Niezlokalizowany dziwny dzwięk silnika, tylko podczas jazdy. POMOCY!!!
Strona 1 z 1
Witam! Mój problem polega na tym iż podczas jazdy wydobywa się dzwięk podobny jak do zużytego łożyska ale dopiero od 2000rpm i troszke sie nasila wraz ze wzrostem prędkości. Dodam, że słychać to tylko podczas jazdy, na postoju jest znacznie znacznie ciszej chociaż przy przygazowaniu da sie to usłyszeć. Brak innych objawów, autko pali normalnie, przyśpiesza normalnie itp. Aaa dodam jeszcze, że w czasie jazdy gdy wystąpi ten dziwięk to po wciśnięciu sprzęgła tak jakby zanikał.
Osobiście zastanawiałem się nad łożyskiem alternatora, ale brak innych objawów (ładowanie itp OK) więc ciężko stwierdzić.
Prosze o wasze podpowiedzi.
Osobiście zastanawiałem się nad łożyskiem alternatora, ale brak innych objawów (ładowanie itp OK) więc ciężko stwierdzić.
Prosze o wasze podpowiedzi.
- Od: 5 cze 2014, 14:53
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 16v 97r
Podnieść auto sprawdzić samemu a jak nie masz warunków to podjechać do diagnosty na podnośnik/kanał dać 20zł i Ci powie co jest. Przepraszam ale nikt tu nic nie doradzi tylko wymieni Tobie listę objawów a Ty o tak połowy rzeczy nie sprawdzisz jak nie masz chociażby podnośnika.
Ciężko wywróżyć z fusów,ale może to obiaw kończącego się alternatowa,może też pasek alternatora jest mało naciągnięty i przy większym obciążeniu może piszczeć.Ale ciężko tak na oko ocenić
Po pierwsze pasek nie moze byc hu.. wie jak naciagniety bo lyzksa dostaja po dupiiiee ! A ladowanie 13v to wcale nie jest dobrze, ma byc 14,4V. A moze masz zuzyte lozysko na jednym z kol, albo drugi pasek za mocno naciagniety i pompa wspomagania wyje, a ile masz plynu do wspomaganie wogoe?
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Znam odpowiedź na twój problem mianowicie miałem to samo.
Jadąc autem przy obrotach +2k było słuchać taki klekot nie wiem jak to inaczej nazwać, podczas postoju na niskich obrotach niczego nie było słychać. Gdy jechałem i wciskałem sprzęgło tak samo odgłosy znikały. Jeździłem tak chwilę aż ten " klekot " się nasilał więc postanowiłem odstawić go do mechanika. Mechanik od razu stwierdził, ze to Panewki. A , ze tak na tym jeździłem więc naprawa wymagała nowych panewek oraz regeneracji wału. Co się z tym wiąże kolosalne wydatki jeśli nie pojedziesz szybko z tym do mechanika. Co prawda nie było to w mazdzie ale w toyocie.
Jadąc autem przy obrotach +2k było słuchać taki klekot nie wiem jak to inaczej nazwać, podczas postoju na niskich obrotach niczego nie było słychać. Gdy jechałem i wciskałem sprzęgło tak samo odgłosy znikały. Jeździłem tak chwilę aż ten " klekot " się nasilał więc postanowiłem odstawić go do mechanika. Mechanik od razu stwierdził, ze to Panewki. A , ze tak na tym jeździłem więc naprawa wymagała nowych panewek oraz regeneracji wału. Co się z tym wiąże kolosalne wydatki jeśli nie pojedziesz szybko z tym do mechanika. Co prawda nie było to w mazdzie ale w toyocie.
- Od: 23 sie 2014, 00:24
- Auto: Pojazd: Mazda 323F
Rok produkcji: 1997
Kolor: Czerwony
W posiadaniu od: 16.08.14
Silnik: 1598,00cm3 16v 93KM
Nooo sciagnales wogole paski i sprawdziles czy ten dzwiek wtedy sie tez pojawia? Lub sprawdz wspomaganie osobno i alternator osbno latwiej bedzie Ci dojsc co ijak.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Nagrałem filmik, może żuci troche światła na tą sprawę

Podczas jazdy jest głośniej.
https://www.youtube.com/watch?v=I1QqSxk ... e=youtu.be
Wszelkie podejrzenia prosze pisac
Podczas jazdy jest głośniej.
https://www.youtube.com/watch?v=I1QqSxk ... e=youtu.be
Wszelkie podejrzenia prosze pisac
Rozrząd.
Andrzej414 skąd masz podejrzenie rozrządu
Poza tym dzwiekiem podczas jazdy nie ma innych niedomagań, przyśpiesza normalnie, wkreca sie normalnie. Przy dużym obciązeniu obroty troche spadają dlatego podejrzewałem alternator.
Po dźwięku. U mnie co prawda takiego objawu mocnego nie było ale przy jałowym dźwięk był identyczny. Przeciekały simeringi wałków rozrządu i wału korbowego. Pasek zaolejony i rolka prowadząca też stąd prawdopodobnie taki dźwięk. Jak nie zdejmiesz obudowy to nie będziesz wiedzieć dlatego proponuję sprawdzić rozrząd.
Strona 1 z 1