Synchronizacja spalania z TripA
Strona 1 z 1
Cześć,
nie wiem czemu ale nie mogę skumać na czym polega ta synchronizacja. Załóżmy że przejechałem sobie 500 km, wyzerowalem przebieg na TripA , wlaczylem synchronizacje spalania z TripA i przejechałem kolejne 500km.
Czyli przebieg całkowity : 1000 km
Przebieg na TripA : 500 km
i teraz mam pytanie jakie się będzie wyświetlać spalanie ? z TripA czy z całości ? czy da się to jakoś przełączać ?
nie wiem czemu ale nie mogę skumać na czym polega ta synchronizacja. Załóżmy że przejechałem sobie 500 km, wyzerowalem przebieg na TripA , wlaczylem synchronizacje spalania z TripA i przejechałem kolejne 500km.
Czyli przebieg całkowity : 1000 km
Przebieg na TripA : 500 km
i teraz mam pytanie jakie się będzie wyświetlać spalanie ? z TripA czy z całości ? czy da się to jakoś przełączać ?
- Od: 1 wrz 2014, 12:46
- Auto: Mazda 3 BM SkyEnergy 165KM + red soul + xenon + navi
A to ja się może podłączę pod temat i zapytam o liczniki przebiegu a i b. W poprzednim aucie miałem tak, że do każdego takiego licznika był przypisany osobny licznik spalania. Mogłem np. na trip a mierzyć spalanie na całym zbiorniku, a na trip b na krótszym dystansie. Tymczasem w Mazdzie tego nie mogę ustawić. Nie ma takiej opcji czy to ja jestem niepełnosprytny i nie potrafię tego znaleźć?
Ja tego nie znalazłem ale nie będę mówił że też przyłożyłem się do szukania. Zauważyłem że nie ma takiej opcji pod ręką i na tym się skończyło. Jutro spojrzę dokładniej i przejżę instrukcję czy jest taka mozliwość.
child napisał(a):jak zresetujesz trip a, to resetuje się średnie spalanie zarówno na wyświetlaczu wielofunkcyjnym, jak i na "tablecie"
Wrócę do tematu. Nie rozumiem więc w dalszym ciągu, co ma na celu synchronizacja spalania z Trip A

Zrozumiałbym to, gdyby do każdego takiego trybu przypisany był osobny licznik spalania, a tak

Czołem.
Moje obserwacje z kilku tankowań są następujące:
– reset Trip A – kasuje tylko przebieg Trip A
– reset Trip B – kasuje tylko przebieg Trip B
– reset w monitorze spalania – kasuje średnie spalanie w monitorze (pajawia się nowy słupek na dole ekrany), na wyświetlaczu przy obrotomierzu pojawia się wartość zgodna ze zresetowaną wartością w monitorze spalania.
Moje obserwacje z kilku tankowań są następujące:
– reset Trip A – kasuje tylko przebieg Trip A
– reset Trip B – kasuje tylko przebieg Trip B
– reset w monitorze spalania – kasuje średnie spalanie w monitorze (pajawia się nowy słupek na dole ekrany), na wyświetlaczu przy obrotomierzu pojawia się wartość zgodna ze zresetowaną wartością w monitorze spalania.
czarmi napisał(a):Wrócę do tematu. Nie rozumiem więc w dalszym ciągu, co ma na celu synchronizacja spalania z Trip A. Co autor tego wynalazku miał na myśli, aby coś takiego wymyślić
. Innymi słowy "po co to komu "
A ja nie rozumiem, czego ty nie rozumiesz
Dopisano 12 lut 2015, 14:21:
zibbyt napisał(a):– reset Trip A – kasuje tylko przebieg Trip A
Tak jest tylko wtedy, jeśli nie włączysz synchronizacji.
A jak włączyć żeczoną synchronizację?
W elektronicznej dokumentacji dla Mazda 3 znalazłem jedynie jedno wystąpienie słowa synchronizacja, w odniesieniu do GPS'u.
Znalazłem, "trochę nowoczesności i się człowiek gubi"
W elektronicznej dokumentacji dla Mazda 3 znalazłem jedynie jedno wystąpienie słowa synchronizacja, w odniesieniu do GPS'u.

Znalazłem, "trochę nowoczesności i się człowiek gubi"

Ostatnio edytowano 12 lut 2015, 14:58 przez zibbyt, łącznie edytowano 1 raz
Tylko, że jest wada tej opcji. Naciskamy ta wajche kasuje nam sie przebieg A i spalanie A, a nastepnie znowu musimy w komputerze kolejnym przyciskiem na kierownicy skasować srednia predkość. Bo jesli skasujemy spalanie i predkosc za pomoca klawisza Info na kierownicy to już przebieg sie nie skasuje, mimo że mamy właczona synchornizacje..
Włacza sie tą opcje w Monitorze spalania – ustawienia, synchronizacja trip A
Włacza sie tą opcje w Monitorze spalania – ustawienia, synchronizacja trip A
Przyznam, że dla mnie miałoby to większy sens, gdyby (po uprzednim zsynchronizowaniu przebiegu Trip A ze spalaniem) kasując (tą jakże ergonomiczną wajchą) przebieg i spalanie w trybie A, mogło pozostawać w dalszym ciągu (choćby na tablecie) tzw. średnie spalanie ogólne. Jego brak to w mojej opinii niewielka, ale jednak wada. Tak samo jak brak możliwości jednoczesnego skasowania średniej prędkości, przy kasowaniu zsynchronizowanych w trybie A – przebiegu i spalania.
@ellipsis – opcja w ustawieniach sugeruje kierunek synchronizacji
Oczywiście można się zastanawiać, czy dwukierunkowa synchronizacja miałaby więcej czy mniej sensu.
@czarmi – co to jest "średnie spalanie ogólne"? Spalanie z całego przebiegu samochodu?
@czarmi – co to jest "średnie spalanie ogólne"? Spalanie z całego przebiegu samochodu?
child napisał(a):co to jest "średnie spalanie ogólne"? Spalanie z całego przebiegu samochodu?
Tak, bo chyba po włączeniu synchronizacji z trybem A, dotychczasowe średnie spalanie zostaje skasowane (zarówno na tablecie jak też też w monitorze paliwa). Średnie spalanie będzie tylko i wyłącznie z trybem A.
Strona 1 z 1