Sposób działania automatycznej klimatyzacji w Xedosie 6

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Setritus » 2 wrz 2014, 15:00

Witam
W zeszłym roku domontowałęm u siebie auto klimę razem ze wszystkimi czujnikami temperatury, nasłonecznienia itd. Zastanawia mnie tylko czy oby na pewno wszystko u mnie z nią okej, bo dziwnie chodzi.
Najdziwniejsze jest to że w trybie pełnego auto sprężarka załączana jest cały czas, niezależnie od tego jaka jest zadana temperatura i temperatra zewnętrzna. Logicznym jest dla mnie że jeśli na zewnątrz jest 15* a ja ustawie klime na 22* to sprężarka nie powinna chodzić, a jednak chodzi i generuje zuzycie paliwa.
Tak samo ustawiam nawiew na max temperature, leci z nawiewów ciepłe powietrze a sprężarka i tak chodzi. Troche to bez sensu.
Zastanawiam sie czy wszystko u mniej okej z tymi czujnikami temp itd.
Pozdrawiam!
Forumowicz

Od: 22 lut 2009, 13:42
Auto: Xedos 6 KLZE
Xedos 6 KF 99r

Postprzez lukkil » 2 wrz 2014, 15:07

u mnie też tak chyba jest :)
choć sam spraawdzę jak ustawię temp na maxa czy sprężarka i wentylatory będą się załączać :D
Ostatnio edytowano 2 wrz 2014, 15:13 przez lukkil, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 7 paź 2009, 16:37
Auto: Xedos 2.0 V6 1996r

Postprzez jedrzej07 » 2 wrz 2014, 15:09

Sprężarka w zasadzie działa tylko wtedy kiedy musi, czyli na dobrą sprawę jak chcesz w upał ustawić 25stopni to najpierw chodzi dopóki nie osiągnie tej temperatury, a potem załącza się tylko w momencie kiedy musi trochę dochłodzić, ale nie pracuje cały czas. Coś nie śmiga u Ciebie jak powinno, tylko co...
Forumowicz

Od: 16 mar 2009, 22:08
Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001

Postprzez Setritus » 2 wrz 2014, 20:33

jedrzej07 napisał(a):ale nie pracuje cały czas

Nie nie, nie pracuje cały czas. Sprężarka nigdy nie pracuje cały czas tylko do momentu aż nabije do układu odpowiednie ciśnienie.
Zawór rozprężny uwalnia czynnik, rozprężony czynnik chłodzi powietrze, a sprężarka załączy się w momencie kiedy ciśnienie spadnie za bardzo i znowu naładuje na max. A temperatura wewnątrz jest regulowana już nie pracą sprężarki a intensywnością nawiewu.

Chodzi mi o to że sprężarka w ogóle nie powinna pracować gdy w trybie pełnego auto ustawie temp na max <co?>
Forumowicz

Xedos 6 KF 99r

Postprzez lukkil » 3 wrz 2014, 19:33

u mnie jest tak jak u Ciebie, czyli jak jest ustawiona klima na AUTO to jak ustawie temp na max to leci ciepłe powietrze a sprężarka włącza się i wyłącza tak jak w przypadku niższej temperatury
Forumowicz

Postprzez Setritus » 3 wrz 2014, 23:24

No az mi sie wierzyc nie chce ze to normalne, byłem przekonany ze mam walnięty któryś czujnik temperatury :D
Oznaczałoby to ze auto klima w xedosie jest mega prymitywna, nie sztuką jest cały czas walić sprężarą. Sztuką jest wykorzystać panujące warunki do otrzymania efektu :P
A ja odnosze czasem wrażenie że jedyne co ta klima robi to regulacja siły nawiewu. Z wywietrzników zawsze leci lodowate powietrze. Tylko raz jest go wiecej raz mniej.
I w sumie nijak ma sie to do temperatury odczuwalnej przez pasażerów, zawsze mam ustawione 22* i rzadko czuje sie komfortowo, raz jest za gorąco i skręcam na 20, raz jest za zimno i daje na 24, nawet 26.
Do d. z taką klimą <dupa> <glupek2>
Forumowicz

Xedos 6 KF 99r

Postprzez lukkil » 3 wrz 2014, 23:30

Setritus napisał(a):A ja odnosze czasem wrażenie że jedyne co ta klima robi to regulacja siły nawiewu. Z wywietrzników zawsze leci lodowate powietrze. Tylko raz jest go wiecej raz mniej.
I w sumie nijak ma sie to do temperatury odczuwalnej przez pasażerów, zawsze mam ustawione 22* i rzadko czuje sie komfortowo, raz jest za gorąco i skręcam na 20, raz jest za zimno i daje na 24, nawet 26.
Do d. z taką klimą <dupa> <glupek2>

a kierunki nawiewu Ci zmienia (kontrolki kierunku) czy tylko jak mówisz siłe nawiewu?
Forumowicz

Postprzez Setritus » 4 wrz 2014, 10:38

Nie no zmienia też czasem z twarzy na nogi, z obiegu zamkniętego na otwarty, ale tak czy owak działą ubogo ;)
W sumie może porobie sobie testy obu czujników temperatury.
Wewnętrzny podgrzeje suszarką i zobacze czy klima zacznie mocniej chłodzić.
A w jakiś chłodny dzień odpale auto i zobacze skąd będzie czerpało powietrze (powinna z zewnątrz), a potem podgrzeje czujnik temperatury zewnętrznej i odpale auto jeszcze raz, powietrze powinno byc wtedy czerpane z wewnątrz auta, bo chłodniej.
Tak dla świętego spokoju to posprawdzam bo mnie męczy <glupek2>
Forumowicz

Xedos 6 KF 99r