Problem z klimatyzacją i ogrzewaniem
Strona 1 z 1
Witam mam problem z klimatyzacją, mianowicie polega on na tym, że po rozgrzaniu Madzi ( nie ważne czy odpalona przez 10 min., czy w trakcie jazdy) po włączeniu zwykłego nawiewu leci zimne powietrze, i nie jest to kwestia ustawienia temperatury, poniweważ to samo dzieje się po włączeniu AC. Nie ważne czy ustawię temp. 17 czy 26 stopni i tak będzie leciało mega zimne powietrze. Dodam, że problem pojawił sie po paru godzinach stania autka na dworzu w -17 stopniach, natomiast na codzień jest garażowana i nigdy wcześniej nie miałem z nią takiego kłopotu, a jak sami widzicie poruszanie się przy takich temperaturach samochodem pozbawionym jakiegokolwiek ogrzewania jest wręcz niemożliwe. Jak to jest , że klima która działała bez zarzutu parę godzin temu nagle po odstaniu autka pół dnia na powietrzu się psuje? Czy jest to kwestia bezpieczników ? tj. od nagrzewnicy lub klimatyzatora ? albo coś bardziej poważnego... Napiszcie co na ten temat sądzicie.
- Od: 6 lut 2012, 02:21
- Auto: Mazda 3 BL 1.6D MZR
Nie chciałbym się powtarzać, ale…jeśli mamy auto na gwarancji (zakładam, że posiadając BL zaliczasz się do tych szczęściarzy) to w pierwszej kolejności odwiedzamy ASO – korzystaj z darmowego serwisu póki możesz 

Witam ponownie, przyczyną awarii było rozsadzenie obudowy termostatu, który spowodował nieznaczny wyciek płynu chłodzącego. Madzia była sprowadzana pół roku temu z Włoch i może to zabrzmi śmiesznie, ale był wlany płyn do -11 stopni, więc jak Madzia stała w garażu było wszystko ok, ponieważ była wyższa temperatura niż na zewnątrz, aż w końcu postała parę godzin na powietrzu przy tych -17 płyn zamarzł i rozsadziło termostat. Nauczka na przyszlość, aby zwracać uwagę na tego typu rzeczy.
Dzięki za obiecane info, może komuś się przyda.
Od siebie dodam, że po zakupie używanego samochodu wskazane jest m.in. zmienić olej i inne "płyny ustrojowe" a Twoja historia to tylko potwierdza, zwłaszcza jeśli autko było użytkowane w cieplejszym klimacie. Mam nadzieję, że po naprawie będziecie już śmigać bezawaryjnie, czego życzę
Od siebie dodam, że po zakupie używanego samochodu wskazane jest m.in. zmienić olej i inne "płyny ustrojowe" a Twoja historia to tylko potwierdza, zwłaszcza jeśli autko było użytkowane w cieplejszym klimacie. Mam nadzieję, że po naprawie będziecie już śmigać bezawaryjnie, czego życzę

W rzeczy samej była u mechaniora i wymieniany był olej, ale co do płynu nie jestem pewien. Lecz tak czy siak powinien to wymienić, może i wymienił, ale akurat na płyn do -11. Nikt się nie spodziewał tak mroźnej zimy
Tylko takie tłumaczenie przychodzi mi na myśl, przyznam, że nie jest rozsądne 
Witam.
Mam problem polegający na tym,że bardzo grzeje mi się obudowa tunelu w kabinie po stronie pasażera,na wysokości poniżej kolan.Jak włącze klimatyzację jest o wiele lepiej i nie odczuwa się tak nagrzanego plastiku.Teraz w te upały jest to trochę nie wygodne,a od nie dawna siedzię czasami również jako pasażer.Nie wiem, może to coś z nagrzewnicą.
Pozdrawiam.
Mam problem polegający na tym,że bardzo grzeje mi się obudowa tunelu w kabinie po stronie pasażera,na wysokości poniżej kolan.Jak włącze klimatyzację jest o wiele lepiej i nie odczuwa się tak nagrzanego plastiku.Teraz w te upały jest to trochę nie wygodne,a od nie dawna siedzię czasami również jako pasażer.Nie wiem, może to coś z nagrzewnicą.
Pozdrawiam.
- Od: 20 lut 2013, 13:01
- Auto: Mazda3sport 2.0 BL 2009r.
Ciężko powiedzieć w czym u Ciebie problem. Może odpadła jakaś osłona termiczna i grzeje od wydechu, może wydech jest nieszczelny (ale prawdopodobnie wtedy byś czuł spaliny), może być zapchany katalizator wówczas się b. mocno nagrzewa. Sprawdź najpierw to.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Jakoś nie chce mi się wierzyć żeby to było ciepło pochodzące od układu wydechowego.
PolOle68, możesz dokładniej opisać, które miejsce się grzeje – czy chodziło Ci o tunel biegnący między siedzeniami na wysokości drążka zmiany biegów czy dalej, w głębi nóg, jak przypuszczam?
PolOle68, możesz dokładniej opisać, które miejsce się grzeje – czy chodziło Ci o tunel biegnący między siedzeniami na wysokości drążka zmiany biegów czy dalej, w głębi nóg, jak przypuszczam?

Opisze to miejsce tak.Tam gdzie jest filtr przeciwpyłkowy,mamy wyżej obudowe tunelu środkowego pod nogami pasażera,a ten plastik(obudowa) najbardziej grzeje się na wysokości trochę niżej niż kolano.Miałem taką też przygodę,że uszkodziłem sobie trochę osłonę pod silnikiem,ale wszystko po skręcałem,tylko musiałem wyciąć większy otwór na wymianę filtra,ale to chyba nie ma znaczenia.
Ta „przygoda” z osłoną nie ma związku ze sprawą.
Z ciekawości sprawdziłem swoją Mazdę i jest pewne miejsce, które odpowiadałoby mniej więcej opisywanemu przez Ciebie, które u mnie również jest cieplejsze od reszty obudowy („macałem” tylko z włączoną klimą, bo upał). Przypuszczam, że podobnie będzie u innych. Być może w tym miejscu, blisko obudowy znajduje się jakiś element, który wydziela ciepło – trzeba by sprawdzić, ale wiele wskazuje na to, że nie jest to usterka. Oczywiście to tylko wstępna hipoteza, bo sam rozumiesz, że tak na odległość ciężko zweryfikować czy piszemy to tym samym.
Z ciekawości sprawdziłem swoją Mazdę i jest pewne miejsce, które odpowiadałoby mniej więcej opisywanemu przez Ciebie, które u mnie również jest cieplejsze od reszty obudowy („macałem” tylko z włączoną klimą, bo upał). Przypuszczam, że podobnie będzie u innych. Być może w tym miejscu, blisko obudowy znajduje się jakiś element, który wydziela ciepło – trzeba by sprawdzić, ale wiele wskazuje na to, że nie jest to usterka. Oczywiście to tylko wstępna hipoteza, bo sam rozumiesz, że tak na odległość ciężko zweryfikować czy piszemy to tym samym.

Faktem jest, że ja też pomykam z klimą cały rok, ale ten tunel środowy czasami się nagrzewa – jest lekko ciepły – też to zauważyłem, ale od strony kierowcy. Jednak nigdy nie było to do tego stopnia by zwracać na to szczególną uwagę. Od strony pasażera nie sprawdzałem – tam mam kluczyk od blokady kierownicy, więc pasażer w trakcie jazdy nóg tam oprzeć nie może.
-
Sprawdzałem wczoraj to miejsce,na samym dole odpiołem małą część obudowy od tunelu jest tam kanał plastikowy w którym podejrzewam jest gorące powietrze z silnika ,które grzeje nam wnętrze w zimie.Jeszcze rozkręce cały boczek od tunelu i przyjże się temu bliżej,to coś więcej napisze na ten temat.Ja to dopiero zauważyłem jak usiadłem jako pasażer tak to wogóle mi nie przeszkadzało i nie odczuwałem żadnego ciepła.Kiedyś był test w "Motorze" w sprawie grzania wnętrza samochodów,jak szybko się nagrzewają w temp. -30 i z tego co pamiętam nasze Madzie były w pierwszej dziesiątce tego testu i wyprzedziły nawet fury z klasy premium.Po prostu tak mają,ale ważne że to żadna usterka.Dzięki 

PolOle68 napisał(a):z tego co pamiętam nasze Madzie były w pierwszej dziesiątce
A ja pamiętam, że chyba wygrały (wersja z silnikiem 1.6).

-
Przed chwilą jeszcze raz sprawdziłem i jeśli temperatura jest w ogóle miejscowo podwyższona, to praktycznie na granicy wyczuwalności (być może nieco rośnie, przy pokonaniu większych odległości niż te kilkanaście km, które zrobiłem, ale to przy najbliższej okazji jeszcze zweryfikuję). Mimo wszystko obstawiałbym, że "u Ciebie" to raczej wydumany problem , niż usterka.
To nie ma żadnego związku tą sprawą
PolOle68 napisał(a):Kiedyś był test w "Motorze" w sprawie grzania wnętrza samochodów,jak szybko się nagrzewają w temp. -30 i z tego co pamiętam nasze Madzie były w pierwszej dziesiątce tego testu i wyprzedziły nawet fury z klasy premium.
To nie ma żadnego związku tą sprawą

ZOOMik napisał(a):To nie ma żadnego związku tą sprawą
Cicho! Mazda najlepsza.

-
Strona 1 z 1