Problem z podświetleniem deski rozdzielczej – raz działa raz nie.
Strona 1 z 1
Witam, mam problem jak w temacie, mianowicie gdy odpalam samochód, włączam światła nie zawsze od razu załącza się podświetlenie zegarów i w ogóle całej deski rozdzielczej łącznie z światłami postojowymi. A żeby było śmiesznie to dodam, że po chwili dostaje chyba jakieś niewiarygodnej dawki prądu i samo się wszystko załącza. I rodzi się pytanie czy za taki stan rzeczy odpowiada może jakiś przekaźnik?
- Od: 27 wrz 2013, 16:26
- Auto: Mazda 6, 2.3l. benz., 166KM/122KW, 2002r.
Diego91 napisał(a):Witam, mam problem jak w temacie, mianowicie gdy odpalam samochód, włączam światła nie zawsze od razu załącza się podświetlenie zegarów i w ogóle całej deski rozdzielczej łącznie z światłami postojowymi. A żeby było śmiesznie to dodam, że po chwili dostaje chyba jakieś niewiarygodnej dawki prądu i samo się wszystko załącza. I rodzi się pytanie czy za taki stan rzeczy odpowiada może jakiś przekaźnik?
Wiem, że to nie metoda, pisałem dość dawno o tym ale póki co jest skuteczna w moim wypadku.
U mnie pomogło zwyczajne, "barbarzyńskie" puknięcie w deskę
Sprawdźcie sobie Pany jeden jak i drugi przekaźnik świateł, głowa pod kierownice i powyżej skrzynki bezpieczników jeśli dobrze pamiętam jest koloru zielonego "choć mogę się mylić" możecie go tez namierzyć wysłuchując pstrykania przy załączaniu świateł, odpinacie kostkę sprawdzacie styki jak i kable czy nie ukruszone przy konektorach.. jeśli w porządku trzeba by oglądnąć i sam przekaźnik w środku, jeśli jest z nim problem lub zaśniedziałe styki może nie być podświetlenia dechy, zegarów jak i świateł. miłej pracy 
Hm.. w zeszłym roku wymieniałem przekaźnik w skrzynce bezpieczników w komorze silnika.. i jeden był odpowiedzialny za podświetlenie deski, zegarów i świateł postojowych... i tak myślę czy znowu poszedł przekaźnik czy tym razem co innego..
Z tego co wiem pod maską w skrzynce bezp. jest 2 przekaźniki, jeden od wentylatorów "niebieski" i drugi zielony o którym pewnie piszesz, bez niego nie ruszy tez układ paliwowy wiec pewnie jest odpowiedzialny za kilka rzeczy. Sprawdź to co pisałem pewnie tam jest problem
Pod maską w skrzynce bezpieczników są 3 przekaźniki, jeden od świateł mijania i długich, drugi od klaksonu, a trzeci właśnie od świateł pozycyjnych i podświetlenia deski rozdzielczej. Pozamieniałem miejscami przekaźniki (są trzy identyczne) i działało za każdym razem a klakson raz działał raz nie, światła mijania również. Wiec za chwilę pewnie przekaźnik padnie całkowicie.
Masz wersję poliftową, być może dlatego masz 3 przekaźniki u mnie "przed lift" w skrzynce mam tylko 2 tak jak pisałem.
Przedlift w roczniku 2000?
Strona 1 z 1