W ramach przedzimowego przeglądu przepalonych żarówek najpierw odkryłam, że świeci mi się tylko lewe tylne światło przeciwmgielne. Następnie zaskoczyło mnie, że po prawej stronie mam zaślepkę i brak wiązki kabli.
Po przeglądzie forum wiem, że to normalne, że mam tylko jedno i niektórzy instalują to po drugiej stronie.
Moje pytanie jest innej natury, skoro ma to zwiększyć naszą widoczność dla innych w warunkach naprawdę ograniczonej widoczności (do 50m) to dlaczego jest tylko jedno?
Rozumiem dlaczego ważniejszy jest obrys po lewej stronie, ale na mój kobiecy rozum, myślę, że jak bym miała światła po obu stronach to by mnie było lepiej widać.
Zastanawia mnie czy są na to jakieś przepisy (że jedno czy dwa?), zmieniało się to w latach, zależy od kraju, zależy od modelu i jego wariantu wyposażenia, czy tylko widzimisię producenta?
Tylne światła przeciwmgielne – jedno czy dwa?
Strona 1 z 1
w kombi jest wsuwana jednowłóknowa 21W jak w autach USDM
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (załącznik nr 6 Warunki szczegółowe dotyczące świateł zewnętrznych pojazdu samochodowego i przyczepy, § 2, LP. 13 (w tabelce)) – z tyłu jest dopuszczalne jedno światło przeciwmgielne lub dwa.
Jeżeli jest jedno światło, powinno być umieszczone po lewej stronie lub pośrodku pojazdu; jeżeli są dwa światła – po obu stronach pojazdu.
Tekst rozporządzenia jest dostępny na stronie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej.
Te przepisy obowiązują właściwie od 2003 r., jak było wcześniej to nie wiem.
Jeżeli jest jedno światło, powinno być umieszczone po lewej stronie lub pośrodku pojazdu; jeżeli są dwa światła – po obu stronach pojazdu.
Tekst rozporządzenia jest dostępny na stronie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej.
Te przepisy obowiązują właściwie od 2003 r., jak było wcześniej to nie wiem.
- Od: 3 lut 2009, 22:55
- Auto: 626 GW 2.0 DITD 1999r
Dzień dobry 
Odświeżę wątek, bo trochę się ostatnio zdziwiłem, kiedy jechałem za moją Mazdą w innym aucie (pierwszy raz od zakupu). Przy hamowaniu zapalają się (oprócz centralnego stopu) światła przeciwmgielne (oba)
Przyjrzałem się później bliżej tylnym lampom i mam wrażenie, że ktoś zrobił im tuning
Wygląda to tak, że w światłach pozycyjnych mam żarówki 1-włóknowe (a powinny być 2-włóknowe chyba?), a lewe przeciwmgielne ma zamontowaną 2-włóknową, więc działa jako przeciwmgielne i jednocześnie jako stop (razem z prawym).
I tu pytanie: ktoś coś takiego wcześniej widział? I czy to w ogóle jest zgodne z przepisami? Dodam, że przeglądy auto przechodzi bez problemu, no ale nie takie rzeczy diagności przepuszczają...
Odświeżę wątek, bo trochę się ostatnio zdziwiłem, kiedy jechałem za moją Mazdą w innym aucie (pierwszy raz od zakupu). Przy hamowaniu zapalają się (oprócz centralnego stopu) światła przeciwmgielne (oba)
Przyjrzałem się później bliżej tylnym lampom i mam wrażenie, że ktoś zrobił im tuning

Wygląda to tak, że w światłach pozycyjnych mam żarówki 1-włóknowe (a powinny być 2-włóknowe chyba?), a lewe przeciwmgielne ma zamontowaną 2-włóknową, więc działa jako przeciwmgielne i jednocześnie jako stop (razem z prawym).
I tu pytanie: ktoś coś takiego wcześniej widział? I czy to w ogóle jest zgodne z przepisami? Dodam, że przeglądy auto przechodzi bez problemu, no ale nie takie rzeczy diagności przepuszczają...
-
donday
Jakie włókno jest na przeciwmgłowym, a jakie na stopie? Przecież jedno i drugie powinno mieć (mówię już nawet nie o zasadach, a o skuteczności) 20W, a takich żarówek nie ma, bo nikt by nie rozróżnił, które światło w danej chwili się świeci.
Może i jasno napisałeś swój tekst, ale ja się trochę pogubiłem
Czy po obu stronach sytuacja jest identyczna? Jeśli nie, to rozporządzenie o wyposażeniu pojazdów mówi m.in.:
światła tego samego rodzaju powinny mieć takie same właściwości świetlne i powinny być umieszczone symetrycznie względem podłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu; warunku symetrii rozmieszczenia nie stosuje się do świateł oświetlających tylną tablicę rejestracyjną oraz pojedynczych świateł cofania i przeciwmgłowych tylnych;
I na koniec, światła są homologowane i mają być używane w taki sposób, w jaki to zostało określone w homologacji. Mam tu na myśli, że nie wiesz, czy odbłyśnik światła przeciwmgłowego ma takie właściwości, aby był odpowiedni do światła stop.
Wydaje mi się, że taki wieśtuning, gdyby diagnosta lub policjant przyjrzał mu się dokładnie, zakończyłby się odebraniem dowodu rejestracyjnego.
Może i jasno napisałeś swój tekst, ale ja się trochę pogubiłem
światła tego samego rodzaju powinny mieć takie same właściwości świetlne i powinny być umieszczone symetrycznie względem podłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu; warunku symetrii rozmieszczenia nie stosuje się do świateł oświetlających tylną tablicę rejestracyjną oraz pojedynczych świateł cofania i przeciwmgłowych tylnych;
I na koniec, światła są homologowane i mają być używane w taki sposób, w jaki to zostało określone w homologacji. Mam tu na myśli, że nie wiesz, czy odbłyśnik światła przeciwmgłowego ma takie właściwości, aby był odpowiedni do światła stop.
Wydaje mi się, że taki wieśtuning, gdyby diagnosta lub policjant przyjrzał mu się dokładnie, zakończyłby się odebraniem dowodu rejestracyjnego.
Przyjrzę się jeszcze dokładniej tym żarówkom i zrobię fotkę tyłu przy wciśniętym hamulcu.
W każdym razie, przy hamowaniu Mazda nieźle świeci po oczach kierowcy jadącemu za nią (pewnie kwestia odbłyśnika lampy przeciwmgielnej), więc na pewno muszę coś z tym zrobić.
W każdym razie, przy hamowaniu Mazda nieźle świeci po oczach kierowcy jadącemu za nią (pewnie kwestia odbłyśnika lampy przeciwmgielnej), więc na pewno muszę coś z tym zrobić.
-
donday
Strona 1 z 1