Mazda3 BK 2.0 LF Chiptuning
Strona 1 z 1
Witam mam pytanie czy ktoś w naszych trójkach 2.0 czipował podnosił moc przez program jesli tak to o ile i czy warto czy nic sie nie dzieje z silnikiem czy nie ma zadnych problemow bo u mnie podnosza moc silnika o 25% wiec chcialbym zapytac czy ktos takiego probował prosze o rady
Czyli będziesz miał jakieś 190 koni, to baaardzo ciekawe 
- Od: 2 mar 2010, 12:12
- Auto: Mazda 3 2.0 Kintaro '08
Ford Fiesta MK7 1.4 '09
Chipowanie w wolnossącym silniku z efektem +25%
?
+5% max, a i to niepewne...
Ktoś szuka naiwnych za grube pieniądze. Powiem tak: szwagier dał się naciągnąć na coś takiego do swojego Avensisa 1.8 wolnossaka, rzekomo 170KM po "czipie". Chciał koniecznie sprawdzić jakiego ma kopa po zabiegu, więc musiałem stanąć w szranki swoja M3. Minę miał niętęgą, jak się okazało, że wywalił w błoto ponad 1000zł

Ktoś szuka naiwnych za grube pieniądze. Powiem tak: szwagier dał się naciągnąć na coś takiego do swojego Avensisa 1.8 wolnossaka, rzekomo 170KM po "czipie". Chciał koniecznie sprawdzić jakiego ma kopa po zabiegu, więc musiałem stanąć w szranki swoja M3. Minę miał niętęgą, jak się okazało, że wywalił w błoto ponad 1000zł
mrraven napisał(a):Witam mam pytanie czy ktoś w naszych trójkach 2.0 czipował podnosił moc przez program jesli tak to o ile i czy warto czy nic sie nie dzieje z silnikiem czy nie ma zadnych problemow bo u mnie podnosza moc silnika o 25% wiec chcialbym zapytac czy ktos takiego probował prosze o rady
Jestem ciekaw co Ci naobiecywali i na ile im się udało Cię naciągnąć.... ?
- Od: 2 mar 2010, 12:12
- Auto: Mazda 3 2.0 Kintaro '08
Ford Fiesta MK7 1.4 '09
mrraven napisał(a): bo u mnie podnosza moc silnika o 25% wiec chcialbym zapytac czy ktos takiego probował prosze o rady
W dieslu tak, w wolnossącej benzynie nie ma szans
kilka osób na forum próbowało :
viewtopic.php?f=332&t=104503&p=2454983
Widać ze temat powstał wskutek zapewne jakiegoś nieporozumienia.
Tuner myślał zapewne o silniku turbodoładowanym – obojętnie czy benzynowym czy diesel , wtedy 25 % jest prawdopodobne.
Albo oferent podał 2,5 procenta przyrostu i ktoś zapomniał uwzględnić przecinek
Na skróty.krótko i konkretnie:
Silnik spalinowy generuje moc , bo do cylindrów podawane jest paliwo i powietrze , które zmiksowane w odpowiednich proporcjach ( ok 15:1 ) wybucha w odpowiednim czasie pchając tłok .
Mając turbinę możesz zwiększyć ilość wtłaczanego powietrza oraz co za tym idzie również i paliwa zachowując proporcje( Ważne – zachować AFR i stechiometrię, oraz odpowiednią temp spalin ) . Do tego zoptymalizujesz parametry związany z kątem zapłonu , czasem wtrysku itd – wtedy moc idzie w górę.
Jeśli dolejesz do wolnossącego silnika dużo więcej paliwa przy tej samej ilości powietrza zasysanego to wpłynie to negatywnie na osiągi samochodu , bo mieszanka będzie zbyt bogata .
Reasumując – samym programem 25 % nie zrobisz w silniku wolnossącym
Tuner myślał zapewne o silniku turbodoładowanym – obojętnie czy benzynowym czy diesel , wtedy 25 % jest prawdopodobne.
Albo oferent podał 2,5 procenta przyrostu i ktoś zapomniał uwzględnić przecinek
Na skróty.krótko i konkretnie:
Silnik spalinowy generuje moc , bo do cylindrów podawane jest paliwo i powietrze , które zmiksowane w odpowiednich proporcjach ( ok 15:1 ) wybucha w odpowiednim czasie pchając tłok .
Mając turbinę możesz zwiększyć ilość wtłaczanego powietrza oraz co za tym idzie również i paliwa zachowując proporcje( Ważne – zachować AFR i stechiometrię, oraz odpowiednią temp spalin ) . Do tego zoptymalizujesz parametry związany z kątem zapłonu , czasem wtrysku itd – wtedy moc idzie w górę.
Jeśli dolejesz do wolnossącego silnika dużo więcej paliwa przy tej samej ilości powietrza zasysanego to wpłynie to negatywnie na osiągi samochodu , bo mieszanka będzie zbyt bogata .
Reasumując – samym programem 25 % nie zrobisz w silniku wolnossącym
SERWIS mechaniczny + DPF/FAP / EGR .
Chiptuning , Hamownia, – Specjalizacja MAZDA
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=92&t=177633&p=2961174#p2961174
Sprawdzenie i regeneracja wtrysków Kraków
Aktualności:
https://www.facebook.com/dpfFAPhamownia ... wis?ref=hl
Chiptuning , Hamownia, – Specjalizacja MAZDA
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=92&t=177633&p=2961174#p2961174
Sprawdzenie i regeneracja wtrysków Kraków
Aktualności:
https://www.facebook.com/dpfFAPhamownia ... wis?ref=hl