Mazda3 BM/BN – Akcesoria
Dobry Wieczór,
jestem nowa na forum – dzisiaj nabyliśmy nowa mazde 3 i wszystko jest super – samochód prawie bez wad, ale...
No właśnie, niepokoi mnie trochę brak koła zapasowego.
Czy wszyscy dokupują osobno takie koło?
Jeśli tak to czy u dilera czy gdziekolwiek?
Czy jest gdzie schować takie koło, czy trzeba jakoś specjalnie przystosować miejsce pod bagażnikiem?
Czy ktoś miał sposobność skorzystać z tzw systemu naprawczego?
Może mam paranoje, i w sumie nigdy nie złapałam "gumy", ale jakoś spokojniej się czuję, wiedząc, że mam zapas a nie licząc na łaskę assistance.
Pozdrawiam
zuz
jestem nowa na forum – dzisiaj nabyliśmy nowa mazde 3 i wszystko jest super – samochód prawie bez wad, ale...
No właśnie, niepokoi mnie trochę brak koła zapasowego.
Czy wszyscy dokupują osobno takie koło?
Jeśli tak to czy u dilera czy gdziekolwiek?
Czy jest gdzie schować takie koło, czy trzeba jakoś specjalnie przystosować miejsce pod bagażnikiem?
Czy ktoś miał sposobność skorzystać z tzw systemu naprawczego?
Może mam paranoje, i w sumie nigdy nie złapałam "gumy", ale jakoś spokojniej się czuję, wiedząc, że mam zapas a nie licząc na łaskę assistance.
Pozdrawiam
zuz
-
zuz
grm napisał(a):Ja mam oryginalne nakładki na pedały oraz podstopnicę – skrzynia manualna. Coś Was robią w wała chyba.
Dzisiaj dzwoniłem do sprzedawcy i już wszystko jasne. Wyjaśnił sprawę z, bodajże, MMP. Podstopnica jednak pasuje do manuali, a nie pasuje tylko do niektórych automatów. Niezły cyrk. Teraz mam czekać i jeszcze raz jechać na założenie. Mam już dosyć serwisów i dealerów Mazdy. Takich pierdół nie potrafią zamówić to gdzie tu dalej? Ehhh temat na osobny wątek...
- Od: 27 kwi 2014, 19:32
- Auto: sierpień 2014 – Mazda 3 BM
Sky ENERGY
120KM Sedan
Koło dojazdowe które mieści się pod podłogą bagażnika możesz dokupić w ASO ale kosztuje chore pieniądze. Radziłbym Ci udać się do jakiegoś sklepu z oponami i tam poprosić żeby Ci dopasowali dojazdówkę. Żeby ją zmieścić trzeba będzie wyrzucić te styropianową formę spod podłogi bagażnika.
zuz ja w zeszłym roku złapałem gumę z 3 razy, w tym już 2 (raz już nowym autem). Nie wiem jak to się dzieje ale gwoździe mnie lubią. Póki co starczało podpompować koło kompresorem i podjechać do wulkanizacji. Kompresor będziesz miała dołączony w zestawie naprawczym. Mimo to zamówiłem koło zapasowe z Mazdy. Udało się utargować dobrą cenę i zapłaciłem bodajże 300zł. Cena katalogowa jest śmieszna. 
- Od: 27 kwi 2014, 19:32
- Auto: sierpień 2014 – Mazda 3 BM
Sky ENERGY
120KM Sedan
Dzięki wielkie za dobre rady, chyba jednak zainwestuje w dojazdówkę.
A za tydzień dam znać jak się sprawuje samochód.
Pozdrawiam
zuz
A za tydzień dam znać jak się sprawuje samochód.
Pozdrawiam
zuz
-
zuz
myny83 napisał(a):Mimo to zamówiłem koło zapasowe z Mazdy. Udało się utargować dobrą cenę i zapłaciłem bodajże 300zł. Cena katalogowa jest śmieszna.
Zamawiałeś przy odbieraniu auta, czy potem dodatkowo? Jak to pasuje w tę wnękę pod podłogą bagażnika?
Aa to teraz już i tak musztarda po obiedzie. Mogłem w sumie się o to zapytać, bo na akcesoria, które zamawiałem też dostałem spore rabaty. Nic teraz trzeba będzie szukać nieoryginalnej dojazdówki, która będzie pasować w tę wnękę.
Czy ktoś z Was posiada wkład bagażnika do nowej "trójki" made by Rezaw-Plast:
sztywne tworzywo,
albo
gumowy
Warto? Który lepszy (trwalszy)? Czy oba są dobrze dopasowane do kufra sedana?
To samo pytanie mam co do dywaników gumowych:
Rezaw-Plast,
czy
Petex?

albo

Warto? Który lepszy (trwalszy)? Czy oba są dobrze dopasowane do kufra sedana?
To samo pytanie mam co do dywaników gumowych:

czy

jeżeli chodzi o matę do bagażnika i dywaniki gumowe to zdecydowanie lepsze są firmy rezerwplast. Mam akurat do innego auta kupione i są bardzo dobrej jakości, miękka przyjemna guma i genialnie spasowana. Do M3 BM którą odbieram za miesiąc też będę je zamawiał.
Kupiłem matę do bagażnika – typu gumowego, jak wyżej. Jeśli chodzi o HB to mata jest dopasowana idealnie i jest dobrze wykończona. Faktycznie przedmioty nie latają po bagażniku i mata nie wydziela brzydkiego zapachu.
Drugiej nie widziałem, ale tą gumową mogę polecić.

Jeśli chodzi o dywaniki, stwierdziłem, że jednak chcę oryginały, więc nie powiem Ci jak z dopasowaniem.

Jeśli chodzi o dywaniki, stwierdziłem, że jednak chcę oryginały, więc nie powiem Ci jak z dopasowaniem.
woytaski napisał(a):A zna ktoś cenę oryginalnej podstopnicy?
coś około 600 zł...
ps. masz temat o podstopnicy:
viewtopic.php?f=494&t=166713
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Rozesłałem zapytania ofertowe na temat podstopnicy i nakładek na pedały do kilku ASO w częściach Polski gdzie mi po drodze. Rozbieżność w cenach >600zł, analogicznie z informacjami na temat dostępności tych akcesoriów dla mojego auta (BM SkyPassion 165HP Manual). Przykładowo, z Odysseya w Wawie na dzień dobry dostałem coś takiego:
– aluminiowe nakładki na pedały c. kat.352,34zł c. z uwzgl. rabatu 324zł
podpórka stopy dedykowana jest tylko do samochodów z automatyczną skrzynią biegów
montaż nakładek 120zł
Szczególnie zdziwiło mnie info na temat braku dostępności podstopnicy – ta informacja kłóci się choćby z oficjalnym katalogiem akcesoriów do BM
http://www.mazda.pl/assets/poland/cars/brochures/mazda3/mazda3_cennik.pdf?epslanguage=en
– aluminiowe nakładki na pedały c. kat.352,34zł c. z uwzgl. rabatu 324zł
podpórka stopy dedykowana jest tylko do samochodów z automatyczną skrzynią biegów
montaż nakładek 120zł
Szczególnie zdziwiło mnie info na temat braku dostępności podstopnicy – ta informacja kłóci się choćby z oficjalnym katalogiem akcesoriów do BM