wydziargane na petrowym SGS3
Zalecane rozmiary opon i felg
Materiał pierścienia centrującego nie jest wyznacznikiem jego jakości. Najważniejsze jest to, aby był wykonany z odpowiednią dokładnością. Jego wytrzymałość na zgniatanie nie ma większego znaczenia, ponieważ potrzebny jest tylko do precyzyjnego ustawienia współosiowości piasty i koła w czasie montażu. Za pewne ustalenie koła podczas jazdy odpowiadają nakrętki lub śruby i to one powinny być wykonane dobrego materiału. 
Tak jak napisał petro. Pierścienie cenetrujące służą tylko do centrowania koła podczas montażu i nie przenoszą żadnych obciążeń. Z doświadczenia wiem, że nie ma czego się bać 
Ostatnio edytowano 1 paź 2014, 13:30 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie nalezy cytowac calych postow... zwłaszcza poprzedniego.
Powód: nie nalezy cytowac calych postow... zwłaszcza poprzedniego.
Witam
Mam wątpliwości dotyczące wyboru zestawu zimowego felgi + opony do M3. Chciałem się zdecydować na zestaw: felgi stalowe i Nokiany WR D3. Wiem że rozwiązanie ze stalowymi felgami jest koszmarnie estetycznie itd. Ale wygląda na to, że będę musiał czasem zakładać łańcuchy, a do nowego wynalazku, czyli nakładek z tworzywa sztucznego zamiast łańcuchów chyba nie mam zaufania.
I tak znalazłem na stronie ALCARA felgi ALCAR STAHLRAD 9062
http://www.alcar.pl/AlcarKonfigurator/a ... rpkjdhla2a
rozmiar niby pasował bo 16x6.5J , otwory5x114.3 i offset 50 ale rozmiar opony przypisany na stronie Alcara to 205/60 R16 a nie jak powinno być w M3 205/50 R16. I teraz zgłupiałem. Przelicznik opon wskazuje że różnica ponad 6% więc nie ma mowy.
Czy gdzieś jest błąd? Czy może ja robię coś nie tak?
A może ktoś poda mi jeszcze inne rozwiązanie!?
Pozdrawiam i dzięki
Mam wątpliwości dotyczące wyboru zestawu zimowego felgi + opony do M3. Chciałem się zdecydować na zestaw: felgi stalowe i Nokiany WR D3. Wiem że rozwiązanie ze stalowymi felgami jest koszmarnie estetycznie itd. Ale wygląda na to, że będę musiał czasem zakładać łańcuchy, a do nowego wynalazku, czyli nakładek z tworzywa sztucznego zamiast łańcuchów chyba nie mam zaufania.
I tak znalazłem na stronie ALCARA felgi ALCAR STAHLRAD 9062
http://www.alcar.pl/AlcarKonfigurator/a ... rpkjdhla2a
rozmiar niby pasował bo 16x6.5J , otwory5x114.3 i offset 50 ale rozmiar opony przypisany na stronie Alcara to 205/60 R16 a nie jak powinno być w M3 205/50 R16. I teraz zgłupiałem. Przelicznik opon wskazuje że różnica ponad 6% więc nie ma mowy.
Czy gdzieś jest błąd? Czy może ja robię coś nie tak?
A może ktoś poda mi jeszcze inne rozwiązanie!?
Pozdrawiam i dzięki
-
ambalen
Skoro na oryginalne 18" felgi do nowej M3 BM przewidziano opony 215/45 R18, które mają średnicę 650,7 mm (18x25,4 + 2x215x0,45)=650,7mm, to na 16" najbardziej pasuje opona 205/60 R16 (16x25,4+2x205x0,60)=652,4 mm. Czyli opona 16" będzie zaledwie 0,26% większa od oryginalnej 18". Idealny zamiennik ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Jeśli chodzi o łańcuchy to ja do alufelg kupowałem takie: http://bagazniki.eu/lancuchy-clackgo-ogniwa-grupa-zalecane-automaty-napinajace-ochraniacze-felg-p-900.html – elementy, które mają styczność z felgą są pokryte plastikiem (ze strony producenta: No metal components in touch with the rims). Używałem w czasie kilku wyjazdów zimowych i nic z alufelgą się nie stało. Takie same, tylko rozmiar większe kupie do nowej M3, na którą czekam. Skarpet moim zdaniem nie warto kupować bo nie pojedziesz w nich na asfalcie, który nie jest pokryty śniegiem (miałem takie sytuacje gdy tunel miał 100m długości i łączył dwie zaśnieżone drogi). Skarpety musiałbyś zdjąć ponieważ jak nie ma śniegu to podobno jeździ się w nich gorzej niż na lodzie, a w łańcuchach powoli przejedziesz bez wysiadania z auta. Poza tym nigdy nie będzie takiej trakcji w pokrowchach jak w łańcuchach. Ten konkretny model ma jeszcze zalete, że ma 2 napinaczej i nie trzeba ich dociągać po kilkudziesięciu metrach – same się napinają i centrują. I ostatnia sprawa, też wybrałem Nokiany 205/60/16;)
Dzięki Panowie za znalezienie pomyłki i dodatkowe wnioski.
Nie wiem skąd miałem ten błędny rozmiar opony i tak się go uczepiłem.
Pozdrawiam
Nie wiem skąd miałem ten błędny rozmiar opony i tak się go uczepiłem.
Pozdrawiam
-
ambalen
Temat schodzi pomału na dobór kół zimowych, podpowiedzcie zatem proszę, czy jest sens kupować na zimę czarne alufelgi? Chodzi oczywiście o względy estetyczne, ewentualne wychodzenie soli i ogólnie wygląd takich felg w warunkach zimowego brudu i błota pośniegowego.
Sam rozważałem taką opcję. Jednak czarne zimą chyba nie jest dobrym pomysłem – ślady po soli będą paskudne.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Przecież na felgi macie gwarancję. Po zimie jeśli będą jakieś ślady to reklamujecie to gdzie kupiliście. Oczywiście to ładnie brzmi a życie życiem... taka gwarancja jest chyba tylko na oryginalne felgi i zadziała jedynie w ASO... I do tego możecie kupić felgi w Krakowie a reklamować w każdym ASO bo gwarancja jest europejska!
Zamienniki czy czarne czy inne, nie mają takiej trwałości... No i to wrażenie pozostawiane na innych... na auto była kasa, na porządne felgi już zabrakło?! Chyba warto troszkę dopłacić i mieć spokój na lata.
PS. Ktoś chce kupić oryginalne felgi z rabatem np. 20%? To proszę pisać na priv...
Zamienniki czy czarne czy inne, nie mają takiej trwałości... No i to wrażenie pozostawiane na innych... na auto była kasa, na porządne felgi już zabrakło?! Chyba warto troszkę dopłacić i mieć spokój na lata.
PS. Ktoś chce kupić oryginalne felgi z rabatem np. 20%? To proszę pisać na priv...
Nie chodzi o ich uszkodzenie. Tylko syf zimowy bardziej na nich widać niż na srebrnych.
-
Dlatego, mimo iż nie gustuję w srebrnych felgach, kupiłem na zimę właśnie takie. Na dodatek o nieskomplikowanym kształcie, żeby je łatwo i szybko wyczyścić ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
@KMBak, @petro – dzięki za rzeczową radę. Też nie szczególnie gustuję w srebrnych felgach. W innym aucie mam takie szare 'podpalane' (coś jak oryginalne 151a), brud widać mniej niż na srebrnych, co będzie z solą – poinformuję;)
@smile – chodziło mi właśnie o brud i sól – tego chyba gwarancja nie obejmuje;) Namaszczenie felgi przez producenta aut, chyba samo z siebie nie zwiększa jej trwałości. Popraw mnie proszę jeśli się mylę;) Sugeruję dodatkowo nie oceniać ludzi swoją miarą. Niektórym na prawdę jest obojętne jakie ich auto "pozostawia wrażenie na innych".
@smile – chodziło mi właśnie o brud i sól – tego chyba gwarancja nie obejmuje;) Namaszczenie felgi przez producenta aut, chyba samo z siebie nie zwiększa jej trwałości. Popraw mnie proszę jeśli się mylę;) Sugeruję dodatkowo nie oceniać ludzi swoją miarą. Niektórym na prawdę jest obojętne jakie ich auto "pozostawia wrażenie na innych".
Kto jest producentem tych "super" felg z ASO
?
Na Ronalach zrobione 6 zim i są w świetnym stanie. Znajomy zimą użytkował fabryczne felgi i bylo kiepsko.
Teraz zamówiliśmy "akcesoryjne" niewiadomej produkcji i zobaczymy jak będzie. Gdzie te czasy, gdy Mazda montowała Enkei.
Za literufki odpowiada Tapatalk.
Na Ronalach zrobione 6 zim i są w świetnym stanie. Znajomy zimą użytkował fabryczne felgi i bylo kiepsko.
Teraz zamówiliśmy "akcesoryjne" niewiadomej produkcji i zobaczymy jak będzie. Gdzie te czasy, gdy Mazda montowała Enkei.
Za literufki odpowiada Tapatalk.
Moje po 3 sezonach z ASO jak nowe... Wiec nie narzekam.
-
Dla osób kumających temat będzie to pewnie seria śmiesznych pytań, ale ja z rozmiarów felg 'doktoryzuję' się od dwóch wieczorów i będę Wam wdzięczny za pomoc.
Oryginalna 18'' 18x7J ma offset ET50, rozstaw śrub 5 x 114.3 mm i otwór centrujący 67.1 mm. Pierwsze pytanie – co to jest 18x7J?
Chciałbym na zimę podmienić ją na 16''. Wynalazłem takie odpowiedniki:
– RC Design 24 TM: Średnica: 16″ Szerkośc: 6,50″ Rozstaw: 5x114.30 Odsadzenie ET: 50,00 Otwór centralny: 67,10 – http://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/rc-design-rc-24-tm-6-50x16-5x114-30-et50-00#11630151 Potwierdźcie proszę, że ona będzie pasować idealnie do opon 205/60/R16 i BM SkyPassion.
– ANZIO Vision Graphit – Średnica: 16″ Szerkośc: 6,50″ Rozstaw: 5x114.30 Odsadzenie ET: 45,00 Otwór centralny: 70,10 – http://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/anzio-vision-graphit-6-50x16-5x114-30-et45-00#11916437
Podpowiedzcie proszę czy offset 45 oznacza, że w stosunku do fabrycznej felga będzie wystawać do zewnątrz o 5mm? Czy otwór centralny 70.10 eliminuje tą felgę w przypadku mojego auta? Czy kupując jedną z tych felg, albo inną w takim rozmiarze i offsecie bliskim 50 z oponą 205/60/R16 mam gwarancję że opona nie będzie obcierać o nadkole albo jakiś inny element?
Będę Wam bardzo wdzięczny za odpowiedź lub sugestię dotyczącą innych modeli felg które polecacie w rozmiarze 16''.
Oryginalna 18'' 18x7J ma offset ET50, rozstaw śrub 5 x 114.3 mm i otwór centrujący 67.1 mm. Pierwsze pytanie – co to jest 18x7J?
Chciałbym na zimę podmienić ją na 16''. Wynalazłem takie odpowiedniki:
– RC Design 24 TM: Średnica: 16″ Szerkośc: 6,50″ Rozstaw: 5x114.30 Odsadzenie ET: 50,00 Otwór centralny: 67,10 – http://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/rc-design-rc-24-tm-6-50x16-5x114-30-et50-00#11630151 Potwierdźcie proszę, że ona będzie pasować idealnie do opon 205/60/R16 i BM SkyPassion.
– ANZIO Vision Graphit – Średnica: 16″ Szerkośc: 6,50″ Rozstaw: 5x114.30 Odsadzenie ET: 45,00 Otwór centralny: 70,10 – http://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/anzio-vision-graphit-6-50x16-5x114-30-et45-00#11916437
Podpowiedzcie proszę czy offset 45 oznacza, że w stosunku do fabrycznej felga będzie wystawać do zewnątrz o 5mm? Czy otwór centralny 70.10 eliminuje tą felgę w przypadku mojego auta? Czy kupując jedną z tych felg, albo inną w takim rozmiarze i offsecie bliskim 50 z oponą 205/60/R16 mam gwarancję że opona nie będzie obcierać o nadkole albo jakiś inny element?
Będę Wam bardzo wdzięczny za odpowiedź lub sugestię dotyczącą innych modeli felg które polecacie w rozmiarze 16''.
creet napisał(a):...Oryginalna 18'' 18x7J ma offset ET50, rozstaw śrub 5 x 114.3 mm i otwór centrujący 67.1 mm. Pierwsze pytanie – co to jest 18x7J?
18-średnica felgi w calach, 7-szerokość felgi w calach, J-przeznaczona do samochodów osobowych.
creet napisał(a):Chciałbym na zimę podmienić ją na 16''. Wynalazłem takie odpowiedniki:
Będzie pasować idealnie.
creet napisał(a):– ANZIO Vision Graphit – Średnica: 16″ Szerkośc: 6,50″ Rozstaw: 5x114.30 Odsadzenie ET: 45,00 Otwór centralny: 70,10 – http://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/anzio-vision-graphit-6-50x16-5x114-30-et45-00#11916437
Tak, im mniejsze ET, tym felga wystaje bardziej na zewnątrz.
Nie eliminuje, wystarczy zastosować pierścienie centrujace 70,1/67,1.
Przy ET bliskim 50 opona nie będzie o nic obcierać.
Poszukuję felg i opon na zimę, narazie ASO nie przedstawiło jakiejś piorunującej oferty ale widzę że raczej nie przebiją poniższych ofert:
http://www.ladnefelgi.pl/product-pol-1259-FELGI-16-5X114-3-MAZDA-3-5-6-CX5-WARSZAWA-GDANSK.html
Oryginalne i nowe w tej cenie? Zna ktoś ten sklep?
http://www.ladnefelgi.pl/product-pol-1940-NOWE-FELGI-16-5x114-3-MAZDA-3-5-6-323-626-XEDOS.html
A co do tych to pytanie czy napewno będą pasowały do M3 BM? Niby dane wymiary się zgadzają ale czy napewno?
http://www.ladnefelgi.pl/product-pol-1259-FELGI-16-5X114-3-MAZDA-3-5-6-CX5-WARSZAWA-GDANSK.html
Oryginalne i nowe w tej cenie? Zna ktoś ten sklep?
http://www.ladnefelgi.pl/product-pol-1940-NOWE-FELGI-16-5x114-3-MAZDA-3-5-6-323-626-XEDOS.html
A co do tych to pytanie czy napewno będą pasowały do M3 BM? Niby dane wymiary się zgadzają ale czy napewno?
Jak dla mnie coś nie tak. Te pierwsze to wzór niby jak mój tylko, że ja mam 17-stki – także wg mnie to sa podróbki... Albo po porstu ktoś robi "na Mazdę"...
-