Czyszczenie wtryskiwaczy.

Postprzez ewemarkam » 23 lip 2014, 17:22

Witam
Mam pytanie, czyścił ktoś układ paliwowy, konkretnie wtryskiwacze? Zastanawiam się nad zapodaniem jakiegoś specyfiku z liquimoly ale w małym obiegu. Tzn wlać do go 2-3 litrów paliwa baniaczek tak podłączyć aby paliwo krążyło w obiegu zamkniętym, aż się nie wypali. Nie wiem czy to coś da ale mam wrażenie że już czas to zrobić, mazda jeździła kiedyś lepiej.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Forumowicz

Od: 7 sie 2011, 09:19
Auto: 323F BJ DiTD '99

Postprzez tadziol » 24 lip 2014, 07:57

lepszy efekt uzyskasz wymieniając na sprawne używki.
jak masz przytkane dysze,to jedynie myjka ultradźwiękowa,a jak to nie da rady,to wymiana.
Obrazek
Firma

Od: 28 cze 2005, 19:13
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box,CX-7 L3-VDT,BJ RF4F

Postprzez ewemarkam » 24 lip 2014, 15:03

Ok tyle mi wystarczy. W okolicy regeneruja za 40 pln. Czyli pewnie rozebranie i czyszczenie wlasnie w myjce.

Wysłane z mojego PMP5880D przy użyciu Tapatalka
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Forumowicz

Postprzez puding » 24 lip 2014, 16:27

zamiast wydawać kase na używki wątpliwej jakości najpierw sprawdz czy to na pewno wina wtrysków bo z Twojego opisu wynika tylko że kiedys było lepiej. u mnie tez było kiedys lepiej potem miałem problem i jakos dałem sobie z tym rade kupując nową pompę wtryskową w uk za 270 funtów.
Forumowicz

Od: 11 gru 2013, 20:28
Auto: c-max tdci było cp rf2a

Postprzez smile » 24 lip 2014, 16:56

ewemarkam napisał(a):Nie wiem czy to coś da ale mam wrażenie że już czas to zrobić, mazda jeździła kiedyś lepiej.
Nie koniecznie przyczyną muszą być wtryskiwacze. Ale na pewno ich czyszczenie nie zaszkodzi :)
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez rajtkezjusz » 24 lip 2014, 17:27

ewemarkam napisał(a):Witam
Mam pytanie, czyścił ktoś układ paliwowy, konkretnie wtryskiwacze? Zastanawiam się nad zapodaniem jakiegoś specyfiku z liquimoly ale w małym obiegu. Tzn wlać do go 2-3 litrów paliwa baniaczek tak podłączyć aby paliwo krążyło w obiegu zamkniętym, aż się nie wypali. Nie wiem czy to coś da ale mam wrażenie że już czas to zrobić, mazda jeździła kiedyś lepiej.

niedawno czytałem ciekawe spostrzeżenia na temat specyfików dodawanych do paliwa,otóż tak na logikę,to te specyfiki rozpuszczają także syf w baku,syf w filtrze,co powoduje,że ten syf-tyle ,że drobniejszy i tak dostaje się na wtryski itd,także najlepiej wyczyścić wtryski typowym urządzeniem do tego,np czyszczenie chemiczne silnika firmy LM ,koszt w dieslu to ok 500 zł,ale czyści wiele więcej niż wtryski,pod linkiem filmik promujący .Są też inne firmy robiące takie usługi
]http://www.youtube.com/watch?v=50nLEgBKZnY[

ja dałem swoje,ale benzynowe na ultradzwiękową myjkę ze sprawdzeniem szczelności
rajtkezjusz

Postprzez ewemarkam » 24 lip 2014, 17:48

Sugeruje sie tym ze znajomy ma podobna mazde. Z tym samym silnikiem. Zaniemogla mu jakby nie palil jeden cylinder. Oddal do jakiegos speca facet wyczyscil pompe i dal wtryski do sprawdzenia. Przed zabiegami mazda jezdzila lepiej niz moja a po naprawie jeszcze lepiej. Dlatego szukam przyczyny. Dolot mam wyczyszczony, zawory ustawione, egr zaslepiony, kat wyciety.

Wysłane z mojego PMP5880D przy użyciu Tapatalka
Pogotowie Komputerowe
Forumowicz

Postprzez tadziol » 26 lip 2014, 08:35

puding napisał(a): do starej mazdy zakładac rozrząd przewyższający wartość samochodu?

puding napisał(a):dałem sobie z tym rade kupując nową pompę wtryskową w uk za 270 funtów.

do starego trupa kupiłeś pompę za tyle kasy ?? angol do tej pory nie może uwierzyć chyba,że sprzedał jakiś złom z piwnicy i to po zalaniu... <lol>
nową.... <lol> hahaha
puding napisał(a):wydawać kase na używki wątpliwej jakości

<lol> np.pompę z uk....
puding napisał(a): żyjemy w takim kraju że jeden drugiego to patrzy tylko jak w d...pe wyruchac.

no się dałeś wyruchać.... i to nie u nas <lol>
ewemarkam napisał(a):Oddal do jakiegos speca facet wyczyscil pompe i dal wtryski do sprawdzenia

i taki zabieg już dużo daje,a sprawdzenie wtrysków pokaże,czy są drożne w 100%.
tu masz przykład:
viewtopic.php?f=312&t=106621&p=2871672#p2871672
Obrazek
Firma

Od: 28 cze 2005, 19:13
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box,CX-7 L3-VDT,BJ RF4F

PostTen post został usunięty przez Magdalena 27 lip 2014, 11:40.

Postprzez ewemarkam » 26 lip 2014, 16:53

Dziś wyczyściłem sitka w pompie. Bez zmian. Pierwsze na ssaniu było prawie czyste, pare ziarenek czegoś. Do tego przy TCV nawet nie podchodziłem bo nie miałem kanału. Natomiast to na przelewie było trochę brudne. Wypłukałem w acetonie. Nie wiem czy wynik 12,5 do setki to dobry wynik czy nie. Mierzone aplikacją w smartfonie.
Pogotowie Komputerowe
Forumowicz