Klocki hamulcowe – dobór/pytania
Ok...dzięki...już wiem na czym stoje i co mam dalej robić...biorę się za rozbieranie hamulców i daje tarcze do planowania...dzięki wielkie , bo mnie nurtowało pytanie czy klocki są takie same czy różne...teraz mam już drogę prostą

- Od: 28 wrz 2012, 19:03
- Auto: Mazda 6 1.8 120KM 2002r.
Witam,
czy używał ktoś tarcz i klocków firmy Alpha Brakes? Jest taka aukcja, która wydaje się być atrakcyjna cenowo:
http://allegro.pl/tarcze-klocki-przod-m ... tabsAnchor
Domyślam się, że to jest kiepskiej jakości, ale czy jest to aż taki duży badziew? Ktoś próbował?
czy używał ktoś tarcz i klocków firmy Alpha Brakes? Jest taka aukcja, która wydaje się być atrakcyjna cenowo:

Domyślam się, że to jest kiepskiej jakości, ale czy jest to aż taki duży badziew? Ktoś próbował?
-
bafo
Witam wszystkich bardzo serdecznie, przeczytałem cały post i mam mętlik w głowie. Generalnie jestem przed wymianą klocków (hitem jest to że wymieniałem swoje 15000 temu!!! TAK, nie żartuje – tyle wytrzymały Bosche!!!). Zastanawiam się między TRW a ATE. W 4cars w LDZ kosztują odpowiednio 123zł i 137zł więc różnica żadna. Chciałbym tylko, żeby wytrzymały jednak dłużej, nie piszczały i nie pyliły jak te Bosche!!! Opinie są różne i zdania podzielone stąd moje pytanie: które wybrać?
- Od: 6 lis 2011, 17:51
- Auto: Mazda 626 2.0 (136KM) 2001r.
CLAU napisał(a):Ate pyla bardziej i w komplecie są spreżynki na przód, na tył nie ma.
Ja także polecam ATE, mam na 2 osiach, pylić pylą, ale hamują
-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08
Już nie pamiętam czy pisałem w tym wątku o klockach ATE. Ale ja od 8 lat zakładam tylko ATE i złego słowa nie powiem. Polecam je znajomym, i jeszcze się nie zdarzyło by ktoś narzekał.
-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok
Witam Czy klocki hamulcowe z hatchback Mazda 6 GG 1,8l 2007 pasują do mazdy 6 sedan 1.8l GG 2007?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Slawek84
Witam wszystkich. Na podstawie mojego doświadczenia chciałbym zaopiniować klocki hamulcowe KASHIYAMA. InterCars często to sprzedaje.
Stanowczo odradzam ten wynalazek! 4 miesiące pojeździłem na tym syfie. Skuteczność spada wraz z ich stopniowym zużywaniem się. W trakcie używania jedno awaryjne hamowanie. Zablokowanie kół wręcz niemożliwe. Kultura pracy beznadziejna.... popiskiwanie, charczenie, w końcowej fazie dohamowywania. Są twarde i na pedale czuć to że takie są jednakże pedał w podłogę a auto jedzie
Przestrzegam zatem
P.S.
Klocki zmienione na ATE. Pierwsza liga auto hamuje jak należy.
Stanowczo odradzam ten wynalazek! 4 miesiące pojeździłem na tym syfie. Skuteczność spada wraz z ich stopniowym zużywaniem się. W trakcie używania jedno awaryjne hamowanie. Zablokowanie kół wręcz niemożliwe. Kultura pracy beznadziejna.... popiskiwanie, charczenie, w końcowej fazie dohamowywania. Są twarde i na pedale czuć to że takie są jednakże pedał w podłogę a auto jedzie
Przestrzegam zatem
P.S.
Klocki zmienione na ATE. Pierwsza liga auto hamuje jak należy.
MiMic napisał(a):maselek napisał(a):DanyGoo napisał(a):Akebono ponoć oryginał
Oryginał dla mazdy robi bodajże "Nisshinbo".
U mnie z przodu i z tyłu są zamontowane AKEBONO z logiem MAZDA.
Zakupione w ASO w UK...
CLAU napisał(a):Ate pyla bardziej i w komplecie są spreżynki na przód, na tył nie ma.
Nie wiem czy to pewne co napisał CLAU, bo trzech sprzedawców których pytałem mówi, że w komplecie 13.0460-5821.2 nie ma sprężynek w komplecie i muszę kupić zestaw montażowy np. 109-1158 quick brake
(nie mówię o blaszkach montażowych tylko o sprężynach odpychających klocki od tarczy) i teraz jest kilka możliwości:
- CLAU miał inny zestaw pasujacy do M6 w którym były sprężyny (chętnie poznam kod producenta)
- CLAU się pomylił
- CLAU miał na myśli blaszki montażowe, a nie sprężyny (chociaż blaszek w zestawie też nie ma podobno)
- kiedyś ATE dawało sprężynki, a teraz nie daje
- trzech sprzedawców na alle*** ma podróbki i dlatego nie ma sprężyn, bo to nie ATE tylko podróbki
Pytanie brzmi: Czy ktoś się jeszcze spotkał, że ATE do klocków dedykowanych do M6 na przód (z tego co wiem 13.0460-5821.2 605821 (takie mam teraz)) daje w komplecie sprężyny odpychające klocki?
Ostatnio edytowano 26 kwi 2015, 21:36 przez NIEBO!, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 5 mar 2013, 22:47
- Auto: Była skośnooka: Honda Civic Noblesse '95 1.3 75KM
Była skośnooka:
Mazda6 GY L3 '06 220V :) Jest.. Das Auto :)
NIEBO! a kto powiedział, że zadaniem tych sprężynek jest odpychanie klocków od tarczy? Te sprężynki co najwyżej mogą odpychać wkład w długopisie
sprężynki są po to by redukować piski i wibracje. Mają podobne zastosowanie jak te blaszki które są za klockami.
Nie mówiłem o ich funkcji tylko o kierunku działania, poza tym to nie jest odpowiedź na moje pytanie... no i w końcu mam nadzieję, że się zrozumieliśmy, bo mówię o elemencie 5 M-Spring z tego rysunku manuala
Była skośnooka:
No tego bracie już Ci nie powiem bo nie mam M6
W każdym bądź razie do mojej 323 w zestawie ATE nie było nic poza klockami.
Do 626 jest zestaw ATE 13.0460-5831.2 605831 i owszem – w nim są i blaszki i sprężyny, ale ten zestaw raczej nie będzie pasował do M6 ... przynajmniej na rysunku producenta klocek wygląda inaczej.

Była skośnooka:
Tak czy owak, jeśli w zestawie nie ma tego to nawet odradzam kupować zestaw montażowy tylko kupić sobie kawałek drutu sprężynowego i kawałek cienkiej blachy i zrobić to samemu niż wydawać 40zł w kawałek sprężynek i blaszek. Osobiście przerabiałem ten temat i wiem że można to zrobić samemu za grosze.