autko w okolicach mojego budzetu i nie bedzie trzeba ladowac w nie paru tysi, zeby jezdzilo :) I tej nadziei bede sie trzymac :)
Początkujący

Od: 1 paź 2014, 13:33

Postprzez niktważny » 5 paź 2014, 18:43

Witam Szanowne Grono Użytkowników Mazd.
planuję w przyszłości zakup Mazdy 3, rocznik 2006-2007 w benzynie prawdopodonie 1.6, głównie jeżdzę po mieście Kraków czyli więcej się stoi niż jedzi.
Dziś miałem okazję siedzieć w Mazdzie i bardzo mi się spodobało :) dobra pozycja za kierownicą oraz jakoś wykonanie do mnie przemawia. Jak na tak małe auto dobrze zagospodarowane przetrzeń.

Jedynie co mnie przeraża to opinie, że mazda zjada rdza, chodź podobno po 2006 już nie ma problemu z rdzą czy to prawda ? Mógł by się ktoś wypowiedzieć na ten temat ?

Aktualnie jeżdżę Laguna II 2.0T bezynzyna z 2004 roku i nie mam grama rdzy, chcę sprzdać Lagunę gdyż nie potrzebuje już tak dużego auta (kombi).

Pozdrawiam,
niktważny

Postprzez Grzegorz K » 5 paź 2014, 22:01

Tak, to prawda. Madzia będzie rdzewieć, jeśli nie jesteś w stanie tego zaakceptować i podjąć z nią walki odpuść tą markę. I tak, od 2006 jest trochę lepiej w tym temacie.
Forumowicz

Od: 14 kwi 2009, 20:38
Auto: Mazda 3 BK 2005 HB Y6

Postprzez child » 6 paź 2014, 09:09

Będzie albo i nie będzie. Ja bym tak kategoryczny nie był, ale fakt, że podwyższone ryzyko rdzy jest.
Forumowicz

Od: 9 gru 2013, 19:27
Auto: ND '18
b: NB '00
b: BM '13
b: EC '97
b: BK '07

Postprzez xebo » 6 paź 2014, 20:47

Witam

Powracam ponownie.
Chciałbym podziękować za wszystkie rady jakie tu otrzymałem a jednocześnie poinformować że do rodziny dołączyła Madzia 3 2.0 ( benzyna ) 150KM ;)
Na start dostała drogę 1500km aby być na miejscu. Przez całą drogę ją prowadziłem i jestem pod wrażeniem tego co ona potrafi ;)

To jest mała torpeda ;)
Komfort prowadzenia jest bardzo duży, tym aż chce się jeździć jak najczęściej ;)

Jeszcze raz dzięki!

Pozdrawiam!
Forumowicz

Od: 21 wrz 2014, 14:57
Auto: Mazda 3 2.0 LF Kintaro '07

Postprzez Wojtek » 6 paź 2014, 21:03

xebo napisał(a):Chciałbym podziękować za wszystkie rady jakie tu otrzymałem a jednocześnie poinformować że do rodziny dołączyła Madzia 3 2.0 ( benzyna ) 150KM ;)

Jak już się nacieszysz autkiem, to pochwal się nim w dziale "Moja Mazda"
Arkana Obrazek Renault Obrazek Mii Obrazek
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez jaketherake » 6 paź 2014, 21:07

@xebo
Gratulacje <spoko>
Podzielam opinię co do przyjemności z jazdy, mam podobnie. Tym chce się jeździć :D
Forumowicz

Od: 9 lut 2012, 20:01
Auto: M3 2.0 BK AC+ '08

PostTen post został usunięty przez Wojtek 21 paź 2014, 06:19.
Powód: zapytania o konkretne auto w dziale Kupuję Mazdę

Postprzez martinezquik » 23 paź 2014, 20:03

Witam, zaczynam szukać kolejnej Mazdy dla mnie i mojej jeszcze 2 osobowej rodzinki :D Padło na Mazdę 3 BL rocznik 2009-2010 tak do 30tyś max. Po pierwsze czy mam szansę w tych pieniądzach kupić coś rozsądnego, a po drugie to który silnik polecacie? Czy 1,6 diesla, czy 1,6 benzynę?
Samochodzik ten będzie głównie eksploatowany przez moją Żonkę po mieście a raz na jakiś czas gdzieś dalej. Cały czas myślę o kupnie diesla i o wypaleniu filtra dpf w profesjonalnym warsztacie. Doradźcie mi proszę, czy warto to zrobic i jakie bolączki mnie czekają jeszcze w dieslu. Patrzę cały czas pod kontem ekonomiczności, zamierzam pojeździć trójeczką jakieś 2-3 lata i nie chciałbym stracić fortuny na jej eksploatację :] Jak jest ze spalaniem diesla a jakie jest spalanie benzyny?
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję i pozdrawiam-
Marcin.
Ostatnio edytowano 18 lis 2014, 06:37 przez stachan, łącznie edytowano 2 razy
Powód: interpunkcja
Początkujący

Od: 6 lip 2011, 22:45
Auto: Mazda3 1,6 benz.Piękne czarne cudo;Honda FR-V,2,0 benzyna i lpg,Honda civic 2,2 d,

Postprzez KMBak » 26 paź 2014, 14:48

Przenoszę do odpowiedniego działu. Wątków o zakupie nie robi się w technicznych.

Co do pytania. W tych warunkach polecam benzynę. Trzeba jednak pamiętać, że do ekonomicznych to te silniki nie należą. Przeanalizuj sobie wątek o spalaniu (w dziale technicznym), bo pisanie tutaj opinii to bezsensowne powielanie informacji.

Czy coś sensownego trafisz w tej kwocie to szczerze wątpię... Chyba szukałbym zadbanej BK a górkę wykorzystał na dofinansowanie nabytku...
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez polocolo » 26 paź 2014, 16:26

Witam. Również szukam Mazdy 3 BL (sedan) wersja HIgh-Line rocznik 2009-10 silnik 1,6 benzyna ,ale do 40 000.Niestety nic sensownego na razie nie znalazłem.W Twojej kwocie raczej BK (popieram opinię KMBak)
Początkujący

Od: 29 paź 2012, 19:04

Postprzez TOMY » 27 paź 2014, 16:12

KUP MAZDE 2.0 151 KM SUPER SLINIK DOBRE WYPOSAZENIE. ALE TRZEBA DOLOZYC JESZCZE Z 8 TYS PLN
TOMY

Postprzez KMBak » 27 paź 2014, 16:14

Merytoryczna porada... Nie ma co.
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez TOMY » 27 paź 2014, 16:15

JESZCZE DODAM ŻE W SPALANIU JEST MINIMALNA RÓZNICA. TEZ NA POCZATKU MYSLAŁEM O 1.6.
MAM TERAZ 2.0 2010 ROK SEDAN I JEST SUPER
TOMY

Postprzez mysiak » 27 paź 2014, 23:53

zgadzam się z Konradem. Za 30 tysięcy nie kupisz porządnej BL czy to w benzynie czy w dieslu. zwiększ budżet o 1/3 albo zmień generację na BK.
Forumowicz

Od: 11 wrz 2010, 21:02
Auto: Outlander

Postprzez Hordagoga78 » 28 paź 2014, 11:08

pytanie z rodzaju problemow: osiolkowi w zloby dano...
musisz zaac sobie bardzo wazne pytanie, [tiiit]...
"do czego bedzie Ci sluzyl samochod?"
a potem pojdz i kup ten samochod...

powazniej, w mojej sytuacji wygladalo to tak:
w rachunek wchodzily samochody "japonskiego rodowodu" najdalej 5 letnie z mozliwie najmniejszym przebiegiem (wiadomo), 5 drzwiowe (bardziej funcjonalne niz 3D, hatchback lub estate), musial to byc automat (dlatego, ze lubie AT choc wazniejszym argumentem bylo latwosc prowadzenia pojazdu dla mojej Pani). Cena takze byla jednym z priorytetow (do £7.ooo). o bezpieczenstwie nie wspomne – dzisiaj kazdy producent stara sie upchnac w bude maxymalnie najwiecej. emisja spalin tez nie byla bez znaczenia poniewaz tutaj (UK) placi sie podatek drogowy, zalezny od wielkosci emisji CO2 do atmosfery.
bralem pod uwage tylko motory benzynowe (nie chce miec problemow z dwumasa, turbina, wtryskami, DPF), choc wspolczesnym kilkuletnim dieselom nie mozna zarzucic naglej awarii (uwaga na modele diesli – toyota 2.2). Fakt, kilka zelaznych zasad i dizelek bedzie smigal jak ta lala...

pojemnosc motoru: 1.8 – 2.o (czesto jezdze w dalsze trasy wiec wieksza pojemnosc to nizsze zuzycie silnika). wyposazenie nie bylo az tak bardzo wygorowane – koniecznie: pojemny bagaznik (wazne aby dzieciecy bolid wszedl do kufra), wszystkie szyby mialy elektryke (ulatwia to wietrzenie pojazdu podczas jazdy), air-con... dobrze aby byl: cruise control, parking asistant (choc to mozna samemu zalozyc), dobre radio (AUX), kolo zapasowe (dojazdowe)... nie pogardze, jesli bedzie: sat-nav, sunroof, bluetooth i kilka innych...

mam wiec kilka waznych i mniej waznych priorytetow, z ktorymi wyszedlem na poszukiwanie samochodu. znalazlem: honda civic/accord, toyota auris/avensis, nissan note/quasqai/juke, mazda 3/5/6, hyundai i30...
musze dodac, ze bardzo duzo czytam przed jakimkolwiek zakupem: opinie uzytkownikow, mechanikow, dziennikarzy (ktorzy testuja samochod), problemy zwiazane z poszczegolnymi modelami... dobrze jest porownac opinie tych wszystkich wypowiadajacych sie w necie ludzi na temat samochodu, ktory wczesniej miales okazje prowadzic – wowczas ma sie miarodajna ocene odnosnie gustu i "prawdomownosci" owych ludzi.

teraz tylko porownac: oplaty, mozliwosci i osiagi, wyposazenie... i kupic

mam nadzieje ze nie zamydlilem tematu ;)
Forumowicz

Od: 1 lip 2013, 01:03
Auto: – czarna magda TS2 BL '11 Auto –

Postprzez widmo82 » 28 paź 2014, 12:19

TOMY
Na tym forum oszczędzamy klawisz CAPSLOCK
Moderator "3BK" -Paweł
Moderator

Od: 26 paź 2008, 10:23
Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008

Postprzez XeoN » 16 lis 2014, 00:28

Witam.

To mój pierwszy post na forum, więc wypada się przedstawić. ;)
Mam na imię Grzegorz, jestem z Bielawy (woj. Dolnośląskie) i szukam swojej pierwszej Mazdy. Wybór padł na "trójkę". Pytanie jednak jest proste – którą wersję silnikową wybrać? Rocznie robię ok. 20000km, więc diesel raczej odpada. Zastanawiam się nad 1.6 105KM oraz 2.0 150KM. Na pewno ponad 2l nie wejdę, więc to max.

Zależy mi na tym, by auto nie spalało hektolitrów paliwa, ale też liczę się z tym, że "dwulitrówka" specjalnie oszczędna nie będzie, dlatego po zakupie auta z tym motorem prawdopodobnie zdecydowałbym się na założenie gazu. I tutaj od razu kolejne pytanie – czy silniki (zarówno 1.6 jak i 2.0) lubią się z gazem? Z tego co na razie wyczytałem, to nie ma większych problemów, ale wolałbym aby ktoś obeznany to zweryfikował.
Względna bezawaryjność byłaby również niesamowitym plusem, gdyż auta nie będę utrzymywał sam, więc koszta powinny być jak najniższe. Wiadomo – 1.6 będzie mniej palił, więc na samo paliwo pójdzie mniej kasy, ale nie ukrywam, iż chciałbym czuć, że mam zapas mocy pod maską, dlatego na razie rozważam obie opcje. Proszę jednak o opinie jak wygląda elastyczność i dynamika silników 1.6, gdyż jest ich więcej i łatwiej będzie wybrać zadbany egzemplarz jeśli dynamika mi wystarczy (może ktoś jeździł Nissanem Note 1.6 110KM – z takiej dynamiki byłbym zadowolony).
Interesują mnie tylko wersje z manualną skrzynią biegów. Żaden automat nie wchodzi w grę.

Niestety, mój budżet nie jest zbyt wysoki i wynosi maksymalnie 20000zł. Nie jest to wiele i na egzemplarz w bardzo dobrym stanie może pewnie nie starczyć, ale mam nadzieję, że coś konkretnego da się w tej cenie dostać. Warto by było też wspomnieć, że nie wiem na co zwracać szczególną uwagę (poza rdzą) przy oględzinach konkretnych modeli. Są jakieś szczególne miejsca gdzie trzeba zaglądnąć przed zakupem?

Dla przejrzystości (gdyby nie chciało się komuś czytać) wypunktuję wszystkie pytania i informacje:
1) Którą wersję silnika wybrać – 1.6 czy 2.0?
2) Jak wygląda kwestia gazu w obu przypadkach? Silniki tolerują gaz?
3) Jak wygląda dynamika silników 1.6?
4) Na co, poza rdzą, zwracać szczególną uwagę (i gdzie szukać rdzy)?
5) Czy do 20000zł dostanę dobrze utrzymany egzemplarz?
6) Tylko skrzynie manualne.
7) Jak najniższa awaryjność.
8) Jeśli chodzi o konkretne oferty – proszę o podawanie z okolic Wrocławia lub z całego województwa dolnośląskiego.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. ;)

Dopisano 16 lis 2014, 21:10:

Nikt nie ma nic do powiedzenia? Żadnych porad?
XeoN

Postprzez stachan » 17 lis 2014, 20:46

Obrazek
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Finansów
Koordynator Konkursów

Od: 21 wrz 2006, 17:09
Auto: Mazda6 GH 2.0 LF-DE