Wymiana żarówek podświetlających pokrętła w głównym panelu

Mazda2 2002–2007

Postprzez janoosik » 6 mar 2014, 11:05

Witam

Mam pytanie odnośnie podświetlenia pokręteł w MAZDA 2 rok 2004 1,4 diesel, które są na głównym panelu i służą do regulacji temperatury i nawiewu a także prędkości dmuchawy.

Proszę wytłumaczcie jak to zrobić krok po kroku i co trzeba wcześniej przygotować?\
Bawić się w to samemu czy podjechać do jakiegoś elektryka?
Jakie żarówki trzeba kupić?

Z góry dziękuje za info!
janoosik

Postprzez vexxon » 9 maja 2014, 21:31

teraz mało kto wstawia żarówki, wstawiają ledy, bynajmniej tak jest z licznikami, tam były ledy wstawione i jedynie lutowanko
Początkujący

Od: 14 lis 2012, 17:29
Auto: Mazda 2 DY 2004 1.4 80KM PB+LPG (VSI)

Postprzez D.M. » 18 paź 2014, 15:58

jak zdemontować przedni panel aby dostać się do oświetlenia przycisków i pokręteł
Początkujący

Od: 18 paź 2014, 15:29
Auto: Mazda 2 03-07
1.4 CDTI

Postprzez lantan » 9 lis 2014, 05:18

Kolego za oświetlenie pokręteł regulacji temperatury, nawiewu itp. odpowiedzialne są podlegające wymianie małe żarówki z żarnikiem – coś w stylu mini-żarówek postojowych. Bez problemu kupiłem na Orlenie za 1-2zł za sztukę. W Mazdzie 2 masz bodajże 4 żarówki. Na każdej z nich znajduje się zielony kapturek (nadający kolor). Musisz go delikatnie usunąć z każdej zużytej żarówki i przełożyć na nową – uważaj bo kapturki są gumowe i zapewne pod wpływem temperatury od rozgrzanej żarówki lubią się trochę przykleić do żarówki, a wtedy przy zdejmowaniu nie trudno o uszkodzenie. Jeżeli rozerwie się niewiele to i tak założysz na nowe, ale jak na dwie części to może być trudniej :).

A co do samej procedury dostania się do żarówek to niestety trzeba się będzie chwilę namęczyć. Konieczne jest wymontowanie całego panelu z radiem, wtedy bez problemu dobierzesz się do żarówek. Poniżej wrzucam Ci zrzuty z procedury serwisowej dla demontażu panelu radiowego. Jeżeli miałbyś jakieś pytania to śmiało, sam się z tym bawiłem więc chętnie pomogę.

http://s26.postimg.org/hgdc0qv7d/image.jpg

Obrazek

http://s26.postimg.org/77kuux75l/image.jpg

Obrazek

Powodzenia i pozdrowienia :)
Lantan
Forumowicz

Od: 3 maja 2014, 14:39
Auto: Mazda 2 DY, 2003r., 1.4 80KM, Pb+LPG

Postprzez D.M. » 10 lis 2014, 11:21

Dzięki bardzo kolego bez Twojej pomocy pewnie bym coś urwał
Samochód żony ale obsługa serwisowa należy do mnie
przepalona jest żaróweczka przycisku ogrzewania tylnej szyby, próbowałem już parę razy odkręcić ten panel ale zawsze coś trzymało, dzięki Twojej pomocy w końcu to się uda
Początkujący

1.4 CDTI

Postprzez D.M. » 20 lis 2014, 14:10

żaróweczki wymienione posiadam panel bez radia firmowego.
W moim przypadku wystarczy zdjąć pokrętła regulacji chłodzenia odkręcić dwie śrubki pod pokrętłami skrajnymi szarpnąć cały panel od góry do siebie.
cztery żaróweczki wsuwane. W przyciskach klimy i ogrzewania tylnej szyby są żaróweczki 12v takie z wąsami trzeba lekko śrubokrętem przekręcić oprawkę jedna brązowa od podświetlenia przycisku druga siwa od podświetlenia przy włączaniu, odchylić wąsiki i wysunąć żaróweczkę.
Początkujący

1.4 CDTI