Wymiana wyłącznika światła wstecznego

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez paw19 » 30 lip 2014, 09:23

Czy ktoś wie gdzie znajduje się włącznik świateł biegu wstecznego w M5 2005 r. 2.0 benzyna?

Problem polega na tym, że światła wstecznego zapalają się raz na 10 razy – tym samym czujniki parkowania też nie działa.

Chciałbym po prostu wymienić ten czujnik. Skoro działają lampy co któryś raz to znaczy IMO, że bezpiecznik, przewody, żarówki są dobre.
Ostatnio edytowano 6 lis 2014, 13:46 przez Yard, łącznie edytowano 1 raz
Powód: temat
Forumowicz

Od: 22 kwi 2013, 14:46
Auto: Mazda 5 2.0 benzyna 2005 LPG

Postprzez paw19 » 6 lis 2014, 09:45

Temat załatwiony.

Odpowiem sam może komuś się przyda:

Dostęp do wyłącznika jest od strony podwozia. Należy zdemontować osłonę silnika i na skrzyni biegów znajduje się czujnik z którego wychodzą 2 kabelki. Należy wykręcić go kluczem 24. Przed wykręceniem należy spuścić olej ze skrzyni biegów – ja tego nie zrobiłem i wylało mi się około 1 litra. Więc przy okazji wymieniłem.

Co do czujnika: Można kupić w ASO = koszt 450zł + czas oczekiwania bo nie mają go na stanie we Wrocławiu. <glupek2>
Więc ja zrobiłem tak: kupiłem nowy czujnik firmy Facet do Mazdy 323 za całe 30zł. Niestety po 2 tygodniach zaczął cieknąć.
Kupiłem następny czujnik na Alledrogo za 20zł – oryginalny, używany od Mazdy 626 i z miesiąc jeździ już prawidłowo.
Jeżeli chodzi o te czujniki do różnych Mazd to są one niemal do wszystkich takie same – różnią się jedynie wtyczką. Więc wystarczy kupić czujnik z gwintem 12x1,5 i przylutować kabelki.
Forumowicz

Od: 22 kwi 2013, 14:46
Auto: Mazda 5 2.0 benzyna 2005 LPG