Problemy z Aku – nie działa brzęczek świateł ?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kobas26 » 7 sie 2014, 19:42

Witam. Przewertowałem różne watki na forum Naszym i innych ale nic podobnego nie odnalazłem. Otóż mam pewien problem z aku lub elektryką, mianowicie akumulator sam nie chce odpalić auta, wszystkie kontrolki działają, można opuszczać szyby, włączyć radio, klimę, światła ale zapalić nie chuchu nie chce. Wystarczy jednak podpiąć go choć na chwilę pod prostownik i zachechła ale zapali. Umarł aku ?(nie mam jak tego sprawdzić, płyny i elektrolit ok) czy jest jakiś problem z elektryką? Jeśli aku, to który z dwóch poniżej kupić ( na droższy aktualnie mnie nie stać) :
http://sklep.batcar.pl/produkt/92,102,d ... -540a-en-p
http://olx.pl/oferta/akumulator-maxgear ... 4120ba3976
jeśli ktoś używa lub używał będę zobowiązany za info
aaaa i jeszcze jeden problem, nie działa mi brzęczek włączonych świateł, działa brzęczek zostawionego kluczyka ale świateł niekoniecznie. Ktoś miał coś takiego w swojej trójce ?
Ostatnio edytowano 18 sie 2014, 17:41 przez kobas26, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 21 lip 2011, 10:40
Auto: Mazda3 1.6

Postprzez piterus87 » 7 sie 2014, 21:56

Jeżeli pod prostownikiem auto odpala to akumulator jest do wymiany bo nie dostarcza już wystarczającego prądu rozruchowego. Pobór prądu przez kontrolki czy radio jest o wiele mniejszy niż przy rozruchu. Może być też problem ze szczotkami w rozruszniku ewentualnie za mocno naciągnięty pasek alternatora.
Jeżeli chodzi o nowy aku to warto zainwestować w coś konkretnego typu VARTA lub BOSCH bo wtedy jest spokój na lata. Z tańszymi akumulatorami może być różnie. Ja sam używam od ponad roku Bosch S4 60AH 540A i mogę go z czystym sumieniem polecić.
Co do brzęczyka świateł to sprawdź czy nie masz czasem przepalonej żarówki w schowku. Jeżeli tak, to wymień i problem zniknie ;)
Forumowicz

Od: 29 lis 2010, 17:31
Auto: Była: Mazda 3 2.0 LF TOP SPORT '03
Jest: Mazda 3 MPS BK 330KM, 470Nm

Postprzez jaketherake » 7 sie 2014, 23:38

Na akumulator jest prosty test: jeśli po przekręceniu kluczyka w pozycję "ON" wskazówki zegarów idą do położenia skrajnego a potem wracają do pozycji postojowej, to jest sygnalizacja problemu z aku (nie wydala na rozruch).
Forumowicz

Od: 9 lut 2012, 20:01
Auto: M3 2.0 BK AC+ '08

Postprzez Grzegorz K » 10 sie 2014, 12:48

Z tym ruchem wskazówek to nie do końca. U mnie zrobiły tak tylko raz ... jak 1x auto nie chciało odpalić. Po pożyczeniu prądu i uruchomieniu auta więcej problemów z aku już nie było. Ale i tak wymieniłem na Bosch S4 (mój był jeszcze oryginalny) i również polecam.
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Forumowicz

Od: 14 kwi 2009, 20:38
Auto: Mazda 3 BK 2005 HB Y6

Postprzez kobas26 » 18 sie 2014, 17:40

No więc aku faktycznie był walnięty – miał 30 % mocy – ale brzęczek dalej nie działa – mimo wymiany żarówki która świeci jak należy. Brzęczek działa gdy jest włożony kluczyk do stacyjki i otworzę drzwi, nie zależnie czy światła są włączone czy nie, ale nie działa po wyjęciu kluczyka przy zapalonych światłach. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ?
Forumowicz

Od: 21 lip 2011, 10:40
Auto: Mazda3 1.6

Postprzez uszol90 » 8 paź 2014, 11:21

A czy działa czujnik otwarcia drzwi?
Forumowicz

Od: 15 paź 2012, 01:36
Auto: Mazda3 Y6 06' TOP