Zakup samochodu używanego – budżet do 20.000 zł
revir85 i co wybrałeś już coś ?
Do 20 tyś to sprawa jest dośc prosta wg mnie – jeżeli chcesz jak najmłodszy rocznik i nie koniecznie japoniec.
Citroen C5 II , czyli te roczniki po Facelifingu (od 2004 bodajże).
Z tego co zdążyłem zaobserwować masz duże szanse na zakup benzynowej wersji (lubi gaz) z niedużym przebiegiem (ok 100 000km), z polskiego salonu, bezwypadkowego i historią serwisową.
Podobno nie jest usterkowe jak C5 I + komfort maksymalny. Podobno zawieszenie wbrew pozorom nie jest takie problematyczne... Zabezpieczenie antykorozyjne, jak już ktoś wcześniej pisał , rewelacyjne.
Zastanów się jak nie kupiłeś jeszcze, może warto...
Jedyne minusy to pewnie takie że nie ma wielkiego popytu i szybka utrata wartości...
Citroen C5 II , czyli te roczniki po Facelifingu (od 2004 bodajże).
Z tego co zdążyłem zaobserwować masz duże szanse na zakup benzynowej wersji (lubi gaz) z niedużym przebiegiem (ok 100 000km), z polskiego salonu, bezwypadkowego i historią serwisową.
Podobno nie jest usterkowe jak C5 I + komfort maksymalny. Podobno zawieszenie wbrew pozorom nie jest takie problematyczne... Zabezpieczenie antykorozyjne, jak już ktoś wcześniej pisał , rewelacyjne.
Zastanów się jak nie kupiłeś jeszcze, może warto...
Jedyne minusy to pewnie takie że nie ma wielkiego popytu i szybka utrata wartości...
dopawcia bo tak pamiętam login ale wolę Paweł :]
Sam się poniekąd zastanawiam nad C5... jednak sceptyczne nastawienie jeszcze troche blokuje
No i dodatkowo to taki spokojny samochód... za młody jestem! 
Ja mam dla Ciebie trzy propozycje...jestem w posiadaniu każdego z tych aut i każde na swój sposób ma to coś...poza tym zawsze staram się mieć auto mało spotykane.. może nie jedyne w miescie ale nie tak popularne jak passaty czy audi...jest jeszcze jeden plus rzadkiego auta...nikt pod blokiem się nim nie interesuje.. a wiec:
-saab 9-3 od 2002 roku...sam szukałem dla siebie takiego z benzyna 210km ( dobre jest to że z wersji 150km można zrobić 210 za nieduże pieniądze bo to ten sam silnik) ale trafił mi sie diesel za to duzo młodszy( 2009)...a diesel tid w saabie to nic innego jak jtd fiata lub cdti opla...pisze o 1,9tid bo 2,2 to porażka, za to wersja benzynowa z turbo to całkiem przyjemne autko i podatne na mody. polecam bo to auto niedoceniane a ceny tych aut w stosunku do roczników są dobre z racji chyba znikniecia marki z rynku
-peugeot 307cc...nigdy nie byłem zwolennikiem francuskich aut...ale jak kupiłem to auto żonie to sam chce nim jeździć zwłaszcza w ciepłe dni...ja mam akurat benzyne 2.0 177km w wersji sport w full opcji...szału nie ma bo jako, że kabriolet ze sztywnym stalowym dachem to troche waży i nie czuć tej mocy ale dupowuz pierwsza klasa i za dwadzieścia kilka tysi daje dużą frajdę...i dach zawsze możesz złożyć i masz normalne auto...napewno jako drugie w domu zawsze będzie już u mnie auto tego typu...warunkiem przy zakupie takiego auta jest bezwypadkowość bo jak dostał w pupę to nikt juz dobrze nie poskłada...ale jest dużo aut z małymi przebiegami w extra stanie bo są to auta najczęściej drugie lub trzecie w domu...ja zagazowałem i pali po łodzi 10l.
-mazda 6 3.0 v6...kupiłem ja bo kocham sie w v-kach...trochę tańsza propozycja ale za zaoszczędzone pieniądze można ładnie ją zrobić i założyć lpg, ładna sztuka z pakietem aero ma swój smaczek...może nie taki jak mps ale za ta kasę to niezła bryczka moim zdaniem...
Po wymianie już kilkunastu aut stanałem na tych trzech i jestem z nich jak na razie bardzo zadowolony
Mam nadzieje że w czymś pomogłem pozdro.
-saab 9-3 od 2002 roku...sam szukałem dla siebie takiego z benzyna 210km ( dobre jest to że z wersji 150km można zrobić 210 za nieduże pieniądze bo to ten sam silnik) ale trafił mi sie diesel za to duzo młodszy( 2009)...a diesel tid w saabie to nic innego jak jtd fiata lub cdti opla...pisze o 1,9tid bo 2,2 to porażka, za to wersja benzynowa z turbo to całkiem przyjemne autko i podatne na mody. polecam bo to auto niedoceniane a ceny tych aut w stosunku do roczników są dobre z racji chyba znikniecia marki z rynku
-peugeot 307cc...nigdy nie byłem zwolennikiem francuskich aut...ale jak kupiłem to auto żonie to sam chce nim jeździć zwłaszcza w ciepłe dni...ja mam akurat benzyne 2.0 177km w wersji sport w full opcji...szału nie ma bo jako, że kabriolet ze sztywnym stalowym dachem to troche waży i nie czuć tej mocy ale dupowuz pierwsza klasa i za dwadzieścia kilka tysi daje dużą frajdę...i dach zawsze możesz złożyć i masz normalne auto...napewno jako drugie w domu zawsze będzie już u mnie auto tego typu...warunkiem przy zakupie takiego auta jest bezwypadkowość bo jak dostał w pupę to nikt juz dobrze nie poskłada...ale jest dużo aut z małymi przebiegami w extra stanie bo są to auta najczęściej drugie lub trzecie w domu...ja zagazowałem i pali po łodzi 10l.
-mazda 6 3.0 v6...kupiłem ja bo kocham sie w v-kach...trochę tańsza propozycja ale za zaoszczędzone pieniądze można ładnie ją zrobić i założyć lpg, ładna sztuka z pakietem aero ma swój smaczek...może nie taki jak mps ale za ta kasę to niezła bryczka moim zdaniem...
Po wymianie już kilkunastu aut stanałem na tych trzech i jestem z nich jak na razie bardzo zadowolony
Mam nadzieje że w czymś pomogłem pozdro.
- Od: 25 paź 2008, 22:07
- Auto: xedos6v6, Bmw G20, A6 C7
Zigi86 napisał(a):Ale kupowanie 3.0 V6 do 20 tys. to delikatne ryzyko...
Sam kupiłem z forum grubo poniżej tej kwoty w stanie średnim ale znanym... po dopieszczeniu wyjdzie mnie właśnie koło 20 tyś... W dziale m6 aj jest szczegółowo opisane co należy sprawdzić przed zakupem takiego modelu....lepszy znany jeśli chodzi o bolączki model niz całkowicie nieznane auto innej marki bo wydaje mi sie że szybciej można się naciąć...a każde auto ma swoje wady nie ma takiego bez...najwazniejsze to je znac i sie nie wtopić z kasą...pozdro
- Od: 25 paź 2008, 22:07
- Auto: xedos6v6, Bmw G20, A6 C7
Jeszcze nic nie kupilem. Zbieram kase ale kurde nie jest lekko w dobie kryzysu
z checia bym przygarnal civica type s 1.8 VTEC ok 2006 ale narazie brak funfuszy
Obenie smigam carisma ojca z 2004 1.9 did pozniej wstawie foty... Oczywiscie jest od niego narazie wypozyczona choc powiem ze to nawet ciekawe auto w przystepnej cenie.
Choc nie wiem czy jest sens zboerac kase i wyrzekac sie wszystkiego z drugiej strony moja pasja to wlasnie mototyzacja i jak ktos wspomnial wczeniej kreci mnie saab 9-3 wlasnie z 1.9 cdti silnik mi znany bo mialem astre z takim motorem i smigalo az milo tylko ze te silnimi maja dpf dwumase a ja tego chcialbym tego uniknac...

autko w plenej opcji calkiem milo sie tym smiga po przesiadce z M3 ale caly czas sie rozgladam za czyms ciekawym ale mam wieki dylemat bo M3 postawila bardzo wysoka porzeczke...
A tak wygladala moja byla madzia
Wyglad i prowadzenie kozak! Jednak blacha u carismy jest milon razy lepsza

Obenie smigam carisma ojca z 2004 1.9 did pozniej wstawie foty... Oczywiscie jest od niego narazie wypozyczona choc powiem ze to nawet ciekawe auto w przystepnej cenie.
Choc nie wiem czy jest sens zboerac kase i wyrzekac sie wszystkiego z drugiej strony moja pasja to wlasnie mototyzacja i jak ktos wspomnial wczeniej kreci mnie saab 9-3 wlasnie z 1.9 cdti silnik mi znany bo mialem astre z takim motorem i smigalo az milo tylko ze te silnimi maja dpf dwumase a ja tego chcialbym tego uniknac...

autko w plenej opcji calkiem milo sie tym smiga po przesiadce z M3 ale caly czas sie rozgladam za czyms ciekawym ale mam wieki dylemat bo M3 postawila bardzo wysoka porzeczke...
A tak wygladala moja byla madzia

Wyglad i prowadzenie kozak! Jednak blacha u carismy jest milon razy lepsza

Lepiej coś zrobić i żałować, niż załować że się tego nie zrobiło!!
- Od: 28 mar 2007, 16:43
- Auto: BYŁA Mazda 3 1.6 MZ-CD ACTIVE 2oo5r.
Witam,
od paru dni przymierzam się do kupna swojego I-wszego samochodu.
A więc tak: od października zaczynam studia a mieszkam około 25km od Krk i tutaj nasuwa się pierwsze pytanie czy podczas takich tras wybrać diesla czy benzynę.?
Oczywiście nie zaprzeczam ale bardziej cieszyłaby mnie benzyna
I jaki silnik najlepiej wybrać.
Mocno zastanawiam się nad Mazdą 3, Hondą VII (3d) oraz Ford Focus (mk2) . Mam straszny mętlik w głowie bo o każdym słyszę coś dobrego.
Poszukuję czegoś, oczywiście w miarę mało psującego się, ale żeby dawało frajdę z jazdy, i bez przeszkód wyprzedzało.
Budżet to maks 18tyś.
Dziękuję i pozdrawiam.
od paru dni przymierzam się do kupna swojego I-wszego samochodu.
A więc tak: od października zaczynam studia a mieszkam około 25km od Krk i tutaj nasuwa się pierwsze pytanie czy podczas takich tras wybrać diesla czy benzynę.?
Mocno zastanawiam się nad Mazdą 3, Hondą VII (3d) oraz Ford Focus (mk2) . Mam straszny mętlik w głowie bo o każdym słyszę coś dobrego.
Poszukuję czegoś, oczywiście w miarę mało psującego się, ale żeby dawało frajdę z jazdy, i bez przeszkód wyprzedzało.
Budżet to maks 18tyś.
Dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 30 cze 2014, 20:02 przez albus, łącznie edytowano 1 raz
-
albus
Polecam punto. Tanie w eksploatacji, mało pali, jak ktoś zarysuje to nie będzie Ci żal, idealne do ruchu miejskiego. Szukaj w okolicach 12 tysięcy.
- Od: 17 maja 2014, 17:46
- Auto: Obecnie: Punto II, Astra II.
Czekam: Mazda 3 2.0 120KM 6MT 2014 SkyEnergy, 5DR HTB, Soul Red
Toyota yaris 2003 rocznik.
Mała, niezawodna, mało pali. Z silnikiem 1.3 nie masz problemu z wyprzedzaniem. No chyba, że należysz do osób, które mają problem, żeby wyprzedzić tira w samochodzie z 200 KM ale na to już rady nie ma. Nie każdy rodzi się kierowcą
Mała, niezawodna, mało pali. Z silnikiem 1.3 nie masz problemu z wyprzedzaniem. No chyba, że należysz do osób, które mają problem, żeby wyprzedzić tira w samochodzie z 200 KM ale na to już rady nie ma. Nie każdy rodzi się kierowcą

- Od: 3 lut 2014, 00:02
- Auto: Mazda 3 SkyPassion 165KM
Jeśli autor "lubi przycisnąć i lubi wyprzedzać"
to nie wsadzajmy go w samochodzik dla gospodyni domowej typu Yaris czy Punto.
Budżet 18tys?
Rozumiem ojciec płaci, serwisuje i tankuje....
Rozejrzy się za Leonem, albo Audi A3- silnik "jak dla Ciebie" 1.8T (to T na końcu bardzo ważne
)
Będziesz zadowolony, gwarantuje.
Budżet 18tys?
Rozumiem ojciec płaci, serwisuje i tankuje....
Rozejrzy się za Leonem, albo Audi A3- silnik "jak dla Ciebie" 1.8T (to T na końcu bardzo ważne

Będziesz zadowolony, gwarantuje.
Widzę, że szydercy zawsze na posterunku
Ale dobrze, trochę negatywu nie zaszkodzi
Z jazdą nie jest u mnie najgorzej, a ciężarówkę z naczepą potrafię wyprzedzić
Z tym serwisem, tankowaniem i płaceniem ojca niestety nie trafiłeś... Bo to moje zarobione i uzbierane "oszczędności" , pracy też się nie boję.
Z jazdą nie jest u mnie najgorzej, a ciężarówkę z naczepą potrafię wyprzedzić
Z tym serwisem, tankowaniem i płaceniem ojca niestety nie trafiłeś... Bo to moje zarobione i uzbierane "oszczędności" , pracy też się nie boję.
-
albus
.....trochę ironii, ale żadne szyderstwo.
Pisałem poważnie.
Taka A3 1.8 Turbo (180KM) to fajna zabawka.
Ma to pierdo...lnięcie jak Dreamliner
Będzie to auto stare (początek XXI wieku) ale kwota 18tys. zł daje szanse znalezienia czegoś uklepanego z jednego kawałka, nie skatowanego maksymalnie i nie "tuningowanego" w osiedlowym garażu.
Pisałem poważnie.
Taka A3 1.8 Turbo (180KM) to fajna zabawka.
Ma to pierdo...lnięcie jak Dreamliner

Będzie to auto stare (początek XXI wieku) ale kwota 18tys. zł daje szanse znalezienia czegoś uklepanego z jednego kawałka, nie skatowanego maksymalnie i nie "tuningowanego" w osiedlowym garażu.
Leon I gen fajna sprawa, do tej pory buda wygląda ciekawie. Ja uwielbiam te generację Leona (jednak z powodu silnika VR5 zdecydowałem się na Toledo). Za 18k myślę, że można swobodnie przebierać i nawet zadbane 1.8T się znajdzie. Ewentualnie nieśmiertelne 1.9tdi, za 18k powinien się nawet ARL trafić czyli najmocniejsza odmiana.
Z tego co się orientuje, to za 18k cięzko o zadbaną Mazdę 3 BK, a jak chcesz przycisnąc, to raczej szukałbym 2.0 w benzynie.
Z tego co się orientuje, to za 18k cięzko o zadbaną Mazdę 3 BK, a jak chcesz przycisnąc, to raczej szukałbym 2.0 w benzynie.
A może przemyśl benzynę z gazem? Ja sam się zastanawiam czy do swojej Mazdy nie założyć LPG. Do 18 tyś. to możesz pomysleć na Mazda 3/6 albo nad Audi TT 1.8 pierwszej generacji. to praktycznie Golf a linia się raczej nie starzeje, do tego ewentualnie LPG i masz całkiem tanie i ciekawe auto jak dla młodej osoby (możesz się ewentualni pokusić o cabrio;)
Mazda Inside
Wcześniej:
Mazda 6 2.0
Mazda 626 1990
Mazda 626 1985
Wcześniej:
Mazda 6 2.0
Mazda 626 1990
Mazda 626 1985
- Od: 15 mar 2014, 00:11
- Auto: Mazda CX-9 3.7 V6 2010 + LPG
Witam 
Jako że sprzedałem swoją Mazdę (została w rodzinie
) szukam czegoś nowego. Tak jak w temacie budżet do 20k PLN, ale nie ukrywam że chciałbym wydać mniej
. Co do nadwozia wszystko mi jedno, rozważam nawet kombi chociaż nie jest mi do niczego potrzebne. Silnik benzynowy czy diesel również nie ma żadnej różnicy (jeśli benzyna to z LPG). Myślałem nad M6, ale chętnie rozważę też zakup auta innej marki dlatego proszę o propozycje
.
Jako że sprzedałem swoją Mazdę (została w rodzinie
Ostatnio edytowano 14 wrz 2014, 09:25 przez stachan, łącznie edytowano 1 raz
Powód: 1.1.4.
Powód: 1.1.4.
No nie.. kolejny.
Jeszcze czekać aż cbr znajdzie kupca, a Seraf kupi "te coś" w AWD o czym tak ostatnio się rozmarzył
Tak na marginesie jak swirek nie kupisz Mazdy to na spotach może dojść do kuriozalnej sytuacji, że Mazd będzie mniej niż pozostałych marek.
Jeszcze czekać aż cbr znajdzie kupca, a Seraf kupi "te coś" w AWD o czym tak ostatnio się rozmarzył
Tak na marginesie jak swirek nie kupisz Mazdy to na spotach może dojść do kuriozalnej sytuacji, że Mazd będzie mniej niż pozostałych marek.
-
Maciek
- Od: 17 sie 2013, 20:33
- Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

ja bym subaru legacy 2.0 w gazie szukał