Zakup używanego auta – Mazda6 GH (2007 – 2012)
Witam wszystkich,
Jest to mój pierwszy post na tym forum nie licząc działu przywitaj sie dlatego proszę o wyrozumiałość. Nie posiadam jeszcze mazdy ale zakwitł mi taki pomysl w głowie całkiem niedawno aby taka mazdę sobie sprawić. Im wiecej szukam i czytam na jej temat tym bardziej uświadamiam sie ze jest to samochód dla mnie. I powiem nawet wiecej, akceptuje ja ze wszystkimi wadami jakie ma. Autko jest piękne, bardzo przestronne i całkiem niezłe wyposażone. Ja mieszkam od jakiegoś czasu w Irlandii i te samochody nie są tutaj specjalnie popularne a kupienie takiego autka w przyzwoitym stanie graniczy z cudem bo niestety większość Iroli nie dba o swoje pojazdy.
Ale do rzeczy. Mam zamiar wybrać sie po autko do Szkocji i tutaj mam prośbę do użytkowników forum z UK zeby sie obiektywnie wypowiedzieli na temat tego konkretnego samochodu ale rownież bedą przydatne opinie o samej firmie jezeli ktos cos kiedys słyszał. Wymagań wielkich niemam byle nie było porysowane w środku i na zewnątrz, miało radio z mp3 i nie było zajechane. Poniżej podaje link do stronki.
Dzisiaj rozmawiałem ze sprzedawca i obiecał mi doslac około 20 zdjeć.
http://www.cardealwarehouse.co.uk/used/ ... 205959979/
Każda opinia sie liczy dla takiego laika jak ja, który nigdy nie miał mazdy dlatego jezeli ktos ma jakies wskazówki to zapraszam do komentowania.
Pozdrawiam
Jest to mój pierwszy post na tym forum nie licząc działu przywitaj sie dlatego proszę o wyrozumiałość. Nie posiadam jeszcze mazdy ale zakwitł mi taki pomysl w głowie całkiem niedawno aby taka mazdę sobie sprawić. Im wiecej szukam i czytam na jej temat tym bardziej uświadamiam sie ze jest to samochód dla mnie. I powiem nawet wiecej, akceptuje ja ze wszystkimi wadami jakie ma. Autko jest piękne, bardzo przestronne i całkiem niezłe wyposażone. Ja mieszkam od jakiegoś czasu w Irlandii i te samochody nie są tutaj specjalnie popularne a kupienie takiego autka w przyzwoitym stanie graniczy z cudem bo niestety większość Iroli nie dba o swoje pojazdy.
Ale do rzeczy. Mam zamiar wybrać sie po autko do Szkocji i tutaj mam prośbę do użytkowników forum z UK zeby sie obiektywnie wypowiedzieli na temat tego konkretnego samochodu ale rownież bedą przydatne opinie o samej firmie jezeli ktos cos kiedys słyszał. Wymagań wielkich niemam byle nie było porysowane w środku i na zewnątrz, miało radio z mp3 i nie było zajechane. Poniżej podaje link do stronki.
Dzisiaj rozmawiałem ze sprzedawca i obiecał mi doslac około 20 zdjeć.
http://www.cardealwarehouse.co.uk/used/ ... 205959979/
Każda opinia sie liczy dla takiego laika jak ja, który nigdy nie miał mazdy dlatego jezeli ktos ma jakies wskazówki to zapraszam do komentowania.
Pozdrawiam
- Od: 22 lip 2014, 16:31
- Auto: Mazda 6 GG 1.8 2007
Zdjecia ze strony, ktora podales to najprawdopodobniej zdjecia pogladowe bardzo podobnego auta. Auto z fotek nie pasuje rocznikowo do opisu gdyz model na foto to polift z 2010 roku lub mlodszy. Jak dostaniesz zdjecia to zapodaj na forum to cos doradzimy.
P.S.
Ja tez mieszkam w IRL.
P.S.
Ja tez mieszkam w IRL.
Jak nie ma polskich znaków to sorry ale pisze ze srajtfona Szajsunga... Amen
cornolio napisał(a):Witam
To ja się podepnę – jaka jest najbardziej wyposażona wersja Mazdy GH PB z roku 2008? Exclusive?
Szukam czegoś z nawigacją ale na razie widzę że tylko w dieslach występuje...
Przed FL wersja nazywała się chyba dynamic sport czyli max wyposażenie. Po FL – sport. Navi było zawsze w dodatkowej opcji, więc możesz mieć niższą wersję wyposażenia, ale za to z navi.
BEST ET @ 15,91 Kąkolewo 2014
Z 2008 żadna nie ma działającej w Polsce nawigacji, co gorsza nie ma już aktualnych map i nie ma możliwości dokupienia. Stacje nie dedykowane w 90% po instalacji nie dają dostępu do komputera pokładowego.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Hmm
Czyli zakładam że 2009 jest podobnie – po lifcie to czyli 2010 to już dla mnie cena zaporowa więc obejdę się smakiem.
A jeszcze jedno odnośnie wyposażania, gdzieś widziałem kiedyś tabelkę wg której wersja Exclusive i Exclusive Plus czy Sport mają fabrycznie:
ABS z EBA
DSC z TSC

Czyli rozumiem że nawet jak czasem w ogłoszeniu nie ma nic o DSC czy TSC to i tak jest?
Czyli zakładam że 2009 jest podobnie – po lifcie to czyli 2010 to już dla mnie cena zaporowa więc obejdę się smakiem.
A jeszcze jedno odnośnie wyposażania, gdzieś widziałem kiedyś tabelkę wg której wersja Exclusive i Exclusive Plus czy Sport mają fabrycznie:
ABS z EBA
DSC z TSC

Czyli rozumiem że nawet jak czasem w ogłoszeniu nie ma nic o DSC czy TSC to i tak jest?
- Od: 21 lip 2014, 08:50
Witam!
jestem tu nowy, szukam ładnej Mazdy 6 i taką znalazłem ( chyba) jest aktualnie w Niemczech, mam do Was pytanie czy w Niemczech, albo czy wogóle wychodziła wersja ACTIVE Mazdy 6 GH w 2008r? ta znaleziona to (hatchback ) 1.8 benzyna. Z góry dzieki za odp.
jestem tu nowy, szukam ładnej Mazdy 6 i taką znalazłem ( chyba) jest aktualnie w Niemczech, mam do Was pytanie czy w Niemczech, albo czy wogóle wychodziła wersja ACTIVE Mazdy 6 GH w 2008r? ta znaleziona to (hatchback ) 1.8 benzyna. Z góry dzieki za odp.
- Od: 17 sie 2014, 20:44
- Auto: Mazda6 KOMBI 2008 2.0MZR-CD SPORT-DYNAMIC
Witam. Zamierzam kupić Mazdę 6 II 2.0 D. Wielu moich znajomych odradza mi ten wybór, więc chcę się poradzić użytkowników tego auta, czy są zadowoleni ze swoich szóstek. Dokładnie chodzi mi o nie najlepsze opinie o blacharce,lakierze i o silnikach 2.0D. Mile widziane wszelkie inne tematy o tych modelach (najlepiej pozytywne
).
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
- Od: 2 wrz 2014, 19:30
- Auto: Mazda 6 II 2009 2.0 D
Jeżeli chodzi o blacharke to nie ma się czego obawiać, lakier – miękki jak w większości obecnych samochodów, silnik – hmmm tu pewnie część użytkowników mnie "znielubi" ale dla swojego spokoju wybierz jeżeli możesz silnik 2,2 D – ma przede wszystkim zdecydowanie lepszy, lepiej dopracowany DPFGrzegorz73 napisał(a):Dokładnie chodzi mi o nie najlepsze opinie o blacharce,lakierze i o silnikach 2.0D.
Odgrzeję trochę kotleta, bo szukam dla siebie "nowej" Mazdy. Trafiłem na ciekawy egzemplarz Mazda 6 2.2 Diesel z 2009 roku, przebieg 156000km. Jak jest z trwałością silnika 2.2 i jego podzespołów? Wiem, że jest na łańcuchu
, wiem że sporo osób go tuninguje więc ma potencjał na więcej co pewnie dobrze rokuje na żywotność seryjnej jednostki ale chciałbym usłyszeć jakieś opinie od osób które jeżdżą takim autem od jakiegoś czasu.
Jak wygląda sprawa żywotności sprzęgła, dwumasy, turbiny, wtrysków?

Jak wygląda sprawa żywotności sprzęgła, dwumasy, turbiny, wtrysków?
Szczerze mówiąc nie ma większych problemów z tym silnikiem. Musisz tylko uważać przy zakupie na historie serwisowa, jak to diesel odpowiednio serwisowany nie sprawi żadnych problemów. Z początku produkcji miały problemy z nadmiernym rozciąganiem łańcucha rozrządu na który była/jest akcja serwisowa. Niektóre mogą mieć problemy z Turbo zwłaszcza te z 180km. W wersjach poliftowych i BL problemy te zostały wyeliminowane. Silnik bardzo podatny na modyfikacje 

-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
witam posiadalem mazde 6 2.0d z 2004 roku przez ostatnich 5 lat wiekszych problemow z nia nie mialem teraz zastanawiam sie nad nowym modelem mazdy 6 z 2009-2010 z silnikiem 2.2 diesel mam tylko pytanie do posiadaczy jak to jest z dpf oraz z naciagajacym sie lancuchem wiem ze byla/jest na to akcja serwisowa mazdy ogladalem jedna z 2010 roku przebiegiem okolo 60 tys km i slyszalem lancuszek warto kupic mazde 6 
- Od: 7 paź 2008, 23:21
- Auto: mazda 6 2.2 gh
lektura tego tematu na pewno wyjaśni ci wiele wątpliwości
viewtopic.php?f=139&t=147090
a także poczytaj sobie w tym dziale:
viewforum.php?f=124
w powyższych linkach w zasadzie wszystko zostało powiedziane.
viewtopic.php?f=139&t=147090
a także poczytaj sobie w tym dziale:
viewforum.php?f=124
w powyższych linkach w zasadzie wszystko zostało powiedziane.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Witam
Wlasnie sie zarejestrowalem na forum bo juz do glowy dostaje
mam na imie lukasz wiam wszystkich 
A wiec marzy mi sie mazda 6 po 2 miesiecznych oczekiwaniach wkoncu pojawily sie 2 okazje i nie wiem teraz do czego przywiazac wieksza uwage km silnik jeden starszy model drugi nowszy czy moze pewnosc pochodzenia eeeee potrzebuje pomocy jakiegos experta
oto te 2 opcje :
1 mazda 6 2009 r. czarny metalik (kolor mi sie podoba baardzo
silnik 2.2 185km przebieg 129tys full optional z navi + mapa polski wgrana skora bose led itd CENA 47 900
historia pojazdu : a wiec sprowadzony z niemiec zarejestrowany w pl 08.2013 koles mieszka 5 km od mojej miejscowosci wiec mysle ze walka by mi nie wykrecil
ale sie nie wie dzwonilem do mazdy w katowicach z nr vin i mi pan sprawdzil i powiedzial ze km sie zgadzaja ze maja europejska baze danych km sa ok
2 opcja
mazda 6 2008r. taki ciemny szary metalik (kolor tak sobie mi sie podoba
2.0 140km silnik stary oczywiscie odrazu wywalil bym dpf tez full optional bez navi skora bose CENA 10tys euro . I tu ciekawosta bo km 38 tys tylko!!! koles ma jeszcze folie w bagazniku na tych elementach kolo zamka od klapy
uzywal jej na wypady w weekend do orboty i na zakupy mial jakis maly samochodzik. auto jest z wloch (ja pracuje we wloszech chcialem auto z pl bo za duzo zalatwiania z tymi papierami by bylo i nie mam miesiaca zeby czekac na rejestracje no ale coz moze bym cos wykombinowal
tu km tez sprawdzone no i CO ROBIC
?
ja jestem za 1 opcja tylko i wylacznie bo ma nowy silnik nie wiem czy 130tys to duzo
byly by potrzebne jakies wklady finansowe
? no i ma 185km napewno wieksza frajda z jazdy 
pozdrawiam i licze na szybko pomoc zeby mi aut nie buchneli
Wlasnie sie zarejestrowalem na forum bo juz do glowy dostaje
A wiec marzy mi sie mazda 6 po 2 miesiecznych oczekiwaniach wkoncu pojawily sie 2 okazje i nie wiem teraz do czego przywiazac wieksza uwage km silnik jeden starszy model drugi nowszy czy moze pewnosc pochodzenia eeeee potrzebuje pomocy jakiegos experta
1 mazda 6 2009 r. czarny metalik (kolor mi sie podoba baardzo
historia pojazdu : a wiec sprowadzony z niemiec zarejestrowany w pl 08.2013 koles mieszka 5 km od mojej miejscowosci wiec mysle ze walka by mi nie wykrecil
2 opcja
mazda 6 2008r. taki ciemny szary metalik (kolor tak sobie mi sie podoba
ja jestem za 1 opcja tylko i wylacznie bo ma nowy silnik nie wiem czy 130tys to duzo
pozdrawiam i licze na szybko pomoc zeby mi aut nie buchneli
- Od: 24 wrz 2014, 21:25
- Auto: Mazda 6 2.2 185km sport
Witam!
Mój znajomy ma na sprzedaż (po swoim teściu) Mazdę 6 z 2009 roku 2.0 D (118 tyś przebieg) – auto jest do małej poprawki blacharsko/lakierniczej.
Pytania:
1. Czy ten silnik jest kapryśny, awaryjny?
2. Czy przy tym przebiegu będę coś musiał w najbliższym czasie zmieniać: rozrząd, dwumasa, dpf...
3. Czy wtryski w tym modelu są trwałe (czy tu są CR czy coś innego)?
4. Czy EGR jest problemowy?
5. Jakie są słabe strony tego modelu auta?
6. Czy mazdy tracą szybko na wartości (jak Peugeoty) czy trzymają cene jak Toyoty?
7. Czy problem ze smokiem jest do usuniecia (jaki koszt)?
Przepraszam za tendencyjne pytania i dziękuje wszystkim którzy mi pomogą.
Mój znajomy ma na sprzedaż (po swoim teściu) Mazdę 6 z 2009 roku 2.0 D (118 tyś przebieg) – auto jest do małej poprawki blacharsko/lakierniczej.
Pytania:
1. Czy ten silnik jest kapryśny, awaryjny?
2. Czy przy tym przebiegu będę coś musiał w najbliższym czasie zmieniać: rozrząd, dwumasa, dpf...
3. Czy wtryski w tym modelu są trwałe (czy tu są CR czy coś innego)?
4. Czy EGR jest problemowy?
5. Jakie są słabe strony tego modelu auta?
6. Czy mazdy tracą szybko na wartości (jak Peugeoty) czy trzymają cene jak Toyoty?
7. Czy problem ze smokiem jest do usuniecia (jaki koszt)?
Przepraszam za tendencyjne pytania i dziękuje wszystkim którzy mi pomogą.
- Od: 7 wrz 2014, 10:15
- Auto: Mazda 6 GH 2.0 diesel 2009
Witam.Zamierzam kupić Mazde 6 w związku z tym mam pytanie może ktos powie że troche głupie ale cóż zaryzykuje. Mając określona kwote na zakup auta powiedzmy 34000 kupili byście model z 2007r poj.2,0 w bęzynie czy młodszy model 2009r. a nawet 2010r. w dieslu?? Czy te modele po lifcie w dieslu są mniej awaryjne jak wczesniejsze
Licze na waszą pomoc bo ciężko mi sie zdecydowac
- Od: 30 sie 2014, 23:28
- Auto: Mazda 6, Kombi 2.0 Exclusive 2009, Automat
Jeśli myślisz o GG/GY to śmiało z końca produkcji czyli 2007 kupisz. Jeśli myślisz o GH to zapomnij w tym budżecie ze kupisz coś dobrego, nie zajechanego bez problemów. Do wyboru, dzwon, przekręcony, ulep, silnik lub osprzęt to padlina.
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl