Jak podłączyć poprawnie rejestrator trasy?

Postprzez lukasrap » 22 wrz 2014, 20:09

Witam, zakupilem rejestrator samochodowy. Chce go zamontowac na stale. Mialem juz podobny, jednakze był on zasilany 5V i USB. Ten jest na 12V i ma 3 przewody ktore gdzies trzeba podpiąc... No i wlasnie mam z tym problem. Kamera włącza sie automatycznie po uruchomieniu silnika. Dlatego posiada dodatkowy przewod ACC, ktory wydaje mi sie ze trzeba podlaczyc pod stale zasilanie.
Przewody są 3, tzn. CZARNY (GND), w instrucji napisane jest ze nalezy go podpiac pod minus. BIAŁY (B+(12V)), w instukcji jest ze nalezy podpiac pod plus, no i CZERWONY z bezpiecznikiem (ACC) w instukcji nie ma jasno napisane gdzie go podpiac.
Kiedy czarny podłączam pod minus, a biały z czerwonym łacze i daje pod plus to kamerka dziala, ale nie trzyma pamiec i w chwili zapalania silnika, kamerka uruchamia sie na zaplonie ale na zalaczeniu silnika juz nie chce sie uruchomic.. Chyba musialoby byc tak zeby wlasnie ten ACC podtrzymał z zaplonu do zapalenia silnika zasilanie dla kamerki. Nie wiem czy dobrze kombiunuje :)

I teraz pytanie. Gdzie to ACC najprosciej podłączyc? Czy mozna bezposrednio pod plus akumulatora a czarny z bialym normalnie pod zapalniczke? Czy moze trzeba szukac gdzies indziej? Radio tez chyba nie ma tego ACC bo tez w chwili przekręcania kluczyka z zaplonu na zapalenie silnika na chwile gubi napiecie...

Bede wdzieczny za podpowiedz. Mam nadzieje, ze dobrze to rozpisalem ;)

Dopisano 22 wrz 2014 20:13:

Kamerka taka.

http://allegro.pl/nowy-rejestrator-jazd ... 39296.html
Forumowicz

Od: 5 mar 2009, 22:15
Auto: Mazda 6 2.0/141 KM (benzyna) czerwona perła, 2004 r.

Postprzez xRafalx » 22 wrz 2014, 20:54

Witaj, Acc to jest napięcie po stacyjce :D Czyli po przekręceniu pojawia się prąd :) najlepiej to podepnij to pod zapalniczkę myślę, jeśli chcesz to zamontować w środku :)
& Marta
Przedstawiciel Małopolski

Od: 25 kwi 2014, 11:37
Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08

Postprzez lukasrap » 22 wrz 2014, 21:55

Tak, ale zapalniczka na chwile gubi napiecie w chwili przekrecania kluczyka z zaplonu na odpalenie. I ta wlasnie chwila kiedy nie ma napiecie wyłącza kamerke i nie chce jej juz wlączyc ponownie.
A dokladniej, przekrecam kluczyk na zaplon, kamerka sie uruchamia, wlączam silnik, w tym momencie jest stop napiecia, kamerka sie wylącza i po ponownym napieciu po tej 1 sekundzie juz nie chce sie zalączyc. Wiec chyba to nie tak, ale dzieki.. :)
Forumowicz

Postprzez xRafalx » 22 wrz 2014, 22:44

lukasrap napisał(a):Tak, ale zapalniczka na chwile gubi napiecie w chwili przekrecania kluczyka z zaplonu na odpalenie. I ta wlasnie chwila kiedy nie ma napiecie wyłącza kamerke i nie chce jej juz wlączyc ponownie.
A dokladniej, przekrecam kluczyk na zaplon, kamerka sie uruchamia, wlączam silnik, w tym momencie jest stop napiecia, kamerka sie wylącza i po ponownym napieciu po tej 1 sekundzie juz nie chce sie zalączyc. Wiec chyba to nie tak, ale dzieki.. :)

To zasilanie z radia, a jak nie to podepnij się bezpośrednio pod stacyjkę. :) Ja mam non stop napięcie na zapalniczce po odpaleniu auta :)
& Marta
Przedstawiciel Małopolski

Od: 25 kwi 2014, 11:37
Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08

Postprzez lukasrap » 23 wrz 2014, 15:33

Po odpaleniu auta tez mam. Ale pytanie czy masz napiecie pomiedzy zaplonem a odpaleniem auta? Konkretnie włącz zaplon, wlącz radio i odpal samochod. Czy radio gra caly czas czy ma przerwe w napieciu?

Dopisano 23 wrz 2014 20:19:

Albo inaczej. Gdzie w aucie znajde napiecie, (plus i minus) ktore nie zanika w momencie przekrecania kluczyka z zaplonu do zapalenia auta? Chodzi mi o to, zeby w chwili włączenia zaplonu, napiecie bylo przez caly czas az do odpalenia auta. W radiu, zapalniczce, napiecie zanika na ulamek sekundy.
Forumowicz

Postprzez airbob » 28 wrz 2014, 23:05

Wydaje mi się że najprościej dać diodę w szereg a za nią kondensator np 100uF/35V. Wartość pojemności kondensatora należy dobrać eksperymentalnie, nie wiem jaki jest pobór prądu na linii ACC. Kondensator podtrzyma napięcie w chwili jego zaniku a dioda nie pozwoli zgromadzonemu ładunkowi cofnąć się do instalacji auta.
Forumowicz

Od: 18 gru 2007, 10:55

Postprzez lukasrap » 29 wrz 2014, 16:48

Sytuacja juz opanowana. Metodą prób i bledow. Instrukcja obslugi cos nie za halo napisana...
Trzeba bylo rozebrac panel radia i białym plusem podłączyc sie pod stały plus. Stały bez wzgledu na to czy kluczyki sa w stacyjce czy nie. A czarny minus i czerwony ACC z bezpiecznikiem, załzone na nie wtyczka zapalniczki.
Kamerka dziala jak potrzeba. Dzieki za checi i pomoc. Pzdr.
Forumowicz

Postprzez thing » 14 lis 2014, 22:29

Pokaż jakieś foto jak to u Ciebie wygląda bo też myśle o kamerce na stałe :)

a już znalazłem ;)
Forumowicz

Od: 17 cze 2007, 23:11
Auto: Śliwka 2.0 M6 ;)