Spalanie Mazdy6 (GH) a innych konkurencyjnych modeli

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Wojtek » 27 sie 2014, 10:41

bieski napisał(a):Który to był montowany w Mazdzie 6 poliftowej po 2010 roku.

Poliftowa M6 GH pojawiła się w sprzedaży już w 2010 roku...

Mazda6 GH disi.jpg

Jezeli temat został określony czasowo:

Adick napisał(a):2007-2010

to nie można tego faktu pomijać, że były dostępne wersje z bezpośrednim wtryskiem paliwa...
Inną sprawą jest zawężenie tych rozważań tylko do generacji GH sprzed liftingu... :P

ps. dodam, ze powyższe auto zostało zarejestrowane w dniu: 10 września 2010
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez bieski » 27 sie 2014, 11:15

To trochę takie czepianie jest. Generalnie ja tam skumałem że chodzi o przedliftowa GH :P
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez Adick » 12 wrz 2014, 17:58

Nie wiem jaki był sens tego wykresu jeśli nie uwzględnia on oporów toczenia i powietrza. Przecież samochód nie porusza się w próżni. Wierząc temu wykresowi, wszelakie rajdy samochodowe czekają na mnie otworem, bo nie będę się martwić że zbankrutuję na samym paliwie.
Równie dobrze mogli by odpalić silnik położyć go na przyczepce ciągniętej za innym samochodem, rozpędzić do 200km/h i powiedzieć że przy tej prędkości silnik palił tylko 5 litrów.
Początkujący

Od: 24 lip 2014, 19:31

Postprzez Michu_M6 » 16 wrz 2014, 07:05

Adick napisał(a):Równie dobrze mogli by odpalić silnik położyć go na przyczepce ciągniętej za innym samochodem

Trzeba poprostu mieć świadomość, że wykresy są do katalogów... na ich podstawie porównujesz samochody w katalogach... W normalnej jeździe możesz osiągnąć taki wynik ale się trzeba postarać i trafić na sprzyjające okoliczności drogowe.... i to tylko do pewnej prędkości. Później spalanie rośnie do potęgi wraz ze zwiększaniem prędkości i tego na wykresie nie ma...
Można o tym poczytać wszędzie, np. tutaj:
http://www.auto-swiat.pl/testy/test-spa ... -aut/8sbq8
Forumowicz

Od: 5 mar 2014, 20:17
Auto: Mazda 6 GY, LF, 2007

Postprzez slisman » 17 wrz 2014, 16:22

A ostatnio nawet,w jednej z gazet rozpoczynających się na "Auto.....", był artykuł porównujący spalanie deklarowane przez producenta i testowe dla bodajże 300 aut.

I dokładnie tak jak mówili poprzednicy: wszędzie jest zawyżone, testy drogowe to weryfikują.
Ale nie do końca się zgodzę, że można wtedy porównać spalania podawane przez producentów. Bo jeden zawyża więcej, drugi mniej i tracimy obiektywność. Co więcej, bardziej uczciwy producent okaże się być mniej atrakcyjny. Więc ja do tego spalania podchodziłbym z dużym dystansem :P
Forumowicz

Od: 10 lut 2010, 15:49
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km