To bardzo ciekawy dokument (nigdy nie widziałem pełnej specyfikacji SAE), aczkolwiek jest to ogólny opis posługiwania się protokołem oraz poszczególnymi jego trybami, nic specyficznego dla Mazdy. Mi raczej chodzi o znaczenie bajtów danych uzyskiwanych w odpowiedziach na dane requesty PIDów. Kilka lat temu na tym forum zamieściłem relację z postępu prac nad specyficznymi dla Mazdy pidami uzyskiwanymi z ELM327 bez przeróbek (czyli bez pinu "manufacturer specific") – udało mi się uzyskać ponad sto róznych zestawów danych, ale nigdy nie miałem kontaktu z opisem jak należy je interpretować. Przychodzą np. po dwa bajty "czegoś", z czego nie wiadomo ile bitów jest wartością, ile flagami, czy należy to mnożyć, czy może to są dwie gotowe wartości, czego te wartości dotyczą, jaka jest ich jednostka itp. Generalnie być może połowę z tego co ForScan pokazuje miałem już lata temu, ale nie miałem jak wykorzystać, a że miałem inne rzeczy w życiu na głowie, całkowicie tematem przestałem się zajmować.
Teraz gdy jest ForScan, być może część możnaby "na czuja" porównywać i zgadywać co jest czym, ale sensu w tym mało, bo lepiej dostać informacje z tego samego źródła co oni (o ile oni nie zrobili tego sami jak ja chciałem, bo wtedy oznacza to że takiego źródła nie ma poza nimi – tj. jest na pewno – u Mazdy, ale Mazda nie chce się dzielić).
Ta problematyka jest poruszana od lat na forach Forda. Część Mazdomaniaków ze stanów nawet użyła tych informacji i coś im tam się pokrywało, ale z tego co ja patrzyłem, mi zupełnie nic – może dlatego że mój to diesel, oni grzebali w benzynach. Łatwo było odgadnąć np. czujnik wstecznego, ale to akurat najmniej potrzebne info dla mnie

. Tak czy siak, gdyby ktoś miał dane o PIDach i ich znaczeniu to nie tyle nawet umiem, co będę chciał zaimplementować ich wizualizację czy to w swoim czy w cudzym (Torque) oprogramowaniu na Androida.
[edit]
Hmm, z tego dokumentu wynika, że przynajmniej o format odpowiedzi można odpytać ECU, czyli połowa pracy do uzyskania ot tak – dobre znalezisko, dzięki, jeśli uda się ustalić za co odpowiadają PIDy, być może nie jest to tak trudne jak się wydaje...? Powęszę tak czy siak ponownie. Gdybyś jeszcze coś ciekawego znalazł, podrzucaj.
PS. A ja chyba już zapomniałem wiele z tego co wcześniej robiłem, bo to chyba ogólnie w standardzie swojego softu mam zaimplementowane... esz, czas odświeżyć pamięć.