Po długich poszukiwaniach odpowiedniego samochodu, trafiłem na ogłoszenie kolegi krzysiek3d.
Po przeanalizowaniu wszystkich "ZA" i "PRZECIW", postanowiłem wraz ze szwagrem "tinek" i żoną przebyć długą i męczącą drogę w celu weryfikacji otrzymanych informacji i nadzieją nabycia owego pojazdu. Po długiej i męczącej podróży, nadszedł czas na wnikliwe oględziny, pytania i jazdę próbną oczywiście
Reasumując, mazda poza opisanymi wadami posiada jeszcze jakieś niewielkie mankamenty czy usterki jeśli tak to można nazwać ale ogólnie jest dobrze. Wielkie podziękowania kieruję do szwagra, że poświęcił cały dzień na tę wyprawę i sprawdził całe auto

Myślę, że mazda trafiła w dobre ręce i nie będzie jej u mnie źle
MODEL:
Mazda 3 2,0 BK top sport 2004 r.
KOLOR:
Nordic Green (zielony z domieszką filetowej, złotej, czerwonej perły).
SILNIK:
2,0 150ps + lpg.
UKŁAD DOLOTOWY:
Poliftowy kolektor dolotowy z wyeliminowanym problemem "stukających klapek".
UKŁAD WYDECHOWY:
Seria ale z jakimś końcowym diesel FORD.
ZAWIESZENIE:
Tył ; cały nowe zawieszenie z tyłu ( wszystkie metalowe wahacze wraz tulejami i śrubami ) ; wszystkie części delphi, febi, leamforder.
Przód ; łączniki staba i jedna tuleja wahacza febi.
UKŁAD HAMULCOWY:
Seria 300mm z przodu top sport. Przód klocki TRW + tarcze TRW a tył nie ruszany.
KOŁA:
205/55/16 aby do jeździć do końca sezonu.
CAR AUDIO:
Seria.
MOC:
Rzeczywista nie sprawdzona, teoretyczna to 150KM
WYPOSAŻENIE (standard dla top sport) :
-el. szyby 4x,
-klimatronic,
-xenon ze spryskami i samopoziomowaniem,
-tył lampy LED,
-poduszki + kurtyny,
-podłokietnik, schowki,
-czujnik deszczu, czujnik zmierzchu,
-światła przeciwmgłowe,
ŚRODEK (seria top sport ;
-kierownica skórzana, podłokietnik.
PLANY; zmiana gałki zmiany biegów i być może lewarka
Ponadto z zewnątrz ;
-zderzak przód spawany na gładko i malowany,
-drobne poprawki lakiernicze i polerka.
PLANY ;
– poprawki lakiernicze,
– naprawa ślizgacza i zaczepów, żeby zderzak w końcu był poprawnie osadzony i nie wisiał,
– klapa tył do poprawek blacharsko-lakierniczych, jeśli nie da się jej uratować to wymiana na inną wolną od rdzy i malowanie w kolor,
Inne ;
-pełna konserwacja podwozia zrobiona przez poprzedniego właściciela – niestety do poprawki
Dzisiaj mazda otrzymała nowe blachy i konieczne było wyważenie kół. Na juto już ma zaplanowaną wizytę u kosmetyczki, gdzie zostanie wypolerowana. Niestety w słońcu było widać "smugi" po słabej polerce. Zrobiliśmy dzisiaj próbkę i okazało się że powinno wystarczyć, smugi znikają.
To by było na tyle. Ewentualne zmiany, czy naprawy będę uzupełniał w temacie. Fotki wrzucę niebawem.
05.08.14.
Dzisiaj byłem u zaprzyjaźnionego mechanika, który udostępnił mi podnośnik i obejrzał auto od spodu.
Niestety zmuszony jestem powiedzieć, że konserwacja podwozia została delikatnie mówiąc słabo zrobiona. Na znacznej powierzchni podwozia już przebija ruda. Wg mnie jeśli było by wszystko zabezpieczone dobrze to powinno być czarno pod spodem a tu niestety jest inaczej. Dodatkowo wyszedł cieknący amortyzator prawy przód i osłona przegubu wewnętrzna z lewej strony. Części zamówione do weekendu będą wymienione.
Fotki poglądowe poniżej.