Witam wszystkich,
W mojej maździe 1.5 16V z instalacją gazową (prawie 100 tys na instalacji) mam problem ze znaczącym spadkiem mocy.
Właśnie mój mechanik oznajmił mi że jest bardzo słaba kompresja 7 – 8 -7 -12 i że prawdopodobnie
jeden z cylindrów nie pracuje na niskich obrotach.
Według mechnika zawory / gniazda zaworowe są wypalone i zdeformowane. Powiedział że luz na zaworach wynosi 0,15 – sprawdziłem i poinformowałem mechanika, że luz powinien być nie mniejszy niż 0,25 i nie większy nić 0,35 – i kazałem wyregulować on natomiast idzie w zaparte, że przy luzie 0,15 silnik na pewno miałby lepszą kompresję i na 100% są zawory wypalone.
Wcześniej zawory były regulowane (poonad rok temu) i podejrzewam, że ten sam mechanik ustalił zbyt mały luz. (0,15)
W związku z powyższym mam 2 pytania:
– czy regulacja luzu może coś pomóc tutaj? czy konieczna będzie wymiana?
– jeżeli będzie trzeba wymienić – jaki jest orientacyjny koszt zawórów /gniazd uszczelki w tym aucie? gdzie można kupić te części – na allegro są pustki ...
dzięki z góry!
Pozdrawiam
Słaba kompresja / zawory / LPG
Strona 1 z 1
Zbyt mały luz lub jego brak może doprowadzić do niepełnego zamykania zaworu i spadku ciśnienia w komorze spalania. Jeśli zawory nie będą się stykać z gniazdami zaworowymi, nie będą miały się jak ochłodzić, ich temperatura będzie coraz wyższa i konsekwencją może być uszkodzenie (wypalenie) grzybka zaworu.
Przy zasilaniu LPG sprawdzenie zaworów dokonuje się po około 30 tyś dla świętego spokoju ( benzyna 90 tyś. ) nie wiem jak miałeś ustawioną instalkę ale jak ubogo to ona szkodzi głowicy .Planowanie głowicy z docieraniem zaworów to około 500-600zł zależy gdzie + zawory, uszczelniacze ,uszczelka pod głowicę ,ale wszystko się okaże po demontażu głowicy .
Przykładowe koszty części :
Zestaw uszczelniaczy, trzonek zaworu: REINZ-186 zł lub AJUSA-80 zł
Uszczelka, głowica cylindrów: REINZ--124 zł
Zawór dolotowy producent : DOKURO-30 zł 1 szt.
Zawór wydechowy producent : DOKURO-35 zł 1 szt.
Przy zasilaniu LPG sprawdzenie zaworów dokonuje się po około 30 tyś dla świętego spokoju ( benzyna 90 tyś. ) nie wiem jak miałeś ustawioną instalkę ale jak ubogo to ona szkodzi głowicy .Planowanie głowicy z docieraniem zaworów to około 500-600zł zależy gdzie + zawory, uszczelniacze ,uszczelka pod głowicę ,ale wszystko się okaże po demontażu głowicy .
Przykładowe koszty części :
Zestaw uszczelniaczy, trzonek zaworu: REINZ-186 zł lub AJUSA-80 zł
Uszczelka, głowica cylindrów: REINZ--124 zł
Zawór dolotowy producent : DOKURO-30 zł 1 szt.
Zawór wydechowy producent : DOKURO-35 zł 1 szt.
xedos1972
Strona 1 z 1