Poczytałem o Waszych przypadkach i nie znalazłem podobnego.
Tydzień temu podchodzę rano do mojej Premacy 2.0 DiTD RF2A i ciężko ją odpalić. Silnik kręci, jakby coś łapało, biały dym z rury i tak pół minuty i nic. Wcisnąłem do dechy gaz i jeszcze więcej dymu ale jakby załapała po 15 sekundach kręcenia. Puszczam kluczyk i już sama chodzi na ~400 obr/min (gaz cały czas na ful) i się powoli wkręca, po kolejnych 30 sekundach dochodzi do magicznych 1000 obr/min i wchodzi na wysokie obroty, puszczam gaz i znowu przygasa. Jak ją przytrzymam na obrotach powyżej 1000 przez 30 sekund to potem puszczę gaz i już chodzi na 800 bez niczego. Jak się rozgrzeje to odpala od jednego obrotu. Tylko jak jest zimna nie chce palić. te czasy są podane przy temperaturze na dworze ok. 20 stopni. Jak jest poniżej 10 stopni to czas x2.
Tydzień wcześniej wymieniłem olej i wszystkie filtry (oleju, powietrza, paliwa, kabinowy).
Sprawdziłem już:
1. Świece żarowe – sprawne (wykręciłem i podałem prąd)
2. Prąd do świec – dochodzi
3. Paliwo na powrocie po wciskaniu pompki ręcznej idzie (myślałem że może jakiś wadliwy filtr kupiłem)
4. Kody błędów:
– P0216 – Injection Timing Control Circuit Malfunction
– P0403 – Exhaust Gas Recyrculation Circuit Malfunction
– P1402 – EGR Valve Position Sensor Circuit
5. Rozrząd – jest na znakach, nie przeskoczył
6. Po odłączeniu czujnika temperatury pod kolektorem ssącym jest to samo + mruga kontrolka świec żarowych
7. Zaworek zwrotny przedmuchany – raczej trzyma
8. Resetowałem już komputer
9. Wtyczki docisnąłem..
10. Zawór TCV tyka na zapłonie i nie cieknie
Dodam że kontrolka świec mrugała tylko za pierwszym razem jak go odpalałem, następnie po resetowaniu komputera, ale też tylko raz.
Myślę teraz o wykręceniu zaworu TCV, ale nie wiem czy od razu nie wykręcać pompy?
Może jest niesprawny mechanizm przyspieszenia kąta wtrysku? i stąd odczyty z czujnika w pompie i na wale nie zgadzają się w kompie i stąd błąd P0216?
Nie wiem czy błędy EGR nie były już wcześniej zanim go kupiłem, bo czujnik na zaworze EGR ma ukręconą śrubę i był zdejmowany.
I jak myślicie, w czym tkwi problem?