Mazda 323F BA Z5 '98 Intrigue

BJ / BA / EC / BG / BF / BW / BD / BV

Postprzez czarek1991 » 2 lip 2014, 12:30

Moze dlatego ze wiekszosc ciemnej zieleni z jasna skora jest z UK a tamtejsza wilgotna pogoda nie sluszy mazdom? :)
Forumowicz

Od: 22 sty 2012, 16:09
Auto: Jest: 6 MPS L3-VDT
Była: 323F BA KL

Postprzez DaRecky » 20 lip 2014, 13:13

Kogo Madzia buja się po moim terytorium? :D
Obrazek

U mnie zmieniło się dużo, w samochodzie bardzo mało ale w końcu mam dostęp do internetu w nowym mieszkaniu i mam nadzieję, że będzie się działo... Apex'y -40mm zamówione. ;)
Wczoraj pojeździłem trochę Imprezą i będę musiał po tym odsłuchu zainwestować w jakiegoś Mugena. :D

Od ostatniego postu wpadły tylko LED'y w postojówkach, taka pierdoła ale daje radę.

Plany na najbliższe tygodnie, uszczelka pod pokrywą zaworów jeszcze raz. Na pewno na ori. I short shifter chociaż ze wszystkim muszę do mechaniora... Nie mam jak tego zrobić pod blokiem, parking jest ale raczej nie brałbym się za to...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Początkujący

Od: 12 cze 2014, 23:23
Auto: eFka ba 1.5 16v 98'

Postprzez DaRecky » 24 lip 2014, 21:13

<serduszka>

Obrazek

Oddałem dzisiaj mycie i odkurzanie eFki w ręce "opalonych" i "fachowców" w jednym. <rotfl>

Obrazek

Obrazek

Jaki tu spokój sialalala, nic się nie modzi sialalala...
Obrazek
Początkujący

Postprzez DaRecky » 30 lip 2014, 18:29

Krótka relacja z dzisiejszego off-a (dzień wolny od roboty oczywiście) ;)

Postanowiłem rozkręcić boczek i zobaczyć co tam w końcu z tą szybą się dzieje

-lekka naprawa szyby bocznej kierowcy, czasami nie domyka się podczas zamykania drzwi kiedy szyba jest w pełni zamknięta (ból drzwi bez ramek...)

wtedy to było czasami a od pewnego czasu szyba tak stukała podczas zamykania jakby miała się roztrzaskać w drobny mak...

Po odczepieniu kostek od lusterek i szyb od razu zobaczyłem, że coś jest nie tak z mocowaniem szyby z rolką prowadzącą.
(tutaj szyba już wyciągnięta z prowadnicy)

Obrazek
Obrazek

Chwilowa konsternacja, gdzie nakrętka, jak może wyglądać i czym ją zastąpić. W mieszkaniu poza kilkoma wkrętami i gwoździami nic nie miałem ale przecież co było w drzwiach musiało tam zostać :D

Obrazek

(Gdyby nie aparat nie znalazłbym jej tam, ręką nie dosięgałem, głowy nie zmieszczę)

Te części trzymają szybę (fota dla potomnych):
-Dwie podkładki żeby metal szyby nie rysował, rolka prowadząca, śruba mocująca i duża, płaska nakrętka, która u mnie się odkręciła ;)

Obrazek

Złożyłem i pojechałem po smar, w drodze powrotnej mały test – 110 mph i jak?
Wiatr nie hula pod uszczelką :D

Przy okazji nasmarowałem również wszystko po drugiej stronie, prowadnice, linki, linkę od klamki (na spince dwa plastiki skrzypiały) i teraz mogę spać spokojnie... Do czasu :D

Miałem dzisiaj robić short shifter ale nie mam dostępu do szlifierki, tzn. mam ale koleś w robocie jest a aż tak dobrze z jego żoną nie żyję <glupek2>
Na kolejnego off'a planuję kierunkowskazy ogarnąć. ;)
Obrazek
Początkujący

Postprzez DaRecky » 1 sie 2014, 21:54

Wczorajsza zabawa na wieczór:

Obrazek

Jeśli ktoś nie ma wystarczająco dużego garnka to również nie problem :p
Dla bardzo chcącego, nic trudnego! :>

Obrazek

A teraz coś co mnie kompletnie dziś zaskoczyło, pisali, że nie mają magazynie, kasę oddali a tu jednak przyszło, w pierwszym terminie. <jupi>

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie komentujecie to walę wpis pod wpisem :D
Obrazek
Początkujący

Postprzez DaRecky » 12 wrz 2014, 23:50

A więc w końcu, stało się... <cfaniak>

Obrazek

Od jakichś dwóch, trzech tygodni chodziła mi po głowie zmiana... tam pukało, tu stukało, no nie wyczimie mówiłem! Co chwilę coś wyskakiwało...
Już miałem sprzedawać osobno sprężyny i samochód, już kumpla ogarnąłem żeby popchnął dalej ale coś mnie ruszyło i...

-sprężyny APEX -40/-40,
-amortyzatory tył,
-łączniki stabilizatora tył
-końcówki drążka kierowniczego

Teraz można się kulać z fasonem <tanczyy>

Jak to mówią: Nie sprzedam, będę robił!

Obrazek

*Samochód nie myty od jakiegoś miesiąca, przepraszam...
Początkujący

Postprzez Misik » 13 wrz 2014, 12:25

Nie sprzedawaj, bo będziesz żałował. Dbaj o nią, a na pewno się odwdzięczy ;)
Forumowicz

Od: 13 sty 2013, 15:55
Auto: Była 323F BG B6 93'
Jest 323F BA Z5 98' Limited Edition

Postprzez DaRecky » 26 lis 2014, 00:38

Gwoli podtrzymania tematu mały raport:

-Mazda ogólnie sprawuje się dobrze.
-Sprężyny obniżające to jednak jest różnica w komforcie ale i w wyglądzie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-Szyby przy wilgotnej angielskiej pogodzie strasznie parują, po przetarciu gąbką zostaje sporo wody na szybie od wewnątrz, stwierdziłem, że chyba nie mam filtra kabinowego a chciałem go zmienić... Trzeba będzie sprawdzić i nabić klimę.
-Przygoda: Bardzo mała ilość paliwa w zbiorniku i stroma górka na której parkuję unieruchomiła samochód pewnego chłodnego poranka, musiałem dymać pieszo do pracy. :D
-Będę się przymierzał do wymiany filtra paliwa, z tego co czytałem to nie lada wyzwanie, różnią się pod maską wersje lewostronne i prawostronne?

Obrazek
Początkujący