Mazda 3 Demontaż halogena lewego.
Strona 1 z 1
Witam mam pytanie gdyż paruje mi lewy halogen i przyczyną jest chyba kapiacy płyn z pompki spryskiwacza na xenon i chcialbym sie dowiedziec czy musze demontowac cały zderzak przod czy jakos halogen wypiac z zderzaka czy wyjecie lampy pomoze i jak sie do tego zabrac bo chce zrobic to przed zima i prosilbym o pomoc
a jakaś fotorelacja albo coś takiego żeby nic nie pourywać bo coś czytałem że jakieś zaczepy boczne a jak to sie urwie to tylko serwis no i jak wyjąć jak otworzymy maske oprocz 2 dużych srub takie 2 czarne kołki jak to sie kreci a wyjśc nie chce
Nic na siłę przy tym zderzaku. Nie pamiętam dokładnie jak to szlo, ale musisz odkręcić wszystkie śruby od dołu (połączenie z osłoną bebechów), w nadkolu po jednej śrubie i to co pod maską.
Te dwa "kołki" o których wspominałeś działają jak reszta kołeczków (jak chociażby te przy plastikach wewnątrz samochodu). Najpierw coś tam wysunąć, żeby reszta wyszła. O ile dobrze pamiętam to tą górna część trzeba "wyskoczyć" (masz tam szparkę na śrubokręt) i wtedy reszta wyjdzie.
Te dwa "kołki" o których wspominałeś działają jak reszta kołeczków (jak chociażby te przy plastikach wewnątrz samochodu). Najpierw coś tam wysunąć, żeby reszta wyszła. O ile dobrze pamiętam to tą górna część trzeba "wyskoczyć" (masz tam szparkę na śrubokręt) i wtedy reszta wyjdzie.
Jeżeli mowa o halogenie przeciw mgłowym, to wyjąłem go w 20 minut. Kładziesz się pod zderzak, odpinasz kostkę, odkręcasz 3, czy 4 śrubki i halogen trzyma się na wsuwkach z zapadką. Od dołu widać, naciskamy palcem dwie zapadki na górze i wysuwamy, później dwie lub jedną, bo już nie pamiętam, na dole i wychodzi halogen. Mi parował, bo był malutki otworek od uderzenia kamykiem. Mam okrągłe halogeny.
tez mam okragłe halogeny tylko ze ja sie chce dostac do pompki i myslalem ze moze przez halogen jak bym go wyjol bym sie dostal zeby nie zdejmowac zderzaka bo jestem laik i nie chce czegos pourywac dopiero sie ucze wczesniej mialem niemca to tam wsyzstko prosto a tu tyle tego ze glowa mala
Strona 1 z 1