Wybór koloru tapicerki

(2012 – 2017) Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Pabloss » 1 wrz 2014, 22:19

koledzy chciałbym jeszcze dopytać o kolor tapicerki. Czy ktoś z Was użytkuje jasną skórę, jaka jest wasza opinia na ten temat, czy warto czy jest z tym (kolorem) dużo roboty – czyszczenia?
Forumowicz

Od: 13 kwi 2014, 17:00
Auto: Mazda CX-5 2.0 AT

Postprzez cezzah » 9 wrz 2014, 07:52

Coś nie wyszło z logowaniem wczoraj. Będzie jak w "Misiu". To pisałem ja – cezzah. <czarodziej>

Pabloss napisał(a):Czy ktoś z Was użytkuje jasną skórę, jaka jest wasza opinia na ten temat, czy warto czy jest z tym (kolorem) dużo roboty – czyszczenia?

Mam jasną skórę, ale dopiero od 3 tygodni :) Wygląda pięknie. Zabezpieczona ( wraz z lakierem i szyba, felgami i kloszami) prosto z salonu preparatami firmy Gtechniq w Auto-Spa Jeleniej Górze. To nie reklama , tylko informacja. Na razie nic złego się nie dzieje. W ostatnią niedzielę złapała nas burza z ulewą na rowerach i wleźliśmy mokrzy do środka. W domu wytarłem skórę i koniec – bez jakichś widocznych zmian. Zamówiłem w sklepie internetowym preparat do konserwacji skóry w/w firmy. Zalecają stosować co 4 m-ce.
Poza tym – spalanie po 1200 km średnio 8,2 l/100 km z komputera. Jeżdżę płynnie, żwawo i sprawnie, ale nie agresywnie.
Pozdrawiam

Edit: tak jest ok?
Forumowicz

Od: 25 sie 2014, 09:36
Auto: Mazda CX 5 2,0 AT Skypassion, 2014

Postprzez Pabloss » 9 wrz 2014, 20:37

Dzieki za info cały czas zastanawiam sie czy brać jasna czy czarna skore

Pozdrowienia Pabloss
Forumowicz

Postprzez Zbigniew_AWD » 10 wrz 2014, 11:59

Mam jasna tapicerke juz rok i nic zlego sie nie dzieje, jedyne co to trzeba ja co kilka miesiecy umyc i zabezpieczyc odpowiednim preparatem z woskiem pszczelim.

Komfort jest nieporownywalny z czarna. Jest tylko jedno ale, moja jest bezowa, natomiast obecnie dostepna jest tylko biala, ktora jest znacznie jasniejsza. Obawiam sie ze tak jasna trzebaby myc znacznie czesciej i nie rozumiem dlaczego klasyczna bezowa zostala wycofana...
Forumowicz

Od: 26 paź 2013, 21:42
Auto: CX-5, G, AWD

Postprzez Auto-mania-Q » 25 wrz 2014, 21:30

Zmieniono na tapicerkę na off white z Mazdy 6. Jest skóra jasna a po bokach foteli czarna, doszły czerwone szwy na kierownicy, skórze na drążku zmiany biegów. Tapicerkę taką czyszczę średnio co 3 miesiące. Wady: zabarwia od jeansów, nie lubi niczego tłustego np: tłuszcz z cheeseburgera – wsiąka i zostaje plama. Plusy: wygląda świetnie i solidnie. Dopłata do jasnej tapicerki to 600zł z tego co pamiętam. Jeśli masz czas co jakiś czas wyczyścić tapicerkę to bierz jasną. Jeśli nie często sprzątasz auto weź czarną, nic nie kosztuje.

jeszcze jedna rzecz: miałem mieć auto z beżową tapicerką, ale odebrałem auto z 2014 i dostałem jaśniejszą. Widziałem obie i ta jasna z Mazdy 6 prezentuje się o niebo lepiej (według mnie) od tapicerki beżowej z lat 2011-2013
Początkujący

Od: 29 lis 2013, 12:15
Auto: Mazda CX5 2014 Skyactiv-D 2.2 175 AT SkyPassion Crystal White Pearl

Postprzez Pabloss » 25 wrz 2014, 21:40

witam,
cały czas nie jestem zdecydowany czy jasna czy ciemna. Lubię mieć w aucie czysto, ale nie bez przesady. Nie będę sprzątał co 3 dni. No nic podejmę decyzję prawdopodobnie w ostatniej chwili. Na razie badam ceny i to co mogę ewentualnie dorzucić do samochodu i ..... szału nie ma. Są też – sprzedawcy (jeden przypadek jak na razie) mało profesjonalni dając mi do zrozumienia, że nic więcej mi nie zaoferują. "Ten jeden" dzisiaj to w mojej opinii przeszedł sam siebie mówiąc, że nie powinienem porównywać ofert z różnych salonów heheheh chyba "coś" mu się w głowie poprzestawiało. No nic u niego choćby było najtaniej to już nie kupię – tak dla zasady !
Forumowicz

Postprzez Auto-mania-Q » 26 wrz 2014, 08:26

obejrzyj w salonie na żywo jak wygląda jasna skóra. Nie musisz od razu czyścić i konserwować- wystarczy po zabrudzeniu przetrzeć wilgotną szmatką i po problemie, samo schodzi. Uważam, że jest sens porównywać oferty z różnych salonów i tak jak pisali koledzy – jak nie w tym to w drugim coś wynegocjowali. Zawsze warto poszukać najlepszej oferty. Ja wynegocjowałem zimówki z 17` antracytowymi , ale włożyłem też 17tys. w wyposażenie dodatkowe i gwarancję oraz ochronę lakieru.
Początkujący

Od: 29 lis 2013, 12:15
Auto: Mazda CX5 2014 Skyactiv-D 2.2 175 AT SkyPassion Crystal White Pearl

Postprzez Rey » 29 wrz 2014, 18:30

Ja w moim aucie mam czarna skórę i jestem z niej zadowolony. Przy jasnej sprzedawca odradzał jazdę w jeansach latem. Widziałem niebieskie siedzenia z jasnej skóry ale w innych markach – może skóra była gorsza :). Jedyny mankament to lekkie przytarcie na wysokości guzika w szortach z boku uda (długa trasa około 1500 km z małymi przystankami. Może noga była mało ruszana :|
Początkujący

Od: 7 gru 2013, 20:05
Auto: CX-5 2.2D 175 MT SkyPassion (2014)

Postprzez Pabloss » 29 wrz 2014, 19:11

Dzięki za informację o skórze.
Forumowicz

Postprzez rychu61 » 29 wrz 2014, 19:22

Też w swoim autku mam czarną skórę choć przyznam jasna bardzo mi się spodobała ale zwyciężyła chyba ekonomia bo jest łatwiejsza w utrzymaniu czystości. 2 , 3 razy w roku pryskam ją preparatem do skóry i wygląda super. :)
Forumowicz

Od: 17 lut 2014, 20:50
Auto: CX-5 2.5 AT 2023 r.
Sport line.

Postprzez Pabloss » 29 wrz 2014, 19:26

rychu61 napisał(a):ale zwyciężyła chyba ekonomia

też bije się z myślami z jednej strony bardziej podoba mi się jasna, ale czarna jest łatwiejsza w utrzymaniu. Myślę również o tym jak będzie wyglądać jasna skóra za kilka lat – kilka bo ja zawsze kupuję auto na długo.
Forumowicz

Postprzez Rey » 29 wrz 2014, 20:37

Z tego co mi powiedział znajomy, najlepsze kosmetyki do pielęgnacji skóry mają w BMW. Na głowę biją te firmowe Mazdy. Chyba wie co mówi bo ma i Mazdę i BMW (salony).

Pabloss weź czarną skórę – nie będziesz żałował. Co do nagrzewania skóry np. na Bałkanach sprawdził się pokrowiec (3 warstwowy). W Polsce nie zauważam różnicy jak zostawiam auto na słońcu. W czasie jazdy siedzenia w Maździnie są nieźle wentylowane. Jasne skóry widziałem w VV i to był dramat. Niebieskie jeansy plus dzieci z Mac Donalds = plamy :| :|
Początkujący

Od: 7 gru 2013, 20:05
Auto: CX-5 2.2D 175 MT SkyPassion (2014)

Postprzez cezzah » 30 wrz 2014, 21:04

Po ok. 40 dniach użytkowania tapicerki off-white dzisiaj delikatnie przetarłem odpowiednim preparatem siedzenie pasażera, które było lekko zabarwione od ciemnych ubrań – prawdopodobnie jeans lub coś innego. Pięknie zeszło, wszystko gra, również nitki szwów są czyste. Jak już zacząłem, to wytarłem również swój fotel i całą resztę, mimo braku potrzeby :D . Następnie pokryłem preparatem ochronnym w atomizerze. Nie trwało to długo. Myślę, że z czarną tapicerką byłoby mniej zachodu, ale ta jasna mojej żonie bardziej się podoba, a utrzymanie jej w czystości nie jest czasochłonne i trudne. Pozdrawiam.
Forumowicz

Postprzez mgoto » 30 wrz 2014, 21:44

Potwierdzam powyższą opinię. Przed zakupem auta miałem podobny dylemat i ostatecznie zdecydowałem się na zamówienie tapicerki off-white. Jest to moje pierwsze auto z jasną tapicerką i na pewno nie ostatnie. Utrzymanie czystości nie stanowi żadnego kłopotu, wystarczy zastosować odpowiednie ściereczki, które można nabyć na większości stacji. Mam dwójkę małych dzieci, dla których kolor skóry nie robi żadnego wrażenia i co najlepsze wszelkie pozostawione po nich okruchy chipsów, ciastek, itp. nie kontrastują tak jak miało to miejsce na ciemnej tapicerce. Samochód z maja 2014, aktualny przebieg 20 000 km. Pozdrawiam
mgoto

Postprzez Blixten » 13 paź 2014, 22:03

cezzah napisał(a):przetarłem odpowiednim preparatem ..... . Następnie pokryłem preparatem ochronnym w atomizerze.

jakie to środki ??
Forumowicz

Od: 23 cze 2013, 12:28
Auto: CX-5 Passion 2.0 G AT

Postprzez cezzah » 13 paź 2014, 22:44

Preparaty Gtechniq. Oddałem samochód zaraz po odbiorze do zakładu usługowego , który całość zabezpieczył preparatami tej firmy łącznie z tapicerka.. Pózniej kupiłem preparaty tej firmy przez internet. Gdybys miał jakieś szczegółowe pytania, to bardzo proszę. Wszystko mam w garażu, a jest już późno, ale jutro mogę wszystko spisać. Pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez Blixten » 15 paź 2014, 15:18

Wow, no to ja się zatrzymałem na preparatach Sonax'a i ściereczkach do kokpitu firmy STP ;) Niedługo umówię się na konserwację podwozia, ale widać w tyle jestem za technologią kosmetyki ...
Forumowicz

Od: 23 cze 2013, 12:28
Auto: CX-5 Passion 2.0 G AT

Postprzez Pabloss » 15 paź 2014, 16:02

Koledzy jaką firmę polecicie w okolicach Katowic aby zrobić konserwacji podwozia i zabezpieczenie lakieru

Pozdrowienia Pabloss
Forumowicz