Problem przy zmianie biegu

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez misialec » 12 sie 2014, 19:23

Witam,
Mam mały problem podczas zmiany biegu ze wstecznego na jedynkę, gdy wrzucam wsteczny i próbuje wrzucić jedynkę wskakuje mi z powrotem wsteczny, ciężko mi przejść na 1, muszę pierw wrzucić bieg 3 i potem jedynkę. W serwisie powiedzieli mi, że to problem z kasetą lewarka, niestety cena takiej kasety to ok. 2 tys.
Czy ktoś miał podobny problem ? Czy można to jakoś naprawić bez wymiany na nową kasetę ?

Mazda 6, 2007 r, 2.0 mzr-cd
misialec

Postprzez michalodz88 » 10 wrz 2014, 07:05

Miałem podobny problem... Też na początku myslałem że to kaseta. A wrzeczywistosci okazało się że poprostu jest problem z wysprzęglaniem... Sprawdź u siebie cały układ. Najpoerw czy nie jest zapowietrzony, jesli nie to obejrzyj czy nie ma gdzieś widocznych golym okiem uszkodzen szczegolnie wężyk elastyczny pod filtrem powietrza. U mnie widać nie było nic a układ zapowietrzony nie był. Po wymianie wężyka i regeneracji pompki sprzęgła (koszty to jakieś 50PLN) biegi wchodzą jak w nowym aucie ;) Także polecam koledze sprawdzenie tego układu.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 1 wrz 2014, 09:34
Auto: Mazda 6 GY 2003
2.0 141KM LF
Tutaj jestem