Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)
Mój post miał na celu wskazanie typowo chińskiego akcesorium do naszych mazd. Widziałem wiele – jak wspomniałeś, tandetnych – rzeczy, jednak ta zajęła 1 miejsce
Nie kupiłbym tego, choć jak wspominałem, pomysł nie należy do najgorszych, a dlaczego to każdy sam sobie odpowie. 
Nie sądziłem, że wywoła to całkowicie zbędną dyskusję na temat użytkowników forum, jak i użytkowników innych pojazdów... Nie ma rzeczy idealnych, dotyczy to również aut, każde ma jakieś wady i zalety. A od każdego indywidualnie zależy, co wybiera, co mu bardziej odpowiada... Szanujmy się i trochę więcej luzu Panowie
Nie sądziłem, że wywoła to całkowicie zbędną dyskusję na temat użytkowników forum, jak i użytkowników innych pojazdów... Nie ma rzeczy idealnych, dotyczy to również aut, każde ma jakieś wady i zalety. A od każdego indywidualnie zależy, co wybiera, co mu bardziej odpowiada... Szanujmy się i trochę więcej luzu Panowie
SCADA napisał(a):MateoGDY napisał(a): Kupujecie auto za 90 tys.... Proponuje cieszyc sie jazda naszymi M3 i nie tracic czasu i kasy na tym podobne tandetne gadzety.
Takie cus to niech robia fani golfow, A3 i passatow ale nie.....Zenada
Szanowny kolego, obiektywnie rzecz biorąc to w porównaniu do samochodów, które byłeś uprzejmy wymienić powyżej, to właśnie Mazda BM jest tandetna. Gdyby było inaczej, to nikt by tutaj nie szukał ratunku w powłokach ceramicznych, które w VAGach są po prostu zbędne, o innych mazdowskich bublach nie wspominając. Przykre, że są na tym forum ludzie uważający, że posiadacz Golfa jest "starym dziadem" (jak to niedawno napisał jeden forumowicz, którego nicka nie chcę wymieniać).
Niedawno też chciałem kupić BM i właśnie wersję za 90k, jednak w porównaniu z samochodem, który wybraliśmy, to właśnie Mazda przegrała z kretesem i to pod każdym względem. Nawet napisałem recenzję porównawczą, jednak nie zamieściłem jej tutaj, żeby nie sprawić nikomu z posiadaczy Mazd BM przykrości. Czytając to forum zauważyłem, że jest tu garstka ludzi, którzy mimo, że lubią Mazdę, to jednak mają dystans (i tylko dlatego tutaj zaglądam), pozostali (których też tutaj nie wskażę) to fanatycy z klapkami na oczach.
SCADA napisał(a):MateoGDY napisał(a): Kupujecie auto za 90 tys.... Proponuje cieszyc sie jazda naszymi M3 i nie tracic czasu i kasy na tym podobne tandetne gadzety.
Takie cus to niech robia fani golfow, A3 i passatow ale nie.....Zenada
Szanowny kolego, obiektywnie rzecz biorąc to w porównaniu do samochodów, które byłeś uprzejmy wymienić powyżej, to właśnie Mazda BM jest tandetna. Gdyby było inaczej, to nikt by tutaj nie szukał ratunku w powłokach ceramicznych, które w VAGach są po prostu zbędne, o innych mazdowskich bublach nie wspominając.
Nie broniąc jakości lakieru w nowych Mazdach pragnę zauważyć, że również w VAGach ludzie używają powłok ceramicznych – pewnie lubią zbędne wydatki
* http://www.superbclub.pl/viewtopic.php?f=8&p=16595
* http://www.autocentrum.pl/oceny/volkswa ... 008706796/
Także przykładowo o Hondzie: http://www.autocentrum.pl/autorentgen/h ... 641526112/
Przykre, że są na tym forum ludzie uważający, że posiadacz Golfa jest "starym dziadem" (jak to niedawno napisał jeden forumowicz, którego nicka nie chcę wymieniać).
Też uważam, że przykre, ale ja bym się tam nie przejmował takimi opiniami w necie, np. ostatnio ktoś Mazdę nazwał tandetną
Niedawno też chciałem kupić BM i właśnie wersję za 90k, jednak w porównaniu z samochodem, który wybraliśmy, to właśnie Mazda przegrała z kretesem i to pod każdym względem. Nawet napisałem recenzję porównawczą, jednak nie zamieściłem jej tutaj, żeby nie sprawić nikomu z posiadaczy Mazd BM przykrości. Czytając to forum zauważyłem, że jest tu garstka ludzi, którzy mimo, że lubią Mazdę, to jednak mają dystans (i tylko dlatego tutaj zaglądam), pozostali (których też tutaj nie wskażę) to fanatycy z klapkami na oczach.
A ja bym bardzo poprosił o tę recenzję. Chociaż mam twoje wypowiedzi za subiektywne, ale miło byłoby poczytać odmienny punkt widzenia – nawet, jeśli się z nim nie zgodzę
Kolego SCADA : niestety nie musisz sie wysilac robiac porownania Mazdy i Audi. Pieknie, ze wybrales wlasnie samochod VAG'a. Powiem w skrocie – popelniles blad przeplacajac za tandetne 4 kolka na grillu. Wiem co pisze. Mialem juz kilkanascie samochodow, w tym 4 z koncernu VAG, m.in. A3 r 2005 – caly czas problemy z turbina, elektryka, centralnym zamkiem itp. Nie wspominajac juz o trzeszczacych plastikach kokpitu, do ktorych psikalem rozne specyfiki...
Dodam, ze kupilem ja nowke sztuke. Nigdy wiecej nie kupie ani VW, ani Audi. Myslisz dlaczego ranking sprzedazy Mazdy w Niemczech pokazuje wzrost sprzedazy o prawie 300 %??? Bo Niemcy sie juz przejedli swoimi 'volks-autami', wybrali lepsza alternatywe. Konczac moja wypowiedz – mam u siebie na ulicy warsztat samochodowy. Myslisz jaki procent samochodow stanowia VW i Audi – otoz przytlaczajaca wiekszosc. A ty dalej tkwil slepo w swym przekonaniu ze 'jaaa jaaa Audi das auto' ja ja volkswagen. Pozdrawiam
Dodam, ze kupilem ja nowke sztuke. Nigdy wiecej nie kupie ani VW, ani Audi. Myslisz dlaczego ranking sprzedazy Mazdy w Niemczech pokazuje wzrost sprzedazy o prawie 300 %??? Bo Niemcy sie juz przejedli swoimi 'volks-autami', wybrali lepsza alternatywe. Konczac moja wypowiedz – mam u siebie na ulicy warsztat samochodowy. Myslisz jaki procent samochodow stanowia VW i Audi – otoz przytlaczajaca wiekszosc. A ty dalej tkwil slepo w swym przekonaniu ze 'jaaa jaaa Audi das auto' ja ja volkswagen. Pozdrawiam
@SCADA – podrzuć namiary na tą recenzję. Może być ona bardzo wartościowa także i tutaj – bardzo ciekawi mnie na jakie auto się zdecydowałeś i co u Ciebie przeważyło wgniatając japońską konkurencję w ziemię. Chodzi pewnie o szkodę, seata lub vw, bo chyba nie chcesz porównywać audi, czyli przedstawiciela marki premium do japońskiego plebsu? Sam miałem podobny dylemat, u mnie wybór padł na mazdę.
@MateoGDY – hold your horses. Wysnuwanie twierdzenia, że Niemcy przejedli się swoimi samochodami na podstawie 300% wzrostu sprzedaży niszowej marki mimo sympatii ciężko nazwać wywodem racjonalnym pozbawionym wewnętrznego absurdu
Przykro mi, że naciąłeś się na A3, ale mam dla Ciebie słabą informację, plastiki w Twojej BM też będą najprawdopodobniej trzeszczeć, jeśli już tego nie robią :/
@MateoGDY – hold your horses. Wysnuwanie twierdzenia, że Niemcy przejedli się swoimi samochodami na podstawie 300% wzrostu sprzedaży niszowej marki mimo sympatii ciężko nazwać wywodem racjonalnym pozbawionym wewnętrznego absurdu
Ja się niecierpliwiłem, nie mogłem doczekać na swoją. W końcu odebrałem ją dzień wcześniej niż miałem i jakiś $#@$@*& *&($*&%((*)@^ zagapił się wycofując z parkingu. Przejechał sój pas, później podwójną ciągłą i walną mi w tył.... Uszkodzenia niewielkie ale jako, że sam jej nawet wybrudzić nie zdążyłem myślałem, że gościa zabiję.
Jak usłyszałem rozbrajające "nic się nie stało" a później "ja panu to naprawię, wystarczy pastą polerską przetrzeć" to myślałem, że padnę na zawał.
Sorry za ot ale musiałem swoje żale gdzieś wylać
Jak usłyszałem rozbrajające "nic się nie stało" a później "ja panu to naprawię, wystarczy pastą polerską przetrzeć" to myślałem, że padnę na zawał.
Sorry za ot ale musiałem swoje żale gdzieś wylać

- Od: 26 lip 2014, 22:43
- Auto: mazda 3 bm 2014
@wtk111
Niewiarygodny pech, u mnie chyba by doszło do rękoczynów
Tymczasem w ju-es-ej niepostrzeżenie pojawiła się w ofercie skrzynia manualna dla silnika 2.5l Pb
http://www.mazdausa.com/MusaWeb/display ... leCode=M3S
Ciekawa kombinacja: M3 sedan, 2.5l 192KM MT (na Europę,w USA stopień sprężania w silnikach Mazdy 13:1), jakieś 130 kg lżejszy od M6 z 2,5l z AT (który ma 7,7s do 0-100km/h)...
Strzelam, że M3 w takiej kombinacji jakieś 7s do pierwszej setki
Niewiarygodny pech, u mnie chyba by doszło do rękoczynów
Tymczasem w ju-es-ej niepostrzeżenie pojawiła się w ofercie skrzynia manualna dla silnika 2.5l Pb
http://www.mazdausa.com/MusaWeb/display ... leCode=M3S
Ciekawa kombinacja: M3 sedan, 2.5l 192KM MT (na Europę,w USA stopień sprężania w silnikach Mazdy 13:1), jakieś 130 kg lżejszy od M6 z 2,5l z AT (który ma 7,7s do 0-100km/h)...
Strzelam, że M3 w takiej kombinacji jakieś 7s do pierwszej setki

A ja miałem swoją odebrać w zeszłym tygodniu ..... Spóźniła się kilka dni....... spoko czekam cierpliwie..... Na forum jest mowa o dodatkowych zabezpieczeniach antykorozyjnych w porcie więc może się spóźnić chwilkę.... Spoko, jak ma jej na lepsze wyjść to cierpliwie czekam.
W piątek telefon kontrolny do dealera i okazuje się że auto już przyjechało!!!! ok to zamykam finanse a w międzyczasie doposażą auto w dodatki...... Już sobie wyobrażałem weekendowy wypad poza miasto nową Madzią....
Ale w poniedziałek rozmowa z dealerem i okazuje się że jeszcze brak jest karty pojazdu więc nie mogę jej jeszcze odebrać... Pal licho cały tydzień jestem zaganiany w rozjazdach więc nie będę miał czasu odebrać auta. Czekam.... Dziś wróciłem do Warszawy i myślę sobie "ach podjadę do salonu może ją chociaż zobaczę" .... A nóż widelec wcale jej nie ma, albo stoi jako demonstracyjna i wszyscy się do niej pchają ( już ktoś tu miał taką historię), albo spadła z lawety i naprawiają..... "Ahhh podjadę zobaczę"....
A tu..... Stoi piękności na placu, z tyłu za salonem... brudna, ale już doposażona.... Stoi jako pierwsza w rzędzie, więc jako pierwsza do opuszczenia placu gotowa. Nawet mi sprzedawca proponuje założenie powłoki ceramicznej w zaprzyjaźnionym warsztacie, mają przygotować ofertę, może będzie dobrze.... Biedna tak pod chmurką (mam nadzieję że ta powłoka w porcie jest dobra)... Ale jeszcze nie ma karty pojazdu.... Ok poczekam i tak finanse nie zamknięte.... Ale teraz, jak już ją zobaczyłem i znów mi serce zabiło szybciej.... Jadę do domu robię przelewy......
Może w środę ją odbiorę!!!!! Spoko, jestem cierpliwy.
Jednak zastanawia mnie ta historia z kartą pojazdu. Miałem już okazję kupować auta z salonu. Były to zawsze auta "dostępne od ręki" gdzie czekałem ewentualnie kilka dni na załatwienie papierów lub na ściągnięcie auta z parkingu gdzieś w kraju. W przypadku Mazdy nie było takiej możliwości więc nie wiem czy to realna sytuacja z kartą pojazdu? Miał ktoś taką sytuację???
P.S. Jet Black HB na 18" wygląda bosko!!!!... Ale powłoka i zawsze czysta musi być. Chyba karnet na myjnię muszę znowu wykupić
W piątek telefon kontrolny do dealera i okazuje się że auto już przyjechało!!!! ok to zamykam finanse a w międzyczasie doposażą auto w dodatki...... Już sobie wyobrażałem weekendowy wypad poza miasto nową Madzią....
Ale w poniedziałek rozmowa z dealerem i okazuje się że jeszcze brak jest karty pojazdu więc nie mogę jej jeszcze odebrać... Pal licho cały tydzień jestem zaganiany w rozjazdach więc nie będę miał czasu odebrać auta. Czekam.... Dziś wróciłem do Warszawy i myślę sobie "ach podjadę do salonu może ją chociaż zobaczę" .... A nóż widelec wcale jej nie ma, albo stoi jako demonstracyjna i wszyscy się do niej pchają ( już ktoś tu miał taką historię), albo spadła z lawety i naprawiają..... "Ahhh podjadę zobaczę"....
A tu..... Stoi piękności na placu, z tyłu za salonem... brudna, ale już doposażona.... Stoi jako pierwsza w rzędzie, więc jako pierwsza do opuszczenia placu gotowa. Nawet mi sprzedawca proponuje założenie powłoki ceramicznej w zaprzyjaźnionym warsztacie, mają przygotować ofertę, może będzie dobrze.... Biedna tak pod chmurką (mam nadzieję że ta powłoka w porcie jest dobra)... Ale jeszcze nie ma karty pojazdu.... Ok poczekam i tak finanse nie zamknięte.... Ale teraz, jak już ją zobaczyłem i znów mi serce zabiło szybciej.... Jadę do domu robię przelewy......
Może w środę ją odbiorę!!!!! Spoko, jestem cierpliwy.
Jednak zastanawia mnie ta historia z kartą pojazdu. Miałem już okazję kupować auta z salonu. Były to zawsze auta "dostępne od ręki" gdzie czekałem ewentualnie kilka dni na załatwienie papierów lub na ściągnięcie auta z parkingu gdzieś w kraju. W przypadku Mazdy nie było takiej możliwości więc nie wiem czy to realna sytuacja z kartą pojazdu? Miał ktoś taką sytuację???
P.S. Jet Black HB na 18" wygląda bosko!!!!... Ale powłoka i zawsze czysta musi być. Chyba karnet na myjnię muszę znowu wykupić
@dudas5 ja byłem wczoraj oglądać moją trójke, która świeżo co przyjechała do salonu (niestety odbior w czwarek/piątek). Sprzedawca podczas rozmowy powiedział mi, że mam szczęcie bo mój samochod ma już wyrobioną kartę pojazdu, a inni muszą czekać prawie po trzy tygodnie bo PWPW się nie wyrabia...
- Od: 5 wrz 2014, 14:50
- Auto: Mazda 3 BM 2.0 120KM SkyMotion
omo napisał(a):@dudas5 ja byłem wczoraj oglądać moją trójke, która świeżo co przyjechała do salonu (niestety odbior w czwarek/piątek).
Zazdroszczę:) Podziel się fotkami jak już odbierzesz!
omo napisał(a):mam szczęcie bo mój samochod ma już wyrobioną kartę pojazdu, a inni muszą czekać prawie po trzy tygodnie bo PWPW się nie wyrabia...
Oż kurde... Ciekawe od czego to zależy.
Cześć
To właściwie mój pierwszy post tu więc może nie tu powinienem pisać ale ....
Chce kupić Mazdę 3 07-08 bo na tyle kasy starczy. Ma to być 2.0 bo 1.6 wydaje się trochę
za słaby i tu pytanie:
Potrzebuję w aucie mieć hak ponieważ moje inne zabawki jeżdżą na przyczepach z drugiej zaś strony
gęba mi się śmieje do Kintaro :–) ale może ze względu na potrzeby holownicze kupić wersje nazwijmy to zwykłą?
Poradźcie Panowie .
To właściwie mój pierwszy post tu więc może nie tu powinienem pisać ale ....
Chce kupić Mazdę 3 07-08 bo na tyle kasy starczy. Ma to być 2.0 bo 1.6 wydaje się trochę
za słaby i tu pytanie:
Potrzebuję w aucie mieć hak ponieważ moje inne zabawki jeżdżą na przyczepach z drugiej zaś strony
gęba mi się śmieje do Kintaro :–) ale może ze względu na potrzeby holownicze kupić wersje nazwijmy to zwykłą?
Poradźcie Panowie .